Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


Vad är en problemhund

Det pratas mycket om problem och problemhundar i media och på Tv. Människor som har hund verkar bli mer medvetna om att deras hund har problembeteenden. Det finns många olika bud om vad det beror på. Det finns de som hävdar att media har skapat problem för hundägare som inte visste eller upplevde att de hade problem i och med alla hundpsykologer som dykt upp i Tv. Andra säger att hunden har allt svårare att passa in i folks stressiga vardag och får alltför höga krav. De ska kunna vara ensamma hela dagar, kunna träffa människor, främmande hundar, gå fint i koppel och vara allmänt skötsam. En hund ska helst inte skapa problem i vardagen och får för allt i världen inte ta upp för mycket tid.

Jag tror det är en kombination av de båda men framförallt de senare. Det känns som att hundar helst bara ska fungera och inte få vara "jobbiga". När man tänker på allt vi vill att dagens hund ska klara av är det lätt att förstå varför vissa problem uppstår. I kombination med fel rasval är det nästan skrivet i sten att man har en problemhund framför sig. Ett exempel på det kan vara en aktiv hund som blir understimulerad då ägaren inte har förstått rasens grundläggande behov.

Problem för mig behöver inte vara problem för dig!
Alla upplever vi saker olika och att min hund hoppar på människor kan vara störande och anses som brister i uppfostran. Vi väljer själva vilka gränser och regler vi vill ha för våra hundar inom ramen av lag och etik. En hund som drar i kopplet kan vara nog så irriterande och upplevas som ett problem.

Rädslor är ofta en stor bov i dramat. En rädd hund har förmodligen inte fått en bra och tidig miljö och socialträning, ibland styr även arvet från föräldradjuren hur hög tröskel en hund har. Men rädslor som inte arbetas bort kan övergå i aggressivitet och bli väldigt svåröverkomliga för en vanlig hundägare. Sammantaget är att alla problem oavsett svårighetsgrad kräver träning och rehabilitering. Träning, tid och engagemang. Det finns ingen enkel lösning som tar en dag. Det fungerar inte som det gör på Tv.

Träningen är alltid individuell och det finns ingen mall. Det finns bra övningar och knep men det är inte säkert att det fungerar på just din hund. Rädslor tar lång tid att arbeta bort och i vissa fall kan rädslan för något vara så stor att den aldrig helt försvinner. Det finns mängder med hundpsykologer och tränare som man kan ta hjälp av för att komma tillrätta med problem för att vardagen ska fungera smidigt. Som hundägare tycker jag man ska gå på sin magkänsla, är inte just den metoden rätt för dig och din hund och ditt hjärta säger ifrån tycker jag att man som hundägare ska säga ifrån.

Problemhundar är som sagt något som upplevs som störande eller jobbigt för människor och det verkar vara något som växer. Problem kan se annorlunda ut beroende på hunden. Om två hundar har samma problem behöver inte orsaken vara densamma. Vad som påverkar en hund igenom livet är högst individuellt och beror på arv och miljö. Därefter bör problemen också behandlas olika i många fall.

Jag jobbar med hundar som har problem och hjälper gärna till om en hundägare behöver det. Mejla mig så får du veta mer.