Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


fredag 11 april 2014

Öroninflammation och hund

Att hundar får öroninflammation är vanligare än vad man tror. Jag vet flera hundar som haft inflammation en längre tid där symtomen inte varit självklara. Det kan lättast upptäckas om hunden skakar ovanligt mycket på huvudet. Annars är det svårt att förstå att det kan vara öroninflammation.

Veterinärernas term är otit och den vanligaste orsaken är jästsvamp eller bakterier som bildas i örat. Om det kommer bakterier i ett friskt öra är det oftast ingen fara, det måste vara gynnsamma förhållanden i miljön för att bakterier och jästsvamp ska kunna föröka sig.

Hundar med allergi kan lätt få otit för att öronen är varma, svullna och trånga.

Raser med tunga hängande öron har dålig luftcirkulation och har varma öron.

Om hunden har mycket mjällbildning eller annan hudsjukdom kan den lättare få otit.

Det är viktigt att man dagligen slänger en titt i öronen på hunden, det skriver jag nästan varje vecka. Den så kallade dagliga översikten. På så sätt ser du om örat förändras eller om det börjar lukta annorlunda. Hundar som har mycket hår i örongången kan behöva plockas, men inte alla. Ibland har hunden så ont att den skriker om du kommer åt örat, den kan klia i örat med tassarna och den kan få en gulaktig goja i örat.

Om man inte tar hunden till veterinär kan örat drabbas av stenos vilket innebär att örongången förkalkas och svullnar igen. Hunden kan då få allvarliga problem med nerver och balansen.

I vissa fall har infektionen pågått så länge att vanliga örondroppar inte hjälper, örat kan behöva spolas och hunden får äta antibiotika. En vanlig öroninflammation avhjälps annars med droppar man utskrivet av veterinär.

Ha koll på hundens öron.