Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


torsdag 16 januari 2014

Spår

Spåra, förfölja, jaga och fälla byten är ursprungsbehov för hunden och väldigt svåra att fylla med andra aktiviteter. Inom hundpsykologin rekommenderas ofta spår som en behandlingsform när man letar efter berikning till hundar som lider av stress, rädslor och aggressioner. Men att lägga ett vanligt personspår mår varenda hund bra av oavsett hur den mår i övrigt. Det är lätt och går relativt snabbt om man bara vill berika sin hund i vardagen.

Jag har haft turen att få klövar av en jägare och nu har jag varit ute och lagt spår till Norton två gånger med klöv. Han fullkomligt älskar att spåra och när jag tar fram spårselen så sätter han sig i hallen och väntar på att ta bilen ut i skogen.

 Här går Janne spåret med klöven som släpar i marken där han gått. Just de här bilderna är tagna för några helger sedan då det fortfarande var barmark men jag har även lagt spår när snön kom så det går lika bra. Nu lägger vi spår som löper ca hundra meter och Norton har fortfarande alldeles för bråttom.
Här går Janne spåret med Norton och som det syns på bilden så är linan spänd. Vi måste bromsa honom hela tiden för om han får löpa i den takt han vill får vi springa efter och risken är då att han missar en vinkel. Nu har vi faktiskt lagt vår första vinkel och jag var lite nervös att Norton skulle missa den och tappa spåret. Men som jag bedrog mig och underskattade vår lilla gårdshund, han tog vinkeln klockrent och med min inbromsning travade han metodiskt och lugnare än vad han någonsin gjort. Det var så kul och jag vågade hejda honom ganska rejält och det visade sig vara precis det han behövde.
Som ni ser på den här bilden är Norton rejält taggad på att ta upp spåret. Jag blev en mycket stolt matte efter senaste gången så nu kör vi vidare med vinkel och längre spår.
Här går jag klövspår med Harry och den gamla herren är jätterolig att jobba med. Han går så lugnt och noggrant och han missar inte en enda gång. Han är en riktig stjärna och med honom kan linan var slakare och det är en fröjd att gå bakom. Det är precis så jag vill att Norton ska jobba men vi är  på god väg. Jag får tänka att Norton är en unghund och Harry har tio års erfarenhet av livet.

Det man kan tänka på när man har varit ute i skogen och lagt spår av alla olika slag är att hunden behöver vila efteråt då alla sinnen stimulerats till max och kroppen behöver därför tid till återhämtning. Det är väl för er som för mig en fröjd att se en nöjd och tillfreds hund utslagen i soffan.