Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


Hundkompisar

Den sociala kontakten för en hund är viktig, allra helst när den är valp. Valpar behöver som regel mer kontakt med andra hundar än den vuxna hunden men kompisar är alltid nyttigt att ha. För att en valp ska kunna utveckla ett rikt hundspråk behöver den ta lärdom från tiken och träna sitt språk med sina kullsyskon. När valpen har flyttat lär den sig av andra hundar i sin närhet hur man "pratar" ett tydligt språk för att göra sig förstådd. Vår Norton har ett riktt kontaktnät och han träffar sina kompisar nästan varje dag.

Här följer en liten kort presentation av hundkompisarna

Harry

Mina föräldrars tioåriga whippet som är son till min första whippet. Whippet är bäst brukar jag säga, kommer för alltid ligga mig varmast om hjärtat. Harry är en lydig herre som följer sin mattes sida vart hon än går.


Sigge

En liten nakenhund (chineese crested) som flög in i mina föräldrars liv och minst sagt livade upp med sin energi. Han vill gärna vara ute i sin trädgård och tar gärna ett träningspass i freestyle. Norton och Sigge är superroliga tillsammans och de leker som riktiga bröder ihop.


Lennox

En liten gobit till manchester terrier är han! Honom träffade jag på dagis och när hans familj behöver hundvakt så är han hos oss och tar hand om Norton. En lydig hund som är duktig i spår och lydnad och har alltid lite spring i benen, men när han är trött så ligger han nära Norton i soffan och njuter.

 Det finns ett engelskt talesätt som lyder "en Manchesterterrier kommenderar man inte, man vädjar tillhans förstånd", vilket är ett mycket träffande omdöme om rasens karaktär. Rasen är sportig, snabb,vaksam och lättdresserad. Mot sin familj är den mycket tillgiven och kelig. Men håller sig oftast på sin kant när det gäller främlingar och låter sig inte mutas till vänskap.  Fram tills könsmognaden är den som vilken tillgänglig valp som helst, efter det blir den under en period vaksam mot främlingar. Detta brukar dock stabilisera sig med tiden. Livlig och lekfull är andra egenskaper som stämmer väl in och den kan ha lätt för att gå upp i varv. Den är också egensinnig och självständig, rör sig gärna över stora ytor, långt ifrån föraren. Detta gör att den kräver en fast hand och konsekvent uppfostran, varför man inte brukar rekommendera rasen som första hund. Manchesterterriern har ett stort jaktintresse och tackar inte nej till att springa efter en kanin, katt eller råttor. Man bör alltså tidigt skapa ett gott ledarskap och se till att ha god inkallning på hunden. Rasen är en god vakthund.


Pascal

Pascal är min kusin Lindas bedlingtonterrier som är 10 år nu. Passi som vi kallar honom hänger med Linda på allt han kan. I familjen finns även en basset; Ludde och de båda är med och jagar i skogen när det är säsong för det.

Bedlington - "The head of a lamb and the heart of a lion"
Bedlingtonterriern är en trevlig familjehund , som till skillnad från sina avlägsna terriersläktningar har ett relativt lugnt temperament. Rasen har funnits i Sverige i snart 100 år, men trots det finns det knappt 400 hundar i landet. Bedlingtonterriern härstammar från England, där den avlades fram av gruvarbetare och smeder i slutet av 1700-talet. Man ville ha en hund med bra bruksegenskaper, som var duktig på jakt, och eftersom bara de rika fick hålla sig med vinthundar, avlades man fram bedlingtonterriern genom att korsa några terriertyper med den hundar som fanns i trakten.Det finns många fler bekanta till Norton och det kommer upp bilder på dom i nyhetsflödet lite då och då.