Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


söndag 23 februari 2014

Fortsätter bygga

Jag fortsätter att bygga på bloggen så att det ska bli mer djup i helheten. Just nu skriver jag allmänt om hunden och relationen mellan oss och det kan ni läsa under rubriken "Hunden vår vän" i listan till höger på startsidan. Det kommer mer så småningom.

Idag har Norton och jag promenerat till mina föräldrar för en förmiddagsfika och Norton lekte såklart med Gordon. Det är mina föräldrars katt som är den snällaste av alla katter. Han har varit med länge och hunnit stå ut med många hundar och han har aldrig varit elak mot nån av dom. Han använder aldrig klorna när han busar med hundarna och han springer gärna och busar upp dom.
Sen gick vi tillbaka hem och tog bilen till en mycket välbehövlig tvätt. Det var inte alls Nortons favoritsyssla  men han är ganska nöjd bara han får vara med. Nu ligger han bredvid sin husse och kollar på finalen i hockey. Nu har Nortons övergång till färskfoder ökat ytterligare och det är bara frukosten som består av torrfoder. Det är inte fräscht att hålla på med vom och den luktar inte alltför gott men den verkar bra. Jag har spenderat timmar på olika nätforum för att läsa om hur andra upplever omställningen från torr till färsk mat men det skrivs inte något alls om problemet Norton har. Jag får väl helt enkelt skapa en egen tråd och efterlysa hundägare med liknande upplevelser.

I reklampausen sappade vi över till Djurskyddsinspektörena, det var repris och det var ett inslag om ett gäng valpar som bodde i en inhägnad på en industriplats. Inspektörerna som arbetade med fallet fick ögonblickligen omhänderta hela kullen då de inte hade varken vatten eller mat och inhägnaden hade mängder med farligt bråte. Det fanns heller ingen människa i närheten och det fick mig att tänka på den här biten med hundars sociala behov och hur tidiga erfarenheter formar hur hunden blir som vuxen.

Till att börja med är valpens första levnadsveckor avgörande för hur den upplever sin omvärld. Det är viktigt att den får vistas med sin mamma och sina kullsyskon i en lugn och trygg miljö. Den är helt outvecklad och hjälplös de första veckorna och beroende av tiken för att överleva. Om det inte är lugn och ro i valplådan kan det få en negativ inverkan på utvecklingen. Genom att ha kontakt med människor i form av smekningar har visat sig ha en positiv effekt på hundens framtida relationer med människor och inlärningsförmågan.

När valpen är fem veckor och fram tills den är sexton veckor fortskrider den livsviktiga socialiseringen då den ska lära sig att klara av saker den förväntas kunna som vuxen. Valpen ska träffa snälla lugna människor och barn och umgås med  andra hundar. Den ska lära sig att åka bil och vistas i nya miljöer. Det är avgörande för hur nyfiken, trygg och social hunden ska bli som vuxen och hur väl den ska fungera i samhället. Dessa stackars valpar på tv kommer förmodligen möta en svår framtid som levt sina första månader i en och samma inhägnad utan mänsklig kontakt.

Det har visat sig med forskning att hundar som växer upp på ett sånt sätt visar tydliga stress symtom och avsaknad på initiativförmåga. De blir svåra att anpassa till ett vanligt liv och de utvecklar ofta rädslor för saker som andra hundar lätt klarar av. Det är hemskt att se att människor inte tar ansvar för de hundar de har och det kan skapa sort lidande för djuren.

Nu ska jag surfa omkring lite och titta på hundar som mår bra för att bli lite glad igen. Jag delar självklart med mig när jag hitta något av intresse.