Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


Hunden Norton

Med glimten i ögat tar sig Norton fram i tillvaron och med en stor portion humor gläder han mitt liv.

Här är en liten presentation av vår hund Norton. Han föddes i april 2012 på kennel Marcato's utanför Nyköping. Det är en Dansk svensk gårdshund som lever livets glada dagar. Norton är ett charmtroll av rang, han älskar människor, andra hundar och spännande äventyr. Vill vara utomhus så mycket det går men när det är riktigt kallt blir han lite frusen.
Gårdshundar är aktiva och arbetsvilliga hundar och så är även Norton, han vill gärna jobba självständigt så det krävs mycket inkallningsträning för att kunna ha honom lös. Det ligger i rasen att kunna fatta egna beslut och på egen hand hålla ordning och reda på gården. De ska kunna vakta vid behov och hålla rent på skadedjur. Jag tränar mycket med Norton och då mest freestyle, rally lydnad och vanlig vardagslydnad. Han har inte så lång uthållighet i lydnad så det är bättre att träna korta intensiva pass med lösträning och lek som belöning. Drag har vi just börjat med eftersom han varit för liten men jag har byggt om en Brio vagn till en hundvagn som han nu drar omkring på med lättare packning i. Det var en lång inkörningsprocess då Norton tyckte det var obehagligt att sitta fast och dessutom ha något som förföljer en i rumpan. I början fick vi vara nöjda att han gick några steg. Men efter några veckor så började han dra ordentligt och i början fick han dra omkring på en sten.

Något annat Norton har visat sig vara duktig på är personspår så då och då åker vi ut i skogen och lägger spår. Han är väldigt snabb i spåret och ibland måste jag försöka bromsa honom så att han inte missar någon vinkel när väl det är dags att börja med det. Men som han älskar att gå spåret och han jobbar riktigt ordentligt. I skogen brukar vi även träna balansövningar på stenar och gå balansgång på stockar. Det är väldigt populärt hos Norton då han älskar att stå högt och ha utsikt över markerna. Inkallningsövningar är också jättebra att ha i Forssjöskogarna. Då brukar jag och Janne hjälpas åt att springa iväg en bit när den andra håller i hunden och sedan kalla in.


I övrigt så är jag och min sambo ofta ute i naturen på picknick eller cyklar så då är hunden ett självklart följe. En speciellt utformad cykelkorg gör att Norton kan sitta tryggt med på färden. Där ligger han och spanar på allt som händer runt omkring.

Tankar och planer för framtiden kommer bli att utvecklas i rallylydnad och freestyle då jag tror att det kommer att passa oss båda. Rallylydnad passar Norton och grundkursen gick jättebra, det är mest matte som tycker det är lite för mycket lydnadsmoment i grenen. Då passar freestyle mig alldeled ypperligt då det inte tränas och slipas på positioner och fotgående. För Nortons del kan det nog kvitta, han är lycklig av att vara med och få jobba!
Lättare blodspår kommer vi även att ge oss på den här säsongen och det passar ju alla hundar oavsett ras.Norton har dessvärre kronisk pankreatit vilket betyder bukspottkörtel inflammation. Han måste därför äta ett speciellt anpassat foder för resten av sitt liv men ska på detta kunna leva normalt och må bra. Det som känns lite tråkigt är att vi inte kan ge honom godbitar av olika slag, annars är vi jätteglada så länge han mår bra.

Janne har redigerat ihop en liten film med klipp som vi filmat under Nortons liv. Det blev så bra att jag tycker den ska ligga på Nortons egna sida.