Del 1 i en serie om hur det är att vara hund idag.
Jag och Janne säger ibland när vi klappar om Norton att man skulle vara en hund istället. Man blir ompysslad, kliad och älskad. Man behöver inte laga mat eller bry sig om när man måste ut och gå. Så är det nog många hussar och mattar som sagt nån gång och känner igen sig i det här scenariot. Sen finns det hundar runt om i världen som av en eller annan anledning inte har det bra men de flesta kan nog säga att de behandlar sin hund med respekt och värdighet.
Men hur lätt är det egentligen att vara hund??
Har ni någon gång funderat kring hur hunden upplever världen och om den skiljer sig från den värld ni lever i? Det är nog inte självklart att man sätter sig in i hur hundens sinnen fungerar om man inte arbetar med hund på något sätt. Jägare som använder sig av hund vet till exempel mycket om hur hundens sinnen verkar och hur han på bästa sätt ska använda sig av hundens syn och luktsinne. Den som använder sin hund inom polisen vet också en hel del om hur hundens sinnen fungerar och hur hunden ser sin omvärld. Det finns åtskilliga exempel på detta men den som lever med sin hund till vardags, som har den som sällskap och kanske går någon lydnads kurs har sällan kunskap eller intresse av att se världen genom hunden. Det är vanligare att man missförstår sin hund och skäller på den när den egentligen utför ett beteende som är helt naturligt eller även befogat.
Men vad är naturligt och acceptabelt när vi ändå ställer frågan.
Vi upplever ofta att våra hundar skäller för mycket, de skäller på andra hundar, när det ringer på dörren, när de är ensamma och så vidare. Listan på situationer hundar skäller i kan göras väldigt lång men det viktiga att poängtera i det här är att vi ofta blir irriterade och tycker det är pinsamt när detta sker. Till att börja med så hör hunden 4ggr så bra som människan och den har rörliga ytteröron som kan pejla in varifrån ljudvågorna kommer. Om du kombinerar detta med en vaktande egenskap så har du en hund som har lätt till skall. Den kommer att reagera på ljud både inne och ute och den är ständigt beredd att larma om den tycker det behövs. Dessa egenskaper är nedärva av vargen och specialiserade av människan genom selektiv avel, därför kommer dessa hundar aldrig att sluta vakta med skall helt och hållet. Jag pratar om otroligt många raser som löper över alla storlekar och varianter och förklaringen till det är att hundar har olika former av vaktande arbete under historiens gång. De kan vakta familj, boskap och områden och de har alla olika mycket vakt i sig och de varierar mellan allt från papillon till den största molossen.
Det kan därför inte vara så lätt att vara hund när ingen förstår varför man skäller. Skallets fungerar inte bara i vaktande syfte eller larmande, det kan vara en uppmaning till lek mellan individer. Det kan också handla om en stressad situation som hunden befinner sig i. Ett exempel på det är en hund som tränar för mycket, för ofta och under för höga krav, den kan då börja skälla när matte tränar på hundklubben. Det är inte för att hunden vill träna mer, den är stressad och kan inte kontrollera sitt skällande.
Hundar under riktigt höga krav kan då börja bita i kopplet, bita i händer och fötter, hoppa omkring och rikta all sin energi mot ägaren. Hunden har då hamnat i något som kallas "farträdsla" och då behöver hunden få avkoppling och ägaren måste sänka kraven.
Hundar som möts på gatan kan ibland skälla på varandra. Det verkar även som att mattar och hussar upplever att det blir olika reaktioner mellan olika hundar. Det är helt riktigt observerat. Hundar har nämligen börjat prata med varandra långt innan vi ser att dom gör det. Det kan räcka med en självsäker svansföring för att en av parterna ska reagera med skall. Är det två okända hundar som skäller mot varandra samtidigt som de gör utfall i kopplet vill de skapa avstånd mellan sig. Är det däremot två kända hundar som skäller, studsar och hoppar uppfordrande mot varandra vill de förmodligen leka med varandra. Det händer så mycket på så kort tid mellan hundar och det krävs träning för att hinna se allt dom säger. Att studera hundens språk är superfascinerande och det kan vara skillnaden på en god och en dålig relation mellan en hund och människa.
Missförstånd sker så lätt.
"Nu skäms du va!" Säger många till sin hund när den har gjort något dumt och fått en utskällning av matte. Hunden kryper ihop och blir liten, viftar på svansen som hänger ynklig mellan benen. Nästan alla feltolkar dessa signaler och tror att hunden vet att den gjort fel och skäms. Det hundar egentligen säger till dig när de gör detta är att DU ska lugna ner dig. När man låter arg och hotfull, kanske har ruskat om hunden i nacken och pekat med hela handen så gör hunden allt i sin makt för att lugna dig. Den visar med hela sin kropp att den är snäll och att du också bör vara det. Tänk att det är inte lätt att vara hund.
Man gör om något som lönat sig
Hundar lär sig liksom människan bland annat genom positiv förstärkning. Om hunden en gång fått smaka nåt gott vid bordet när den hypnotiserat dig med sig gullighet kommer den med all sannolikhet göra om samma beteende för att se om det lönar sig igen. Så är det med allt, om den fått bollen när den skäller i ansiktet på dig så kommer den att göra det igen. Att ena gången få bollen för att nästa gång få en utskällning kommer att göra vilken hund som helst förvirrad.
Det är så mycket att tänka på när man är hundägare och ju mer intresserad man är av att lära sig förstå sin hund desto starkare relation blir det mellan hund och människa. Det är väl ändå roligast med en två vägskommunikation!? Det finns massor av spännande och lärorika böcker om hundars olika beteende. Man kan också fortsätta läsa min blogg där jag kontinuerligt försöker förklara en mängd olika hundbeteenden.
Titta på vad din hund gör och hur den gör det!