Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


onsdag 2 april 2014

Jakthund

Att jaga med hund har haft ett högt överlevnadsvärde i tusentals år, idag jagar man med hund för att det är ett mycket trevligt samarbete.Alla hundar har mer eller mindre jakt i sig, det är ett ursprungsbeteende som inte går att avla bort. Det kan dämpas och förstärkas men inte tas bort. När din lilla pudel jagar en liten fågel på tomten eller en pinne du kastat så är det förenat med jakt för hunden. När löven prasslar och din terrier dyker ned och river runt med näsan så är det jakt. Mycket av det hunden gör är delar av hela jaktsekvensen som börjar med att söka och spåra, förfölja och jaga, ställa och fälla bytet för att slutligen bära tillbaka det till lyan. Alla dessa moment i jakten har brutits ned till segment som vi sedan specialiserat våra olika raser på. Blodhunden är extremt skicklig på att spåra, pointern kan peka på en fågel utan inlärning och en retriever bär tillbakaa vilken fågel du än ber om utan att skada den med tänderna.

Jag pratar ofta om att vi ska ta tillvara på dessa specialister, behålla deras styrkor och förvalta det som en gång togs fram. Jag menar inte att alla som vill ha en jakthund måste ta jägarexamen, det finns många jakthundar som fungerar utmärkt som sällskapshundar. Det jag menar är att vi kan aktivera och berika med något som just den hunden har fallenhet för. Vi kan gå spårkurs, lära hunden apport eller hitta på nåt annat som tillexempel flyball.

Men om man vill jaga så finns det flera raser att välja bland beroende på vilken typ av jakt du pysslar med. De vanligaste grupperna är stötande och drivande jakthundar, stående fågelhundar, grythundar, apporterande och ställande jakthundar.

De drivande jakthundarna jagar oftast hare, räv och rådjur och de driver bokstavligen talat viltet framför sig till jägarens position så att denne kan skjuta. Det är stövare, drever och tax som lämpar sig väldigt bra för detta. Dessa raser kan upplevas som ganska skälliga då vissa av dom ska driva med ihållande skall.

Gryt och råtthundarna är många och ofta väldigt olika i sina egenskaper. Terrier representerar en stor del av denna grupp. De ska ofta vara modiga och små hundar som ska komma in i gryt och andra trånga utrymmen.

Fågelhundar pekar i riktning där fågel finns. Därav stående fågelhund då den kan vara helt stilla en lång stund. Den pekar tills jägaren ger kommando att fösa upp fågeln så att den går att skjuta. Vorsteh, weimaraner och pointer är exempel på fågelhundar som är stående. Retriever, setter och spanielraserna är fågelhundar även de. Retrievers och spaniels ska hämta fågel som är skjuten i vatten eller annan miljö. Skogsfågel jagar man bäst med en "trädskällare", en spetsras som är specialiserad på just detta.

Ska man ge sig på att jaga gris eller älg kan man behöva en riktigt tuff jakthund som är modig och säker i sin roll. Exempel på raser som är utmärkta till den här jakten är jämthund, hälleforsare, vit älghund och olika typer av lajkor.

Jag skulle faktiskt vilja ta jägarexamen av en annan anledning än själva jakten med gevär. Jag önskar jag hade mer kunskap om skogen och allt som lever där. Jag känner mig lite osäker på vad jag kan förvänta mig av skogen. Har jag nära till en led eller bilen så tycker jag om skogen men jag törs inte ta mig iväg några sträckor. Jag har fått för mig att med kunskap om skogen och det som lever där kommer jag att känna mig säker och trivas riktigt bra. Rätta mig om jag har fel men en jägarexamen kommer ge mig mer kunskap. Vem vet vad den kunskapen leder till i framtiden?! :) Jägareförbundet skriver att efter genomgången utbildning ska du ha kunskap om viltarter, lagstiftning, skytte, tillvaratagande och om olika jaktformer.

Jägarexamen och vapenlicens krävs för att inneha ett jaktvapen och en examen kan man ta på lite olika vis. Det finns utbildningar på distans, som intensivkurs och som vanlig kurs förlagd under en längre tid. I slutet avlägg ett praktiskt och ett skriftligt prov samt ett högviltsprov.

Gå in och läs mer på Jägareförbundet

Det är mycket att tänka på när man ska jaga med hund. En jakthunds försäkring är speciellt utformad då dessa hundar utsätts för risker som andra hundar inte gör. Det krävs utrustning till hunden och jag vet flera jägare som har gps på hunden för att man ska kunna spåra den. Den största dödsorsaken på hund enligt försäkringsbolaget Agria är trafikolycka då många jakthundar springer över vägar.

Trots stora risker att jaga med hund är det många jakthundar som mår bra av jakten och det är enligt många ett ultimat sätt att arbeta med hund.

Gå in på jakthundswebben och läs mer om jakthundar