Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


tisdag 4 mars 2014

Lite om mycket

Jag sitter och kollar igenom vad som skett de senaste dagarna i hundvärlden och det är en hel del. Man ska inte tro att det är stiltje bara för att en annan tar helg. Jag både läste och såg på nyheterna om hur en privat person nu blir stämd för att felaktigt ha publicerat och delat ett hundschampo som har sagt orsakat skador på en hund. Då denna produkt har spridits över hela Sverige går nu grossisten till rätten med förtalet då det senare visat sig inte alls ha med hundschampot att göra. Mot bättre vetande så fortsätter människor att dela med sig av innehåll de får skickade till sig utan att veta om det finns ett uns av sanning bakom sig. Jag har läst många varningar om detta förut och även tänkt själv hur mycket skada det kan göra om någon valt att sprida osanning. Då har jag först och främst tänkt på alla dessa delningar på Facebook om vanvårdade eller på annat sätt skadade hundar där ägaren kanske råkar riktigt illa ut för att någon ljuger.

Läs mer om det här.

I lördags var vi i Baggetorp och handlade mer mat till Norton och den här gången tog vi faktiskt och klippte till på färskfodret. Det är mer eller mindre det jag sagt hela tiden men Norton har än så länge bara ätit vom och nu är det dags att fasa över honom på färskfodret. Normalt sätt så ger man vom så att hundens kropp och system ska ställa om sig efter att ha ätit torrfoder så lång tid. Då vår hund har väldigt känslig mage har han ätit vom i en månad och det är inte nödvändigt i normala fall. Skillnaden vi upplever är att Norton verkar inte ha lika mycket besvär med sin onda mage och han verkar nöjdare med sin tillvaro. Ett tydligt tecken på det är att han sover djupare och längre stunder vilket gör att han inte behöver stressa.

Vi ropar inte hej än men vi har förhoppningar att Norton ska bli fri från magbesvär och att han ska fungera som vilken frisk hund som helst.

Nåt som är superkul är att Janne har lärt Norton hur man hämtar något och bär tillbaka till husse. Det började med att vi upptäckte hur mycket fallenhet Norton har för att bära saker i munnen. Som jag har sagt flera gånger och jag vill inte verka tjatig men man ska ta tillvara på hundens intressen och utveckla dom till kunskaper. Sagt och gjort, under vintern har Janne tränat Norton på att bära pinnar hem till dörren. Det har blivit ett arbete för hunden att på kommando ta en pinne och inte släppa den ens för att slå en drill. Det vi gjorde i helgen var att vi tog ett köksredskap ur kökslådan och la ca en meter framför hunden och gav kommandot som Janne befäst ute på promenad. När han tagit upp redskapet med munnen kallade vi in honom och gav kommandot "Tack" som vi vill ha när han ska ge oss något och när han släppte så klickade vi med klickern och gav en godis (gamla torrfodret). Åh det var så kul att varje gång öka avståndet till föremålet han skulle hämta, han blev gladare för varje gång. Jag måste filma detta för att visa hur duktig han är och hur lycklig han är när han apporterar.

Om du upptäcker att din hund gärna tar saker i munnen, gräver efter något, alltid går med näsan i backen eller nåt annat spännande så kan man alltid utveckla intresset och utöva nån sport inom det. Man kan träna för motion och glädje och man kan träna för tävling. Det finns nåt som passar alla. Att träna med klicker är jättekul och man ser ofta snabba resultat som gör att man vill fortsätta.

För att återgå till foder så berättar TP:s Hundbutik i Baggetorp att de nu har en lokal i Katrineholm som de ska sälja foder i. De utökar sitt sortiment ytterligare och du kan läsa mer om dom här.

Det ryktas om en obehaglig tarmbakterie som härjar i Katrineholms trakterna. Den gör att hunden blir väldigt dålig i magen under några dagar och man bör ge den skonkost ett tag. Veterinären säger att de fått in ett tiotal av dessa fall än så länge.