Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


fredag 19 juli 2013

Stulna hundar

Man läser ganska ofta om hundar som blivit stulna, allra vanligast verkar det vara när hunden varit bunden utanför affären. Vad händer med hunden efter att den blivit stulen? Varför stjäls våra hundar? Det är frågor jag ställer mig själv och undrar hur det är möjligt att så många hundar stjäls.

För 30 år sedan var det nästan ingen som hade hört talas om att hundar stals, idag hör man om det nästan varje vecka. Det verkar bero till stor del av att det finns pengar att tjäna på hundar. De som stjäl hundar säljer i sin tur vidare djuret till någon ovetande person. Då valpar kan säljas för uppåt 15 000kr och omplaceringshundar för 5000kr så blir det mycket pengar i större mängder. Enligt vad jag förstått så var det inte vanligt för 20 år sedan att placera om en äldre hund och det fanns ingen marknad för detta heller. 
Såg en artikel om en liga som härjade lite högre upp i landet. De åkte med en större skåpbil och stal hundar som de senare använde som träningsobjekt i hundslagsmål med sina egna hundar. Den anledningen är nog ovanlig även om den säkert förekommer ibland. Annars verkar jag inte finna så många andra anledningar till att hundar stjäls. Jag får heller inte fram vart hundarna tar vägen, om de stannar i Sverige eller om det är så organiserat att de tas utomlands. Om de säljs vidare inom Sverige så måste det vara mycket oseriösa köpare eftersom de allra flesta av våra hundar är chippade och registrerade i Jordbruksverket. Det varje köpare kan göra för att försäkra sig om att hunden den köper är "laglig" är att valpen eller hunden är chippad, vaccinerad, registrerad och har alla papper i ordning. Låt även en veterinär titta på hunden och läsa chippet om hunden är äldre och ska omplaceras.

Stölderna verkar också bli mer brutala och det finns mängder med artiklar om hur människor blivit nerslagna och av med hunden på sin promenad. Vad är det som händer?

Bedrägerierna har inga gränser och nyligen kunde man läsa om en äldre kvinna som blivit erbjuden en hundklippning av sin pudel för 600kr. Kvinnan tyckte erbjudandet lät bra och lämnade ifrån sig hunden som aldrig kom tillbaka. Läs mer här.

Läs också om kvinnan som av rädsla inte vågade hindra de två tjuvarna från att ta hennes hund. Tre veckor efter stölden låg hennes hund ute på blocket för försäljning. Läs mer här.

På sidan hittadjur.se ligger det ca 500 annonser om hundar som efterlyses och på Facebook finns det flera forum där man kan efterlysa sin stulna hund. Om man skulle råka ut för detta otänkbara så kan man göra följande:

  • Anmäl stölden till polisen.
  • Hör av dig till olika hundstall och omplaceringsverksamheter för att kolla om din hund kommit in där och för att upplysa dom om att hålla ögonen öppna.
  • Sätt upp affischer och annonsera på alla forum. Ju fler som vet om stölden desto mer ökar chansen att hunden hittas. Besök även dessa forum och alla köp/sälj sajter för att se om hunden ligger ute för försäljning.
  • Kolla med veterinärer om de fått in någon misstänkt hundstöld.
  • Man kan även höra av sig till olika radiokanaler för att efterlysa hunden i hela landet. 
Det bästa vi hundägare kan göra är att ALDRIG lämna våra hundar obevakade. Varken i bilen, utanför affären eller i hundgården. Vi kan också se till att hålla oss uppdaterade var någonstans det härjar hundtjuvar för att i så fall vara extra uppmärksamma på våra promenader och hålla oss där människor kan se oss under en tid.

Det vore fruktansvärt att inte veta vad som hänt med sin familjemedlem och vän.

hittadjur.se