Välkomna!



Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


måndag 12 januari 2015

Hunden skäller

Har du en hund som skäller i trädgården så fort det går nån utanför?
Tro mig, det är du inte ensam om. Det finns så klart olika beteenden även inom denna vaktande funktion. Det finns hundar som springer fram till staketet och bara skäller till, sedan finns det hundar som skäller och följer med objektet den skäller på, sedan finns det hundar som springer fram och tillbaka och skäller mest hela tiden. Alla dessa beteenden grundar sig i samma instinktshandling och grundläggande behov, att vakta det den tycker är sitt. Hur mycket en hund tycker är sitt territorium är helt olika beroende på ras och individ. Det finns raser som vaktar matte eller husse till raser som vaktar hela kvarter. Vissa raser har knappt någon vakt i sig överhuvudtaget men man kan ändå se att ibland lyser det igenom i vissa situationer. En labrador till exempel har inga som helst problem att släppa in främlingar i trädgården, men den kanske däremot vill vakta sitt märgben. Vakt behöver inte bara betyda att skydda sitt revir, det innefattar även egendom. Vakt finns hos alla våra hundar även om vi inte märker eller tänker på det.

Vaktandet har alltså olika funktioner. När hunden skäller på nåt som går utanför staketet så vill den göra flocken uppmärksam på att något är på gång att hända i närheten av reviret. Det kallas för att larma. Många små hundraser som är avlade på att larma gör det gärna och mycket, det beror på att de saknar det filter i öronen som många större hundraser har. De små raserna hör allt, registrerar och larmar. Filtret fungerar som en urskiljningsmekanism där vardagliga ljud inte registreras.  Skallet fungerar även som en signal eller en varning till den som går utanför trädgården att här innanför finns en det en flock så kom inte in.  Denna funktion gäller framför allt raser som har vakt som arbetsbakgrund. Vissa av dessa raser så som rottweiler ska kunna vakta stora områden på egen hand på dygnets alla timmar. Dessa måste tidigt tränas i att acceptera främlingar annars kan det bli svårt när hunden blir könsmogen och vaktegenskaperna stabiliseras.

Hundar som springer fram och tillbaka hela tiden och skäller kallas för pendlare. De påbörjar en handling som de inte kan slutföra. Till exempel så ser hunden en person gå utanför staketet, den rusar mot denna och skäller högljutt, innan den når fram till staketet så vänder den och springer skällandes tillbaka mot ägaren för att sedan göra om handlingen igen.  Detta pendlande bottnar i en osäker och stressad hund som inte vet vad den ska göra.  En sådan hund är alldeles utmärkt att hjälpa med skvallerträning. Det gör den mer säker på situationen och den lär sig lita både på matte och på nya människor, för ibland så händer det att den som går utanför faktiskt är på väg att hälsa på just er. Vi fokuserar oss på denna hund och hur vi ska adressera pendlingen.

Skvallerträning är en metod som jag rekommenderar till många hundägare och för att avhjälpa flera olika typer av problem. Inte alla, men många. Metoden hjälper framför allt stressade, rädda, osäkra och reserverade hundar. Den går ut på att lära hunden att se, men istället för att reagera och gå upp i varv så talar den om det för ägaren istället. Det ska löna sig att vara kvar hos ägaren och det ska kännas tryggt.

När man skvallertränar sin hund är det en fördel att göra det med klicker men man kan självklart göra det utan. Ska man använda klicker ska hunden vara "inklickad" först så att den vet att ett klick betyder bra! Man ska ha i åtanke att skvallerträning är ett krävande jobb för hundägaren som betyder engagemang och konsekvens men att det i slutändan ger långvarigt resultat. Det är ingen quickfix och ingen ytinlärning, vi förändrar hundens aktivitet i en handling.

Ett vaktbeteende får man aldrig bort helt, det är ett ursprungligt beteende för hunden. Vi kan däremot dämpa vaktandet till en rimlig nivå. Så istället för att fya och banna hunden kan vi belöna den för att den uppmärksammat något. (observera att denna metod inte lämpar sig för alla individer och vaktande beteende) Vissa skarpa raser kräver helt andra metoder redan från det att den är valp där man jobbar förebyggande.

När vi belönat den för att den uppmärksammat något är beteendet slut, den ska inte skälla, rusa dit, morra eller utföra någon annan handling än att skvallra för ägaren att den sett nåt. Skvallret är inget skall eller ljud, det är enbart ögonkontakt med ägaren.
Räkna med att träningen tar tid och att resultaten varierar. Alla kommer att se resultat och förändring men det beror helt på individ och hur mycket tid ägaren lagt ner.

Jag kommer nu att hänvisa er till en sida på min blogg där ni kan läsa skvallerträningens grunder. Denna metod kan ni applicera på en pendlande hund som sliter mellan olika handlingar. Stressnivån går ned och hunden dämpar sitt vaktande till en rimlig nivå.

På en pendlande hund kommer det vara mycket lättare att börja träna med koppel på hunden då du lättare har kontroll över rusningarna mot de som går utanför trädgården.

Skvallerträning

Gå längre ned på sidan så hittar du skvallringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar