Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


lördag 31 augusti 2013

Vett o hundetikett

Det är så olika oss människor emellan vad vi anser är vett och etikett. Vi är ganska överens när det handlar om folkvett, mindre överens när det kommer till hundvett. Varför är det så?! Jag ställde mig frågan och browsar internet efter svar men finner det väldigt luddigt. Det finns en uppsjö olika synsätt och den ena säger si o den andra säger så. Det finns vissa som hävdar att om hemmet innehar en hund så får gästerna acceptera att hunden hoppar och flänger omkring, om inte så kan gästerna gå hem. Hunden är lika mycket familjemedlem som alla andra. Andra hävdar att hunden inte ska märkas av när det finns gäster i huset, den ska helt enkelt vara osynlig. Mellantinget här borde väl vara en väluppfostrat lugn, skötsam och social hund som vet sin plats. Och det funkar sällan så av olika orsaker. Det är faktiskt mysigt att ha en hund som ligger och värmer i soffan. En del kanske rent av inte stör sig på en dreglande hund som far omkring och är lycklig. Alla är vi olika!


Om man söker på diverse forum på "hund som hoppar" så hittar man flera liknande frågeställningar, tips och en mängd elaka kommentarer. Men det man kan komma fram till är att det är väldigt vanligt att hundägare efterfrågar träningstips för hundar som hoppar på folk. Anledningen till det är att det anses som en ouppfostrad hund som inte kan sköta sig, gästerna blir skitiga och får hår eller dregel på kläderna. Visst jag kan hålla med om att det inte är super trevligt en regnig dag när hunden sätter sina tassavtryck på de nytvättade jeansen. Men om man vill träna på detta så är det jättebra om man börjar redan i valpstadiet, men det går alltid att lära en hund att sluta hoppa.

Denna övning kan man göra närsomhelst och gärna varje dag för att hunden lättare ska lära om. Det är även bra om du har en figurant som kan hjälpa dig och det kan vara en vän eller en familjemedlem. Ta fickan full med godis eftersom omlärningen kräver en stark morot.

  1. Börja övningen med koppel på hunden då det blir lättare att styra hunden, inte rycka i kopplet utan bara visa vägen. Ditt starkaste vapen är din röst, din kropp och din vilja att låta hunden lyckas.
  2. Be någon gå mot dig och din hund. Personen ska även säga "hej" till dig och din hund och närma sig långsamt samtidigt. Det viktigaste här är att du inte uppmärksammar att personen kommer närmare, ditt fokus ska bara ligga på hunden och vad den gör. Så länge som den är kvar lugnt vid din sida så berömmer du med rösten och godis.
  3. Om din hund vill fram och hoppa och hälsa eller blir alltför exalterad så backar du och din hund. Visa vägen med kopplet och din röst. När den följer dig och ger dig uppmärksamheten så berömmer du och ger godis. Figuranten måste veta att om hunden vill dra framåt och börjar hoppa så ska figuranten stanna och vänta tills ni är redo för att börja om. Detta gör ni om och om igen tills det att hunden sitter lugnt och stilla vid din sida även om figuranten står alldeles bredvid er.
Att tänka på:
Glöm inte att när ni tränar detta så ska alltid ditt fokus ligga på hunden även om vi har en inbyggd reflex att alltid hälsa på en människa som säger hej.
Ge mycket godis och beröm i början för att successivt minska när hunden börjar förstå vad den ska göra.
Misslyckas övningen så börja om utan skällsord, denna övning ska vara roligt och det ska löna sig att stanna vid hundägarens sida.
Tänk på avståndet. I början kanske figuranten inte kan närma sig alls utan att hunden vill fram och hoppa. Då får ni helt enkelt börja på långt avstånd för att lyckas.
Viktigt viktigt, all inlärning tar tid. Ha tålamod och träna så ofta och konsekvent som möjligt. Ryck inte i kopplet!

Att en hund inte hoppar och dreglar på främmande och gäster är en grund i en vardagslydnad och det kan vara både roligt och lätt att lära in detta. När din hund kan denna övning med koppel hemma i hallen eller var du nu har din hund när det kommer gäster så kan du prova utan koppel.