Jag minns när jag var liten och min mamma hade tre stycken powder puffs varav en av dessa hade diagnosen kronisk bukspottkörtel inflammation. För mig betydde det att Molly hade magproblem och fick äta ett eget foder. Det hände inte ofta men någon gång såg jag henne stå i böneställning och då sa mamma att hon hade ont. Inte anade jag då att jag själv skulle ha samma problem tjugo år senare med min hund.
Bukspottkörteln är en stor körtel som sitter vid magsäcken och den har två uppgifter. Den ena är att tillverka insulin som reglerar sockerhalten i blodet, den andra är att avsöndra bukspott till tarmen som innehåller enzymer och bikarbonat. Dessa gör att matsmältningen fungerar och gör så att magsyran inte fräter hål i tarmen.
Om bukspottkörteln retas kan det bli akut inflammerad. Det kan bero på att hunden ätit för fet mat under lång tid, men det finns också vissa forskare som säger att det kan hända vid skada på körteln eller att det följer i arvsanlagen. Det finns alltså ingen som kan säga exakt varför just den hunden fick akut bukspottkörtel inflammation. När hunden får det kan den börja kräkas häftigt under det kommande dygnet och tappa aptiten. Den får extrema smärtor i buken och vissa hundar skriker av smärta. Hunden kan få diarré och den blir allmänt nedgången och den vill avlasta magsmärtan med att stå i böneställning. Det är när hunden går ned på frambenen som i busställning.
Det enda vi som hundägare kan göra i detta läge är att så snabbt som möjligt ta hunden till veterinären. Där ges hunden ordentligt smärtstillande och vätska i droppform. Under de kommande dygnen ska hunden inte äta eller dricka något för allt som kommer ner i magen retar bukspottkörteln. Därför brukar veterinären behålla hunden på stationen för att bevaka dropp och smärta. Det är individuellt hur snabbt körteln läker men det tar 3- 4 dagar innan det har lugnat sig och hunden så smått kan börja äta och dricka själv. När den väl gör det ska den äta ett fettsnålt foder för resten av sitt liv för att hålla bukspottkörteln så frisk som möjligt.
Om det vill sig illa kan bukspottkörteln bli kroniskt inflammerad vilket innebär att den kan behöva livslång behandling. Det finns hundar som avlivas på grund av detta då de inte levt ett smärtfritt liv. Det kroniska tillståndet innebär att körteln blivit så förstörd att den aldrig helt kommer att läka. För hunden innebär det såklart smärta vid vissa tillfällen och då framförallt efter måltid.
Norton fick antagligen bukspottkörtel inflammation tidigt men symtomen var så diffusa att det var svårt att ställa en diagnos. Oftast är det äldre hundar som drabbas men som sagt kan det hända vem som helst. Ni må tro att vi var förvånade då Norton aldrig har ätit matrester eller annan fet och onyttig mat. Tvärtom har vi alltid hållit våra hundar under en nyttig diet. Men provsvaren från Tyskland visade klart och tydligt att nivåerna på bukspott inte var normala. Dock hade vi förstått detta långt tidigare då Norton har haft så ont i magen men vi trodde det var något annat då han inte visade de typiska symtomen vid den akuta situationen. Nortons problem har framför allt varit rastlöshet, magsmärtor och hungerkänslor vilket kan vara i stort sett vad som helst. Han har även varit rödaktig i hyn vid tassar och ansikte vilket ett tag ledde in mig på om han var allergisk.
Efter vi fått diagnosen kronisk pankreatit bytte vi då till ett foder rekommenderat av veterinär och han sattes på långvarig kortison behandling. Flera månader senare märkte vi inte av någon förbättring och det akuta tillståndet bröt fram en eftermiddag. Norton gnällde av smärta och bet sig mot magtrakten. Det var bara att snabbt åka till veterinärstationen där de konstaterade akut pankreatit och han lades in för smärtlindring och dropp. Förtvivlade kom vi överens om att inte låta Norton genomgå denna extremt inhumana smärtan en gång till i fyra dygn så i hopp om att bukspottkörteln var läkt började vi om med ett annat foder jag fick rekommenderat av en hund dietist. Detta foder var fritt från spannmål och gluten vilket båda är ingredienser hundar absolut inte ska äta och som är beståndsdel i de flesta av våra torrfoder. Rent krasst sa hon att alla hundar ska äta kött, inälvor och ben.... färskfoder alltså. Men jag var inte redo för att byta till det så vi gav oss i kast med Healty Paws rabbit and rice och saker förändrades snabbt.
Efter några veckor behövde Norton inte gå ut och rasta sig varannan timme, hans hungerkänslor minskade och smärtorna i magen avtog. Han kändes både gladare och lugnare vilket är bra tecken. Denna mat åt han i cirka åtta månader och trots att mycket har blivit bättre så har hans magvärk inte försvunnit helt. Detta gjorde att jag återigen tog kontakt med Hundapoteket för råd vid utfodring av sjuk hund och vi hamnade på färskfoder även denna gång.Om inte detta innebär den förändring vi tycker att Norton förtjänar får vi fundera på hur vi ska göra i framtiden då en hund ska må bra och leva ett riktigt hundliv. Men alla vill vi göra allt vi kan för våra älskade fyrfota.
På bilden ser ni färskfoder Vom og Hundemat
Där är vi nu och vi hoppas på att detta kommer vara lösningen på alla våra problem. Min tanke om allt det här att Nortons magvärk inte helt och hållet har försvunnit beror egentligen inte bara på bukspottkörteln. Det har till stor del med tarmen att göra som blivit irriterad av all magsyra som inte neutraliserats som den ska av bukspottet. En irriterad eller inflammerad tarm gör också ont och tar tid att läka, därför vill jag avsluta kortison behandlingen för att bara ge andapsin och ren vom. Detta är det snällaste för en hundmage för att få den att må bra.
Jag tänkte ta upp vad kortison gör med kroppen och att det trots sina bra effekter kanske inte haft den verkan som vi hoppades på.
Kortison
Det kortison jag tänker på är det vi tar i tablettform och heter
Prednisolon. Detta preparat ges till både djur och människor och verkar
kraftigt inflammationshämmande. Det är både en fantastisk och farlig
medicin som botar många sjukdomar men i gengäld ger många bieffekter.
Dessa effekter är verkligen inte trevliga, det är diarréer, magkatarr,
uppsvälldhet och en mängd andra så som rastlöshet och ökad aptit. Kollar
man listan blir den lång.
Biverkningar uppträder främst vid långtidsbehandling men beror också
på dosstorlek och individuell känslighet.
Vanliga biverkningar är vätskeansamling, högt blodtryck, påverkan på
binjurebarkens hormonutsöndring, hudförtunning, försämrad sårläkning,
rubbning i saltbalansen i form av för hög natriumhalt eller för låg
kaliumhalt, för hög sockerhalt i blod och urin, benskörhet och
muskelförtvining. Kortisonets förmåga att hämma kroppsvävnadernas
reaktioner mot inflammationer och infektioner kan medföra att
infektioner blossar upp på nytt och att lokala begränsade infektioner
sprids.
Mindre vanliga biverkningar är grön starr, grå starr och ökad
benägenhet för blodpropp. Om man tar höga doser kan en psykisk rubbning
aktiveras.
Sällsynta biverkningar är godartad tryckökning i skallen, benröta och senbristning.
Tre månader senare
När jag går igenom det här känner jag att det var bra att vi tog bort kortisonet för mer än två månader sedan. Norton har inte visat att han blivit sämre av att inte ha sin dos men han har heller inte visat att han blivit så mycket bättre. Han har nu ätit Vom och Vom og Hundemat i snart tre månader och jag hade hoppats på att hans magsmärta skulle försvinna helt, men den är kvar. Nu får vi koncentrera oss på att byta taktik.