Välkomna!



Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


måndag 16 september 2013

Balans och roliga aktiviteter





Här är A hindret som finns med på en agilitybana. Nu är det så att det är Nortons favorithinder på hundklubben i Vingåker. När han står på toppen ser han de andra hundarna som tränar apportering i hagen bredvid.

Det är en bra balansövning för hunden och eftersom det är ett högt hinder så kan första gångerna vara lite läskigt. Norton som är en modig hund sprang självmant upp på toppen och över på andra sidan och numer när vi närmar oss A hindret så vill han springa över. För en osäker hund kan en agilitybana vara jätte nyttigt då varje gång den tar sig över ett hinder så stärks självförtroendet. Att matte/husse springer bredvid och hejar på och berömmer gör även hunden ännu mer säker.

På en agiltybana eller i skogen för den delen så finns det mängder med balanshinder och övningar. Det gör att hunden ökar sin kroppskontroll och blir mer medveten om var den sätter sina tassar. När vi går i skogen med Norton brukar vi låta honom få balansera på stenar och stockar vilket alltid är väldigt uppskattat.

Om man inte vill gå en kurs med andra deltagare så brukar klubbarna låta medlemmar träna fritt såvida det inte pågår en kurs. Så länge man betalar medlemsavgift så får man oftast vistas på klubbens område. Det gör att man kan åka ut på banan eller i någon hage och träna på det man vill. Och har man en hund som behöver tränas i den sociala kontakten med andra hundar är det perfekt att bara åka till klubben och sitta på en bänk och titta tillsammans med hunden.
Klubbarna brukar även vara generösa med att låna ut koner och apportbockar eller andra tillbehör. Då kan man exempelvis träna följsamhet i koppel med slalombana eller göra stationer där man ska utföra något moment.

Tänk på att även gamla hundar behöver hitta på något. Äldre hundar ligger ofta och vilar och då är det lätt att tro att dessa åldringar är trötta och slöa. Det är nämligen så att gamla hundar är kloka hundar. De vet att det inte är någon idé att hetsa upp sig i onödan, de väntar oftast på att matte ska ta initiativet till en aktivitet. När matte väl gör det så brukar det bli full fart på även den gamla hunden.