Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


söndag 8 december 2013

Vinterhunden

-9 grader och snön ligger kvar. Det är dags att vinterutrusta hundarna.  

Det finns faktiskt en mängd saker vi kan göra för våra hundar för att underlätta vinterlivet. Vintern innebär ganska stora påfrestningar för klor och tassar. På långhåriga hundar bör man klippa pälsen mellan tår och trampdynor för att förhindra isbildning och att vägsaltet lättare kan sköljas av. Hundar med furunkulos (bölder mellan tårna) kan man ta det lugnare med när det är riktigt kallt ute då deras tassar är lite känsligare. Torra och spruckna trampdynor är lätta att smörja med en fet salva. Jag rekommenderar Jukonsalva då den snabbt går in i huden och är riktigt fet.

Vägsaltet är skadligt för tassar och hud och bor man i en kommun som saltat vägarna bör man skölja av hundens tassar med ljummet vatten efter promenaden. På så sätt löser man även upp snöbollar som fastnat i pälsen på långhåriga hundar. Hörde ett gammalt stalltips ute på stan att man kan ha lite olja i en blomspruta och ta några sprut precis innan promenaden på exempelvis benen och under magen där man vet att det brukar fastna is och snö på hunden. Snön får inte samma fäste då. Det finns även sprayer i handeln att köpa men dessa vet jag inte hur snälla de är mot huden.
Vissa hundar med kort päls kan man behöva klä med ett täcke för att den inte ska frysa. Sedan finns det många som klär sina hundar för att de tycker att det är roligt och snyggt men grundsyftet ska ändå vara att värma en annars frusen hund. Hundar som arbetar utomhus behöver ofta täcke som både andas och värmer stora muskelgrupper. Ska man motionera sin hund mycket eller träna ska man tänka på att värma upp hunden ordentligt innan passet så att den inte skadar muskler och leder.

Ibland kan man se hundar som hoppar på tre ben, det blir köldkramp. Det är inte att hunden fått köldskador för då behöver man ta den till en veterinär, utan du kan värma upp tassen lite med handen så går det över ganska snabbt. Men man kan ha i åtanke att kanske inte gå den längsta promenaden om hunden lätt fryser om tassarna när det är bitande kallt.

Om hundens päls visar missfärgningar runt tassar eller kroppsöppningar kan det bero på en bakterie, en svamp som växer när pälsen ofta och länge är fuktig. Se till att torka hunden när den blivit blöt.

Ta hand om era hundar i vinterkylan! Nu ska Norton ut och raca i snön.... med täcke såklart ;)