Välkomna!



Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


tisdag 6 augusti 2013

Norton

Vilka otroligt tuffa dagar vi haft här hemma. I söndags morse började Norton att kräkas. Det kan hända att hundar blir magsjuka precis som vi människor kan bli, så vi gav honom ingen mat men såg till att han fick ordentligt med vätska. I övrigt så kändes Norton pigg och som vanligt. På natten mellan söndagen och måndagen kräktes han fortfarande så det kändes inte så bra. På morgonen fick jag i Norton vätska genom en spruta men han hade börjat få ont i magen och låg och skakade i soffan. Detta kände vi till alltför väl från när pankreatiten blommade upp så jag förstod att det var bukspottkörteln som spökade. Inte väntade vi oss att det skulle leda till ett akut tillstånd. Så i måndags vid lunchtid hade Norton så ont i magen att han bet sig mot magtrakten och stod i "böneställning". Självklart hoppade vi in i bilen och åkte till veterinären där han snabbt fick komma in för att påbörja smärtlindring.

Norton fick diagnosen kronisk pankreatit tidigare i år vilket innebär att bukspottkörteln inte fungerar normalt. Bukspottkörteln producerar ett enzym som ska hjälpa tarmen att smälta maten och när den blir inflammerad så producerar den för mycket av enzymet. Det finns två typer av pankreatit, akut tillstånd och kroniskt. Den akuta bukspottkörtel inflammationen kommer ganska snabbt och är väldigt smärtsamt för hunden. Den kan börja kräkas och få diarré och i vissa fall är smärtan så stor att hunden skriker. Den kroniska är lindrigare men även den kan vara smärtsam och symtomen är mer diffusa. Den senare fick Norton för en tid sedan och han hade ont i sin mage och ville stoppa i sig allt han kom över för att lindra suget. Då fick han börja äta ett foder framtaget för hundar med dessa typer av problem och det viktiga är att fettinnehållet är lågt. Han fick även börja äta kortison som är inflammationshämmande för att låta bukspottkörteln läka. Dessvärre är detta en livslång sjukdom och det finns inget botemedel men i många fall kan hunden fungera normalt om den hålls på en fettsnål diet hela livet.

Så åter till hur Nortons dagar varit. Efter att han fått intravenös smärtlindring och näring fick vi komma och hämta honom några timmar senare med förhoppning om att han skulle må mycket bättre. Men när han kom hem så var han orolig och han gnydde. Hela kvällen och natten har vår stackars Norton haft ont och vi har suttit och vakat över honom i vardagsrummet alldeles hjälplösa. I morse åkte vi tillbaka till veterinären för mer dropp och smärtlindring och idag fick han ligga hos dom hela dagen med rejäl lindring. Jag och Janne har haft en lång dag och varit oroliga för vår älskade hund. När dagen äntligen kom till ända och vi fick träffa Norton såg han lite piggare ut, han viftade på svansen och såg inte så där tom ut i blicken. Veterinären hade tagit blodprover och röntgat mage och tarm för att utesluta andra orsaker och detta såg bra ut så förmodligen tar bukspottkörteln tid på sig att läka. När hundar får denna akuta form som Norton nu fick så ska hunden inte äta eller dricka något på några dygn för att inte reta bukspottkörteln. Den näring hunden behöver får den genom droppet.





Så nu ligger Norton och sover på sin bädd nedanför oss. Han fick en dos smärtstillande innan vi åkte hem och skillnaden från igår kväll är att nu sover han faktiskt. I de svåraste fallen kan hunden avlida men nu känns det som om vår lilla kille är på bättringsvägen. Vi håller alla tummar vi har för att det nu går åt rätt håll och att vi i morgon får se en glad hund med livsgnista.

Vår tappra Norton är en underbar hund!