Välkomna!



Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


fredag 13 mars 2015

Äntligen tillbaka med dator och tid

Fick tillbaka min dator lagad och klar. Tråkigt det där när teknik som är en månad gammal går sönder. Men så är det och saker är saker. Norton däremot är vår lilla hund som vi värdesätter mest av allt. För en vecka sedan genomgick han en kastrering som gick bra och såret har läkt fint.

Tanken var att Norton skulle vara kvar till hälften i kenneln men eftersom han tidigt blev sjuk i kronisk bukspottkörtelinflammation så utgick han såklart ur avelsprogrammet. Tack och lov för att det finns uppfödare som inte avlar på sjuka hundar. Vi hade funderingar på att kastrera Norton direkt efter det men det var osäkert om han ens skulle kunna bli en gammal hund. Han insjuknade ett par gånger i pancreatiten och det var så pass illa att vi trodde att vi skulle få ta bort honom. Efter flera foderbyten mår han nu så bra att vi valde att kastrera honom av den anledning att det ständigt finns löptikar i området som stressar Norton till den grad att det påverkar hans vardag till och från.

Forskning kring kastrering av hanhundar har visat att vissa beteenden minskar medan andra förblir oförändrade. Hanhundar som är aggressiva mot andra hanhundar kommer förmodligen att vara det även efter kastration. Det handlar om invanda beteenden och osäkerhet som inte försvinner så lätt med testosteronet. Däremot blir hundar mindre rymningsbenägna då dofter efter tikar inte längre blir lika intressanta.

Nu hoppas vi att Nortons mage och tarm blir ännu bättre än vad den redan är då kroppen förhoppningsvis blir av med stresspåslaget av tikdofter. Och som vi vet är stressreaktioner nödvändiga för prestationer för stunden men under en längre tid får kroppen svagare immunförsvar och andra mindre bra följder.
Norton har varit jätteduktig med tratten och på måndag ska stygnen bort så då blir han fri. I sju dagar gick han inflacam som är både smärtstillande och antiinflammatoriskt. Även om Norton ska hållas relativt lugn en liten stund till så kommer vi ta med honom till stugan i det fina vädret. Att skrota i trädgården i koppel är bättre än att hänga inne och tråka, säger han ;)  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar