Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


onsdag 24 juli 2013

Hundar som drar i kopplet

Det kan finnas många orsaker och anledningar till att hundar drar i kopplet, men något som vi kan komma överens om är att många gör det och det är sällan bekvämt för varken hunden eller hundägaren. Det ljusa i det problemet är att det går att komma till rätta med det om man tränar och ger sig hän. Några vanliga orsaker till varför problemet uppstår är:
  • Att hunden inte lärt sig från början att gå fint i kopplet
  • Den vill framåt för att den har ett behov att få röra sig ordentligt
  • Den har ont i rygg eller nacke
Det ultimata är att börja koppelträna din hund redan när den är valp. Då är den mottaglig för inlärning och törstar efter att få vara duktig och till lags. Men nu är det ju så att verkligheten ser annorlunda ut och många vuxna hundar drar. Det gemensamma för alla hundar är att de ofta svarar väldigt bra på positiv förstärkning, göra promenaden roligare och att ägaren gör sig mer intressant.

Till att börja med kan man skapa ett bra samarbete med kontaktövningar. I många fall jag träffar så går hund och ägare tillsammans på promenad men de har ingen samverkan. Det är nästan som att de går i olika världar. Börja göra kontaktövningar hemma, på promenad och i andra situationer du är tillsammans med din hund. Det gör att hunden söker kontakt med dig och inte tvärtom.

Sedan kan du ta med dig gott godis ut för att börja inlärningen. Om du inte vill ha godis i fickan är det viktigt att berömma hunden på annat sätt när den gör rätt. När hunden drar så byter du helt enkelt riktning och går åt ett annat håll. Du kan också stanna eller vända för att göra hunden uppmärksam på att den ska följa dig. I början är det sannolikt att promenaderna blir lite röriga och ni kanske inte alltid kan gå den sträckan ni tänkt. Men för varje gång som hunden följer så berömmer du och fortsätter berömma när den följer vid sidan.

Om hunden drar intensivt mot en grästuva kan du passera den om och om igen utan att den får gå fram. När den är följsam berömmer du och visar fram hunden mot den intressanta doften. Detta är ett bra knep med valpar. Beröm också alla gånger som hunden tar ögonkontakt med dig.

Ett annat trick är en övning som heter magneten. Den gör du när hunden drar framför dig. Du visar helt enkelt in hunden mot ditt knä/ben, har en godis i handen och låter hunden följa godisbiten framåt och när den går där vid sidan så ger du godisen. Beröm om hunden går  kvar, gör om ifall den sticker iväg.

Glöm inte att omlärning tar tid så träna varje promenad under lång tid för att få ett bestående resultat. Det kan också vara en ide att låta en veterinär undersöka din hund om du har svåra problem med din hund som drar, det skulle kunna vara en smärta som stör den.