Välkomna!



Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


onsdag 26 mars 2014

Hund som fäller/ Pälsvård

Har ni märkt av det? Nu fäller Norton som bäst och vad han än nuddar får en liten knippe av strån. Helt otroligt vad en liten, tunnhårig hund kan släppa päls. Hur som helst så spelar det ingen roll, en hund ska skötas oavsett pälsslag. Men hur gör man då?

Vargens päls består av två lager, en underull och täckhår. Underullen isolerar mot både kyla och värme medan täckhåren som är grövre och längre stöter bort smuts och fukt. Det är en optimal klädsel som är anpssad för att klara alla väder. När vargen  fäller sin päls tar den hjälp av sin omgivning och gnor sig mot träd och rullar sig mot marken, de andra flockmedlemmarna hjälper också till att putsa bort överflödig päls.

Våra hundar har avlats på utseende under en lång tid vilket innebär att många raser skiljer sig i sitt hårlag. Vissa raser fäller ingen päls alls och stråna liknar mer ull eller silke medan andra raser verkar släppa hår året runt. Ska man rycka, trimma eller räcker det med att borsta då och då? Det är viktigt att man tar reda på hur pälsen ska skötas innan man väljer ras så att man är medveten om vad som krävs för att hunden ska ha det behagligt. Om man av någon anledning inte kan eller vill sköta pälsen själv finns det många duktiga hundfrisörer som gärna tar sig an din hund. Många frisörer ger idag tips och råd om hur du kan underhålla pälsen mellan besöken på salongen. 

Korthåriga hundar
En sån päls är såklart behaglig att sköta och smutsen rinner ofta av hunden så att den inte släpar in så mycket i hemmet. Det är enkelt att ta en handduk och dra av en smutsig eller våt hund som är korthårig. Sår eller skador är lätta att upptäcka under pälsen och tittar man så hittar man fästingar lätt i en korthårig päls. I fällperioder som oftast inträffar i samband med sommar och vinterpäls kan man ta ett sämskskinn och "borsta" pälsen. En rätt använd furminator kan också fungera för att få bort underullen som vissa av dessa raser har. När man badar hunden kommer fällningen igång på vårkanten och då är det bra att passa på att hjälpa stråna att släppa. En korthårig hund kan behöva ett täcke vid kyla och hårt väder för att inte frysa. Det finns varianter på korthåriga hundar där vissa hundar har behäng, en sådan ras är till exempel saluki som har lång  päls på öron och svans. Att sköta pälsen är enkelt och smidigt men man ska vara medveten om att de små korta hårstråna kan sätta sig fast på de flesta ställen i hemmet. Weimaraner, whippet, pointer och chihuahua är exempel på korthåriga raser.

Strävhåriga hundar
Dessa hundar har en underull och täckhår som stänger ute fukt och stöter bort smuts. De är väldigt lättskötta då de sällan behöver badas för att pälsen nästan aldrig blir smutsig. Raser inom denna pälstyp kan se lite glanslösa och raggiga ut men det är ett tecken på en bra päls, den ska kännas lite oljig för att kunna avvisa väta. En strävhårig hund behöver ryckas för att pälsen ska hållas i god kondition och det är inget man ska göra själv hemma om man inte vet vad man gör. Först ska underullen borstas så att de döda täckhåren lätt släpper. De rycks sedan bort då de inte själva ramlar av men en rätt ryckt hund ska inte känna obehag och en bra skött strävhårig hund är mycket lättskött mellan frisörbesöken. Vill man rycka sin egen hund bör man skaffa sig kompetens då det annars kan göra väldigt ont. Exempel på raser med denna pälstyp är tax, vorsthe, borderterrier, schnauzer och en mängd andra raser. Inom denna pälstyp finns det strävhåriga raser som inte bör ryckas då just denna typ av päls är för mjuk och ska därför klippas med maskin.

Långhåriga hundar
Det är en stor grupp hundraser som är långhåriga och med all säkerhet har det blivit så för att människan tycker det är vackert. Många långhåriga hundar fäller inte och de kallas för ullhåriga och där räknas bland andra pudel, lagotto och portugisisk vattenhund. De som inte fäller behöver trimmas och det sker ungefär varannan månad till två gånger om året beroende på vad man vill göra med hunden. Ska man ställa ut kan man behöva klippa och borsta pälsen en gång i månaden. En ullhårig misskött päls blir som en obehaglig filt och gör oftast väldigt ont. Dessa pälsar är täta och man kan ha svårt att se sårskador och parasiter, en genomgång ofta är därför att rekommendera. De som har medellång päls fäller ofta ganska mycket och behöver ordentlig pälsvård för att få bort all päls som ramlat av. Där hör golden och schäfer till exempel in. En hund med medellång päls som inte får hjälp att ta bort underullen kan få eksem och väldigt smärtsamma tovor. Riktigt långhåriga hundar behöver borstas regelbundet för att ha en behaglig päls och ibland kan man behöva borsta ur underullen ordentligt vid fällperoider. Det finns special designade kammar som tar underullen och skonar täckhåren. Det är ett krävande arbete och högst nödvändigt i vårtider för att ny och fräsch päls ska kunna växa ut till sommaren. Afgan, collie, bedlington terrier, powder puff, och långhårig tax är alla exempel på raser inom denna pälstyp.

Som regel ska man tänka på att hundar inte behöver badas så ofta, man tvättar då bort de naturliga oljor som finns i pälsen som finns där för att skydda. När man badar hunden finns det milda djurschampon som skonar huden och pälsen.

Jag har åtskilliga gånger stött på hundar som inte fått pälsen skött ordentligt och hittat såriga tovor, eksem och parasiter under pälsen. En daglig koll och genomgång av tänder, öron, tassar och hud gör att man snabbt upptäcker om något är fel. Det behöver inte vara tidskrävande eller jobbigt, ta det i samband med mysstunden som de flesta har. Här finner du massor av tips om borstar och kammar

Många klipper sin egen hund med maskin och det behöver inte heller vara varken svårt eller jobbigt. Däremot ska man tänka på att avsätta lång tid då hunden behöver badas i samband med klippningen. Om man ska börja klippa med maskin själv kan det vara bra att titta när en utbildad frisör klipper. Ofta behöver öronhåren rensas och pälsen mellan tassarna klippas så det är ett bestyr men kan i slutänden spara pengar och ge dig och hunden tid tillsammans, vill man kan man prova lite nya klippningar. Blir det fel är det ju bara att klippa kortare. Det finns klippmaskiner i alla prisklasser men som med allting annat så är dom lite bättre ju dyrare dom är. Ullhåriga raser kan behöva en ordentlig maskin som orkar skära igenom den täta pälsen.
Gå in på zooplus hundtrimmers