Välkomna!



Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


onsdag 14 augusti 2013

Hunden

Hunden härstammar från vargen och det är svårt att bestämma när hunden domesticerades. DNA forskning visar att hunden funnits vid vår sida i 50 000 - 100 000 år, medan arkeologiska fynd där människa och hund är begravna tillsammans är ca 15 000 år gamla.

Tydligt är att hunden länge betytt mycket för oss människor och att det under lång tid utvecklats ett nära samarbete oss emellan. I utbyte mot mat och husrum gör hunden allt vi ber den om. Den jagar, vallar, vaktar och räddar liv med otröttlig energi. Är inte hunden fantastisk? Begrunda också att vi möts alltid av en svansviftning när vi varit borta, en slick i ansiktet när vi vaknar och den mest villkorslösa kärleken man kan önska sig.

Hundens starkaste sinne är luktsinnet. Med nosen kan den spåra och jaga men den kan också avgöra vem man är genom att dofta på en. När hundar luktar på varann kan de känna vilket kön den andra är, hur gammal, vart i hormoncykeln den är och om den är sjuk. Den kan separera dofter in i molekyler och komma ihåg vad en lukt betyder. Om en lukt satts i samband med något obehagligt kommer hunden att komma ihåg det för alltid. Syn och hörselintryck är också av stor vikt och hundar är skymningsdjur så de ser bättre gråskalor än vi människor. Hundar har även mycket bättre hörsel än oss och beroende på ras kan de höra möss under marken och hela skottbilden av ett pistolskott. Små hundar som är avlade för att larma mot främlingar hör extra bra och har svårt att sålla bort vad man ska bry sig om och inte.

Hundar i alla former och färger är alla fantastiska och vi får inte glömma bort att visa uppskattning. Vår Norton känner exempelvis vem det är som gått i trappuppgången före honom. Om husse har kommit hem från jobbet när jag är ute på promenad med Norton så känner han att husse gått i trappen. Han får då väldigt bråttom till dörren och blir jätteglad. Han har även lärt sig vem som har vilken bil och om mamma hämtar oss med deras bil så hör Norton det på långt håll.