Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


onsdag 5 februari 2014

Färskfoder

Jag har varit i kontakt med Hundapoteket igen angående Nortons utfodring. Vi hade ett långt samtal för cirka fem månader sen då hon rekommenderade ett färskfoder. Hundapoteket erbjuder gratis kostrådgivning för alla oss vilsna i foder djungeln. Om du känner dig osäker på vem man kan lita på och vem man inte kan lita på kan du gå in och läsa bloggen "Hela hunden" som handlar om hur vi kan åtgärda sjukdomar och andra problem med rätt foder.

När vi pratade sist kändes det inte så aktuellt med färskfoder även då det lockade. Det lockar då jag vet att hundmagar inte förändrats så mycket sedan den var varg och den ska äta inälvor och ben för att fungera som bäst. Min tvekan har egentligen legat i Nortons bukspottkörtel som verkar reagera på  allt och då har jag haft en rädsla för att gå över till något så annorlunda som rent kött.

Nu blev jag rekommenderad detta igen som en lösning på Nortons irriterade mage och tarm. Symtomen jag beskriver för Hundapoteket är inte typiska bukspottkörtel problem anser hon, de är mer irriterad tarm och matsmältning. Till detta hör så klart bukspottet som produceras för att hjälpa matsmältningen men just dessa darrningar tyder mer på tarm problem. Om nu Norton kan bli helt bra på färskfoder känner vi oss skyldiga att åtminstone prova så att vi gjort allt vi kan för honom. Nu har vi haft flera olika torrfoder som varit framtagna speciellt för hundar med pankreatit och foder med extremt lite fettinnehåll. Vi har långtids behandlat med kortison och andapsin och vi ger inget annat än torrfoder som godis etc så nu återstår vårt hopp till Vom og Hundemat.
Det är kött, inälvor och ben som fryses i förpackningar om olika storlekar. Detta ska fungera som ett heltäckande foder och det innehåller inga spannmål eller andra tillsatser. Det man kan göra är att strö över lite benmjöl för kalcium behovet.Fodret tillverkas av svenska och norska råvaror och det är framtaget i samarbete med Norska veterinärhögskolan.

Den här veckan har vi tillvänjning för Norton då vi ger honom ren vom i små smakbitar. Vom är en mage från nötdjur och är väldigt milt för hundens mage. På så sätt får magen chans till att ställa om sig utan alltför stor påfrestning, och i Nortons fall tar vi det extra varsamt. Ni må tro att han älskar det, han som aldrig får något gott ska helt plötsligt få varje dag. Bara han känner lukten gör att han blir helt tokig. Snart ska vi ersätta hela kvällsmålet och fortsätta så en vecka för att successivt gå över helt på färskfoder.

Nu hoppas vi att detta gör susen då vi annars är slut på alternativ för att få ett stopp på magvärken. Då Norton är så pigg, glad och framåt i övrigt vill vi inte ge upp så nu uppdaterar jag er hur det går med färskfodret.

Läs mer om Vom og Hundemat

Just det, för er som inte hängt med på Nortons sjukdomshistoria och allt runt omkring kan läsa det under fliken pankreatit till höger på startsidan