Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


tisdag 28 januari 2014

Vad gör man om hunden blir förgiftad?

Vid flera tillfällen har jag funderat på hur troligt det är att hunden blir förgiftad med tanke på att vår Norton gärna smakar på diverse grejer när han är ute. Mestadels tuggar han på nåt löv eller en kvist av något slag men om oturen är framme så kan faktiskt hundar också bli förgiftade och det är ibland svårt att säga vad exakt hunden fått i sig.

Av naturen så är hunden nyfiken på vad som är ätbart och inte. De nosar, smakar och undersöker. Om du misstänker förgiftning kan man ringa giftinformationscentralen på vardagar 08 33 12 31 eller på kväll och helg till närmaste akutveterinär.
(Norton har inte blivit förgiftad utan bilden är tagen ett tidigare veterinärbesök)

En hund kan bli förgiftad genom att andas in något, äta något eller trampa in något i tassen. Det är inte alltid lätt att ha koll på hunden när den leker i trädgården eller springer i sommarstugan. Det är väldigt olika hur hundar reagerar på gift beroende på storlek.
Tecken på förgiftning är att hunden kan få kräkningar, inre blödningar eller diarré. Den kan bli slö och trött och inte vilja hänga med på något. Den kan få vinglig gång och fradga i munnen. Ta tempen på hunden och se så att den inte har någon feber. Vissa gifter visar sig omedelbart som råttgift till exempel medan andra gifter kan lagra sig i kroppen för att visa sig senare påverka hunden. Beroende på vilket gift hunden har fått i sig beter den sig lite olika. På universitets djursjukhuset listar dom några stycken med symtom här

Första hjälpen kan vara skillnaden mellan liv och död för din hund. Ta pulsen på den och vet i förväg din hunds puls i friskt tillstånd. En vuxen hunds hjärta slår mellan 70 - 100 slag i minuten. Yngre och mindre hundar har snabbare hjärtslag än äldre och större. Ett tecken på stress är snabba hjärtslag.

Kolla sedan slemhinnorna. Tandköttet ska vara laxrosa och om det inte är det kan det vara tecken på stress och infektion. Andningen ger också indikation på hur hunden mår. En hund som tar i med magen när den andas kan ha fått inre blödningar.

Har ju på senaste tiden läst en del om hur hundägare upplever att deras hundar har blivit förgiftade med mening av någon galning som lägger ut förgiftat kött och liknande. 

Ta hand om er