Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


lördag 30 augusti 2014

Min hund hoppar på andra

Många upplever att hunden man har hoppar och studsar på människor. Vissa bryr sig inte alls utan tycker att det är gulligt med glada hundar medan andra kan tycka det är jobbigt. Och visst ibland är det inte kul att få skitiga tassavtryck på finbyxorna men man måste bestämma sig för om man tycker det är ok eller inte. Om hunden får hoppa ibland men inte alltid så kan det bli väldigt förvirrande i ett hundhuvud.

Har man en valp är det hög tid att börja med "inte hoppa övningar", men det går även att träna vuxna hundar. Förutsättningarna i all träning med hundar är att man har en bra kontakt med hunden. Jag känner få hundägare som dagligen gör kontaktövningar såvida man inte tränar i någon form med hunden. Kontaktövningar stärker relationen och gör samarbetet roligt och givande. Utan kontakt kommer man ingenvart. Dessa övningar är lätta och roliga och kan med fördel göras i hemmet och på promenader. Man kan även lägga in kontaktövningar i sin vardag. Ta exempelvis de gånger hunden går ut genom dörren, hoppar upp i soffan eller hoppar ut ur bilen. Låt inte hunden göra detta utan att först ta ögonkontakt med dig.

Alla kontaktövningar går ut på att hunden aktivt ska söka din kontakt och inte tvärtom. Du som hundägare ska inte påkalla hundens uppmärksamhet, vänta tills hunden tar din ögonkontakt. Viktigt är att berömma hunden varje gång den gör det. När hunden väl kan detta så kan man låta tiden för kontakten öka för att utveckla koncentrationen.

När ni kan grunden så sluta inte med övningarna utan fortsätt med detta. För att börja med "inte hoppa övningen" så är det alltid lättare med koppel. Då kan man styra hunden och inte tappa kontrollen. Ta hjälp av träningskompisar, familj och vänner i början för att få in tekniken.

Låt en person gå fram mot din hund och hälsa.
Säg åt personen att stanna två meter ifrån hunden.
Kalla in din hund samtidigt som du backar några steg.
När hunden följer dig så berömmer du med exempelvis godis.
Gör om detta flera gånger.
När hunden kommer till din sida utan att du backar kan du gå vidare till nästa steg.

Räkna med att detta tar allt från flera dagar till några veckor beroende på hur ni tränar och hur ofta.

Nästa steg är att personen kommer ända fram till din hund.
Om du ser att din hund är på väg att hoppa så backar du några steg och kallar samtidigt på hunden.
Så du gör likadant som i steget innan men med mindre avstånd.

Nästa steg blir att du går istället fram till personen ni ska hälsa på.
Stanna två meter därifrån och backa iväg igen samtidigt som du kallar på hunden.
Gör likadant som med övningen innan.

När du ser att hunden lyckas med att inte hoppa på personen i minst 80% av fallen så är ni redo att träna utan koppel. Det är viktigt med mycket beröm i början och varje gång som hunden är lugn vid sidan. Visa att den gör rätt och att det lönar sig att vara där du är.

För mer individanpassad övning kontakta mig via mejl.