Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


torsdag 9 oktober 2014

Röda tassar

Jag undrar om det är svamp som Norton fått mellan trampdynorna. Han är irriterad och vill slicka på tassarna och det ser ut att ha blivit värre. Om jag tittar mellan tårna och trampdynorna så är han rödbrun i färgen och han blir störd varje gång han varit ute och blivit fuktig. Jag har för mig att jag hört att detta är svamp eller en bakterieinfektion så jag börjar leta information.

Jag började på veterinären.nu där jag är medlem och hittade flera liknande frågor från oroliga hundägare. Veterinären råder naturligtvis ett besök på en veterinärklinik men sa att man kan om man vill prova att behandla med klorhexidin och eftertorka med Malacetic Whipes. Man kan då stilla infektionen och döda bakterierna.

Jag letar vidare....

ZOONEN:COM hittar jag en artikel om just det problem som Norton har. Ett evigt slickande och naggande på tassarna innebär att svampinfektionen som redan fått fäste bara blir än värre. Mer fukt = mer svamp. Där  är rekommendationen att man ska använda en tass salva som heter Prob. Den innehåller ringblomma som inte bara dödar svampen utan även förhindrar att ny svamp uppstår. När man ser att svampen är borta ska man behandla minst en vecka till så att även den osynliga infektionen försvinner.

Andra tips och råd är att späda ut atomon med vatten och låta torka in. Eller hälla över potatismjöl som ska torka ut svampen. Men dessa råd vet jag inte alls hur bra effekt de egentligen har. Det man bör göra om man inte är säker på vad det är hunden har är självklart att uppsöka veterinär, men man kan prova att behandla själv innan.

Viktigt är att hålla tassarna torra och välskötta. Hundar med lång päls bör klippas mellan trampdynorna så att luft kommer in. Torka med en mjuk handduk mellan tårna.

Jag ska prova Prob salva och sedan rapportera om det blev bättre, annars blir det doktorn. Men nu informerar jag bara vad jag själv har hittat, man ska vara medveten om att det även kan vara stafylokocker som fått fäste och det kan man inte behandla själv. Då måste veterinären bedöma hur djupt infektionen har gått och sätta individuell behandling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar