Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


fredag 5 juli 2013

Sommarkantareller och spår

Har hört att det finns smaskiga sommarkantareller i skogarna nu. Bäst att ge sig ut för att plocka några. Då ska jag även passa på att lägga spår till Norton för första gången. Tänkte beskriva lite om hur du lätt kan lägga spår till din egen hund.


Luktsinnet är en stor del av hundens liv. Genom att lukta på en annan hund så får den veta vilket kön den har, hur gammal den är, var den befinner sig i hormoncykeln och om den har några sjukdomar. Genom att lukta sig fram i tillvaron får hunden reda på allt i sin omgivning som är värt att veta. Den kan lätt ta reda på vilka hundar som gått kvarteret innan och vart den har kissat. Den kan med hjälp av nosen ta sig hem genom att lukta vart den trampat upp stigen. Den kan leta reda på människor och annat som kanske går att spåra och äta. Rent av så styrs livet mycket av nosen och luktintrycken.
Alla hundar har jakt i sig, det är ett ursprungsbeteende från vargen som vi aldrig kan avla bort. Men vi kan däremot dämpa och förstärka behovet. Genom att avla på hundar med stark jaktlust har vi fått fram experter inom olika sorters jakt. Blodhunden är outstanding i att spåra med hjälp av sin nos. 


 Att lägga spår är både enkelt och väldigt givande för din hund. Det ger en stimulans som är svår att tillfredsställa på annat sätt. Hunden får arbeta med nosen, huvudet och kroppen. Det behöver inte vara särskilt komplicerat heller att ta sig ut i skogen och lägga ett enkelt apellspår.
Ta med dig spårsele och en långlina som hunden får på sig först när ni ska ta upp spåret. Ta med riktigt mycket gott att äta och gärna en leksak. Hitta en lämplig plats med någorlunda plan och framkomlig terräng. Låt hunden vara kvar i bilen när du lägger spåret så att den inte kan se var du lägger spårets början.

Om du befinner dig på en stig eller grusväg så hoppa in i skogskanten en halvmeter och skrapa upp en fyrkant med skorna (2*2 decimeter). Där kommer spåret att börja och där har du satt din lukt ordentligt. Till en början räcker det med att du går 10-20 meter rätt in i skogen. Ta fäste på  en punkt så att du vet var du går. Det är bättre att börja med korta spår för att det ska vara roligt och att hunden får lyckas.
Gå bara rakt fram med vanliga steg. När du gått så långt du har bestämt dig för stannar du och lägger godiset på marken. Jag använder köttbullar och korv. Dessutom lägger jag ner ett mjukisdjur vid spårets slut.
När du gjort det så hoppar du långt åt sidan för att inte sätta din lukt nära jackpotten. Gå i en stor halvcirkel tillbaka till stigen du började på så att du inte korsar spåret eller kommer nära spårets början.

Sedan kan du ta ut din hund och gå en runda med den så att den får kissa och göra ifrån sig. Låt det gå 20 – 30 minuter innan du börjar gå på spåret. När du är redo sätter du på selen och långlinan och tar hunden till fyrkanten som representerar spårets början. Hunden kommer efter några gånger förknippa selen med arbete och roliga saker. När hunden kommer fram till fyrkanten så visar du ner med handen på fyrkanten och säger ”spår”. Du kan även visa framåt med handen.
Låt hunden få tid att fundera och håll inte emot linan. Släpp efter när den går framåt och om den tappar spåret så stanna och låt den hitta lukten själv. Beröm när den gör rätt. Fya den inte om den går fel. Om den kommer fram till godisen ska det bli en explosion av beröm och en riktig jackpott. Det ska helt enkelt vara skitkul att ha hittat rätt.
Koppla av långlinan och ta på det vanliga kopplet och gå därifrån en annan väg än tillbaka på spåret.
Klart

Detta kan du göra en till två gånger i veckan och gärna lägga längre spår. Ta med snitslar så att du vet vart du lagt spåret. När hunden förstår vad den ska göra kan du börja lägga spåret med en vinkel. Du kan även prova att lägga blodspår med en klöv i slutet.
Alla hundar kan spåra och de har stor glädje av det. De blir nöjda och behoven blir tillfredsställda. Prova och njut av att hunden leder dig i arbete. Speciellt nyttigt kan spår vara för stressade och rädda hundar.