Välkomna!



Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


måndag 16 september 2013

Varför blir hundar boll eller pinntokiga?

Vissa hundar gillar att ha något i munnen av naturliga skäl. Det är exempelvis spaniels och retrievers, de är nämligen avlade på att hämta in byten till jägaren och ska därför ha ett mjukt bett så de inte skadar viltet. Dessa hundar har ofta en boll eller en sko i munnen när den hälsar på någon som kommer in genom dörren samtidigt som svansen går hej vilt. Dessa hundar mår bra av att bära och det ska man inte beröva dom.

Men sen finns det hundar som blir besatta av pinnar eller bollar och de verkar nästan inte kunna leva utan. Det kan faktiskt bli rent av irriterande när man har gäster och hunden oavbrutet kommer med en boll i munnen och vill att någon ska kasta den. På automatik kastar matte/husse iväg bollen för att bli av med hunden eller för att göra som den vill.
Men det är inte alltid av godo när man gör så. Även om man kastar bollen i all välmening så kan det bli till ett stressmoment för hunden. Om en hund är totalt besatt av en boll så finns det en bakomliggande orsak. Det kan handla om stress eller understimulering då hunden inte får utlopp för energi eller hittar något att ha i munnen för att försöka dämpa stressen. Att då kasta pinne eller boll med denna hund är som att lägga ved på elden.

Men hur ska man då ta reda på om hunden leker med bollen på ett sunt sätt eller om den har blivit besatt?
Till att börja med kan du se över hundens livssituation. Man kan ställa sig några grundfrågor om hur mycket hunden får vara delaktig i familjens aktiviteter, hur mycket motion och berikning den får och hur mycket av detta behöver just denna ras? Då får man ett hum om ifall hundens behov är tillgodosett eller om den rent av får för mycket eller för lite att göra. Hundar behöver precis som vi ha en god balans mellan aktivitet och vila och även om raserna har olika behov är det också individuellt mellan raserna. Gör ett schema över din hunds aktiviteter och se över hur mycket promenader den får och hur många timmar den är ensam. Är hunden ensam hemma långa stunder kan den vara understimulerad. Ett scenario kan då vara att hundägaren har gått ut i trädgården när den kommit hem från jobbet, kastat boll med hunden en stund för att den ska få springa av sig. Det man gör då är att skapa ett stressmoment för hunden om detta sker nästintill dagligen. Bollen blir till en aktivitet och den skapar sig lätt vanor.
Ett annat scenario är en hund som har alldeles för mycket att göra. Den kanske tränar någon aktivitet flera dagar i veckan, spårar en annan och dessutom är på hunddagis varje dag när matte jobbar. Denna hund får förmodligen inte tid för vila och återhämtning och försöker självmant dämpa sin höga stressnivå med en boll eller en pinne.

Vad kan man göra om hunden har detta problem?
Ja det är såklart olika från fall till fall. Men om man misstänker att hunden har ett osunt förhållande till bollen och inte av rätt anledning kan man prova att ta bort allt vad bollar och pinnar heter och ersätta detta med en lugn aktivitet. En lugn aktivitet kan vara personspår eller långsam långpromenad. Om man fortfarande vill att hunden ska få ha bollen så kan man använda den som belöningsform en kort stund då och då. Till exempel efter ett träningspass så kan man låta hunden leka med bollen utan att man kastar den. Om man har hunden i trädgården kan det bli jobbigt för den om bollen plötsligt försvinner. Då kan man lägga ut godis eller gräva ner ett ben i sandlådan så att hunden får något annat att tänka på och samtidigt stimulerar man knoppen. Det kan ta en tid innan hunden släpper sin bolltokighet men ersätter man besattheten brukar övergången vara smidigare och man berikar hunden med det den fattas.
Överstimulerade hundar behöver tid att vila och då brukar massage och lugna promenader i stället för aktivitet kunna hjälpa denna hund. Det tar dock tid innan stressen går ur kroppen och då behöver man ha tålamod och hjälpa hunden att varva ner.

Tycker man att det är svårt att avgöra detta finns det alltid en instruktör eller hundpsykolog som kan ge råd och tips för att hunden ska kunna komma över sin besatthet.