Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


torsdag 11 september 2014

Inkallning

Att hunden kommer när man ropar på den vill väl alla hundägare men det är inte alltid så det fungerar. Ofta har hunden helt andra saker för sig och den hittar gärna en intressant doft att sniffa på innan den kommer in till ägaren. Jag har själv blivit irriterad på att hunden inte kommer när jag kallar på den och upplever inte att den kommer fortare för att jag blir arg. Om hunden inte förstår dig eller inte lyder dig så är det alltid ägaren som är otydlig. Antingen är man otydlig i kommandot eller så har man helt enkelt inte lärt in kommandot ordentligt. En inkallningsövning är svår, det finns så mycket annat en hund vill göra än att komma till ägaren. Ju tidigare man börjar träna och ju oftare man övar desto snabbare kommer hunden lära sig att komma på kommando.

Enkelt sagt så ska man se till att det man erbjuder hunden när den kommer till ägaren ska vara bättre än allt annat som finns omkring. Om inte motivationen finns att komma till husse eller matte kommer den sannolikt att strunta i det. En motivation är en inre drivkraft och den ska vara högt värderad av hunden. Har du en matdriven hund är det perfekt att träna inkallning med godis, gärna det gottigaste den vet. Har du en hund som uppskattar lek så kan detta vara belöningen när den kommit, gärna med favvoleksaken.

En hund som har en god kontakt med sin ägare kommer att lära sig fortare än en hund som inte har en bra relation med sin människa. Ett bra sätt att få sin hund följsam är att leka följa Jon. Hunden får lära sig att följa efter och ha koll på var ägaren befinner sig. Viktigt i denna övning är att belöna hunden när den följer. Att springa och leka samtidigt kan vara jättekul för hunden. Kontaktövningar är dessutom av största vikt innan man tränar inkallning.

Öva in det kommando du vill ha när hunden ska komma. Detta gör du enklast med koppel så att du vet att hunden inte sticker. Belöna varje gång du säger kommandot eftersom det ska vara bra och roligt att komma. När du vet att hunden förstår ditt kommando och blir uppmärksam och kommer till dig så kan man slänga på en långlina istället för koppel. Då blir övningen helt plötsligt mycket svårare men du har fortfarande kontroll.

Man ska aldrig släppa en hund lös om man inte vet att den kommer när man ropar. Det sker alltför många dödsolyckor med hundar varje dag i trafiken.

Träna med fördel varje dag. Om man planerar att kunna släppa sin hund så kan lydnaden på den vara skillnaden på liv och död. Hur mycket träning och tid man behöver lägga ner variera dels på individer men även på rastillhörighet. Vissa raser är avlade för ett nära samarbete med sin människa medan andra ska arbeta självständigt.   

Gör en rolig grej av att låta hunden följa dig, du förbättrar relationen och samarbetet. Spring runt träd, stenar och gå där inga stigar finns. På så sätt blir följsamheten till en lek samtidigt som ni stärker ert band. Se även till i inkallningsövningarna att belöningen är rejäl, speciellt i början. Ägaren ska besitta tillräckligt med resurser att det lönar sig bättre att komma till den än att springa ifrån den.

Om du kan så ta hjälp av någon som kan underlätta i övningen. När ni kommit så långt att ni är redo för inkallning utan långlina kan ni besöka en inhägnad där hunden inte kan rymma. På så sätt kan du lämna hunden till din medhjälpare för att få bättre avstånd mellan er. När du sedan kallar in din hund så släpper medhjälparen taget så att den får springa till dig.

Lycka till och öva öva.....