Välkomna!



Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


torsdag 12 september 2013

En drömhund

Bland mina kurskamrater finns också Grace. För mig är hon något av en drömhund och en av de raser som jag tycker är den ultimata hunden. Den arbetsvilliga och goda kamraten australian shepherd, även kallad aussie. Jag pratade med hennes matte igår och hon berättade gärna sin upplevelse av rasen.

Grace är en tik på ett år som redan har hunnit med mycket här i livet. Med sitt valpiga uttryck och milda sätt kunde jag inte hjälpa att fastna för henne. Hennes matte berättar att hon numera alltid kommer att ha en aussie vid sin sida. Som hon uttrycker det så har denna ras en "avknapp" till skillnad från border collie som hon även har som bara har en "påknapp". Hon är mycket nöjd med Grace, även om hon nu fäller lite i fläckvis.... :)
Hon beskriver även Grace som en följsam och glad hund som inte har några rädslor. Hemma på gården är hon med i ladugården bland djuren och tids nog ska hon få börja valla som den andra hunden på gården gör. Men Grace har visat sig väldigt duktig i spår, därför har matte bestämt att satsa på personspår. Tidigare har hon gått valpkurs och är utställd med både BIS, BIR och en BIG4, men nu avvaktar matte lite med utställning.
Matte till Grace valde rallyn därför att hon tycker det är en roligare träningsform än den traditionella lydnaden. Jag tycker att det är jätteroligt att en sådan ung tik redan är välutbildad och hon går rallybanan med ett lugn i väntan på springsträckan då lättfotade Grace studsar glatt vid sidan av matte. Om ett par veckor ska Grace mentaltestas, vi hoppas såklart att allt går bra.

Visst är hon väl bedårande!?
Men innan man bestämmer sig för att köpa en aussie ska man tänka på att detta är en utpräglad vallhund med behov för arbete. Grace exempelvis lever i den miljö hon är framtagen för och hon får stimulans genom träning. Om man inte kan tillgodose vallhunden med djur den kan valla på så måste man ersätta detta med något annat som tillfredsställer den exempelvis lydnad, freestyle, spår etc. Om man inte gör det så riskerar man sannolikt att hunden kommer utveckla beteenden som oftast inte är önskvärda.

Rasen är tro det eller ej framtagen i Amerika för att fungera som gårdshund. Den ska valla och vakta familjen och tillhörigheterna på gården, den ska vara lättlärd, intelligent och högst samarbetsvillig. Den kan vara reserverad mot främlingar men den ska inte vara rädd, den visar då sitt ointresse genom att nonchalera.

Matte till Grace vill trycka lite på att som med så många andra raser idag ska man vara noga med valet av uppfödare. Hon menar på att rasen har blivit vanligare på senare tid.