Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


torsdag 5 juni 2014

Bukspottkörtel inflammation

Norton hade ett skov kvällen/natten mellan tisdag och onsdag. Det började med att han såg hängig ut och svansen hängde utefter baken. Blicken var alldeles matt och han var inte sitt vanliga glada jag. Janne och jag bestämde oss då för att utelämna kvällsmålet då vi vet att en hund inte ska äta när det är ett akut tillstånd. Allteftersom kvällen led blev han sämre och han kräktes några gånger och mådde riktigt pyton. Den maktlöshet man känner när ens bästa vän lider är fruktansvärd. Jag ringde Strömsholm för lite råd och de tyckte vi kunde avvakta och se vad som händer. Förra gången Norton hade det akuta tillståndet gnydde han av smärta och då fick han komma in på kliniken i Katrineholm för dropp och smärtlindring. Den här gången var det inte lika illa men ändå oerhört jobbigt för honom. Janne vakade i soffan hela natten men på avstånd, Norton ville inte ha beröring då han troligtvis upplevde det som smärtsamt. Han piggnade till vid fyratiden på morgonen och hoppade upp till Janne i soffan. Han var mer vaken i blicken under morgonen och igår under dagen sov han djupt.

När han vaknade viftade han på svansen och bet husse i byxbenet. Det betyder att han vill ha mat! Men enligt kliniken i Katrineholm skulle vi hålla honom på svält ett dygn till för att låta bukspottkörteln repa sig. Han fick bara dricka vatten. Det håller vi helt med om då vi vet att allt som kommer ned i magen ger en reaktion på bukspottkörteln. Han klarade sig bra igår hela dagen utan mat och piggade på sig alltmer.

Idag är han sig själv igen och har ätit två pytteportioner vom. Det som är så svårt med sjukdomen är att vi kan inte för våra liv förstå vad som utlöste skovet den här gången. Även om det inte var något extremanfall så var det ändå jobbigt för honom och man såg att han slet. Han äter mat som innehåller 0% fett så vad kan det då vara. Mina efterforskningar hjälper mig ingenvart.

Det som utlöser akut pankreatit eller kronisk pankreatit kan vara:
  • En infektion i kroppen
  • Fetma
  • Trauma
  • Mediciner
  • Diabetes
  • Ålder
  • Arv
Detta är de gemensamma nämnarna jag får fram av de flesta medicinska artiklarna. Det man sett och noterat på veterinärstationer är att vid jul eller andra högtider ökar antalet fall av diagnosen pankreatit. Det tros ha med att göra att hundarna då får ta del av många goda rester som ofta har en  hög fetthalt. Norton har aldrig ätit något annat än torrfoder eller färskfoder. Han har heller inte ätit sådan medicin som ska kunna påverka organen. Han är inte gammal så jag undrar vad som kan ha hänt i kroppen för att utveckla pankreatit.

Bukspottkörteln ska producera enzymer till tarmen som ska bryta ned födan så kroppen kan ta upp näring. När bukspottkörteln blir inflammerad produceras matsmältningsenzymer som frigörs inne i bukspottkörteln i stället för att skickas till tarmen. Dessa enzymer är skadliga och de bryter ned organet och kan skapa stor skada för framtiden.

När detta hände i förrgår kväll undrar jag verkligen varför? Ligger det och småpyr hela tiden tills det kokar över? Norton äter tre gånger om dagen och har en kost som borde vara gynnsam. Veterinären säger att han har kronisk pankreatit och löper större risk än andra hundar att få det akuta tillståndet igen och igen. Nu hoppas vi att det inte blir något mer och önskar Norton ett smärtfritt hundliv med allt som hör därtill.

Jag har en sida som beskriver lite utförligare om diagnosen kronisk pankreatit för dig som vill läsa mer. Den hittar ni till höger i spalten på startsidan.