Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


söndag 1 februari 2015

Leker du med din hund

Det kan vara svårt att tro det men många av oss måste lära sig hur man leker och har kul med sin hund. Det är sant! Jag hittade en klatschig fras en gång som stämmer in bra.

"People who play with their dog, stay with their dog"

När man leker och har kul med sin hund så händer det mycket man inte tänker på. Relationen mellan er stärks och ett förtroende byggs upp. Följsamheten och lyhördheten ökar hos din hund. Gladhormoner frigörs hos er båda som förbättrar allmänhälsan.
Att dra på smilbanden och vifta på svansen ibland i samförstånd är aldrig fel.
Man kan leka på många sätt, man kan till exempel blanda in lek i aktiviteter som är nyttiga för hunden. För att göra det tydligare så kan vi ta ett jättebra exempel. När man utbildar hundar inom sök, likhundar, narkotikahundar, eftersökshundar med flera så arbetar många hundförare tidigt i valpstadiet med att leka in sökandet. Det gör man för att det ska finnas glädje, motivation och drivkraft för att utvecklas till en tjänstehund.
På samma sätt kan vi vanliga hundförare leka med våra hundar samtidigt som vi genomför en mängd nyttiga saker.

Sökövningar
Den här leken kan man utveckla till det oändliga. Hunden kan söka inne, ute, efter godis, saker, personer och massa annat roligt. Även om man gör korta sökövningar i hemmet så aktiverar ni er tillsammans och hunden berikas med att få använda sina ursprungliga överlevnadskunskaper. Hunden får spåra, söka upp och finna ett byte som den får knapra på. Dessa delar är svåra att uppfylla för hunden på annat sätt än just sökövningar och den berikas och tillfredsställs. Jag ler i alla fall när Norton kutar omkring med nosen högt och lågt och letar godbitar.

Weightpulling
Behöver inte vara så svårt som man tror. Det går faktiskt att snickra ihop en kärra själv eller låta hunden dra på något annat skrot. Att dra passar fler hundar än vad man tror oavsett ras eller storlek. Självklart passar det draghundar som har behov av detta men man blir förvånad över hur många raser det är som finns representerade i denna gren. Det handlar om att hunden ska dra en last en viss sträcka i tävling och träningsammanhang. Vill man hålla på med weightpulling för skojs skull och för att leka lite med hunden så kan man prova själv. Gå gärna in på hemsidan för Svenska Weightpulling klubben och läs mer SWBA

Earthdog
Tar fram terriern i din terrier. Ett sätt att berika din kortbenta hund med det mest naturliga den känner till, jaga under marken. Men alla har inte möjlighet att bygga gångar under marken för att träna sin grythund så för att göra denna aktivitet till något som passar alla raser kan man gräva ner saker. Frys in lite köttfärs i en petflaska med vatten och klipp bort plasten när vattnet fryst. Gräv ner isbiten med köttfärsen i en sandlåda eller någonstans där det är lite mjukare i backen och låt hunden få glädjen att gräva fram den. Den här leken är mycket berikande för hundar och speciellt de som är avlade för att lyssna vad som finns under marken och sen jaga fram det. Alla hundar tycker dessutom om att få gnaga sig genom isen till köttfärsen i mitten. Det blir som en liten jaktlek.

Canicross
Alltmer poppis bland oss hundägare. Från början var det ett sätt att träna sina draghundar under lågsäsongen men nu är det fler och fler som hakar på terränglöpning med hunden i lina. Har man ingen lust att springa så tycker jag att det är helt ok att gå, eller bara strosa omkring i terrängen. Gå in på allas.se för att se hur du kommer igång med canicross.

Bikejoring
Är även det en aktivitet med hund som ökat mycket på sista tiden. Det passar framför allt hundar som har stora behov av att få trava och röra sig ordentligt men alla hundar kan detta, det gäller bara att anpassa farten och längden efter hunden. Mycket uppskattad aktivitet som både hund och människa har stor glädje av och det kan med fördel klassas som lek då båda har kul.


Alt som man gör utöver det vanliga i vardagen aktiverar och berikar din hunds liv. Den älskar att få känna sig delaktig och behövd. Den fyller mer än gärna en funktion i familjen.

Ha så kul med hunden :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar