Välkomna!



Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


fredag 28 februari 2014

Att vara hund

Del 1 i en serie om hur det är att vara hund idag.

Jag och Janne säger ibland när vi klappar om Norton att man skulle vara en hund istället. Man blir ompysslad, kliad och älskad. Man behöver inte laga mat eller bry sig om när man måste ut och gå. Så är det nog många hussar och mattar som sagt nån gång och känner igen sig i det här scenariot. Sen finns det hundar runt om i världen som av en eller annan anledning inte har det bra men de flesta kan nog säga att de behandlar sin hund med respekt och värdighet.

Men hur lätt är det egentligen att vara hund??

Har ni någon gång funderat kring hur hunden upplever världen och om den skiljer sig från den värld ni lever i? Det är nog inte självklart att man sätter sig in i hur hundens sinnen fungerar om man inte arbetar med hund på något sätt. Jägare som använder sig av hund vet till exempel mycket om hur hundens sinnen verkar och hur han på bästa sätt ska använda sig av hundens syn och luktsinne. Den som använder sin hund inom polisen vet också en hel del om hur hundens sinnen fungerar och hur hunden ser sin omvärld. Det finns åtskilliga exempel på detta men den som lever med sin hund till vardags, som har den som sällskap och kanske går någon lydnads kurs har sällan kunskap eller intresse av att se världen genom hunden. Det är vanligare att man missförstår sin hund och skäller på den när den egentligen utför ett beteende som är helt naturligt eller även befogat.

Men vad är naturligt och acceptabelt när vi ändå ställer frågan. 
Vi upplever ofta att våra hundar skäller för mycket, de skäller på andra hundar, när det ringer på dörren, när de är ensamma och så vidare. Listan på situationer hundar skäller i kan göras väldigt lång men det viktiga att poängtera i det här är att vi ofta blir irriterade och tycker det är pinsamt när detta sker. Till att börja med så hör hunden 4ggr så bra som människan och den har rörliga ytteröron som kan pejla in varifrån ljudvågorna kommer. Om du kombinerar detta med en vaktande egenskap så har du en hund som har lätt till skall. Den kommer att reagera på ljud både inne och ute och den är ständigt beredd att larma om den tycker det behövs. Dessa egenskaper är nedärva av vargen och specialiserade av människan genom selektiv avel, därför kommer dessa hundar aldrig att sluta vakta med skall helt och hållet. Jag pratar om otroligt många raser som löper över alla storlekar och varianter och förklaringen till det är att hundar har olika former av vaktande arbete under historiens gång. De kan vakta familj, boskap och områden och de har alla olika mycket vakt i sig och de varierar mellan allt från papillon till den största molossen.
Det kan därför inte vara så lätt att vara hund när ingen förstår varför man skäller. Skallets fungerar inte bara i vaktande syfte eller larmande, det kan vara en uppmaning till lek mellan individer. Det kan också handla om en stressad situation som hunden befinner sig i. Ett exempel på det är en hund som tränar för mycket, för ofta och under för höga krav, den kan då börja skälla när matte tränar på hundklubben. Det är inte för att hunden vill träna mer, den är stressad och kan inte kontrollera sitt skällande.

Hundar under riktigt höga krav kan då börja bita i kopplet, bita i händer och fötter, hoppa omkring och rikta all  sin energi mot ägaren. Hunden har då hamnat i något som kallas "farträdsla" och då behöver hunden få avkoppling och ägaren måste sänka kraven.

Hundar som möts på gatan kan ibland skälla på varandra. Det verkar även som att mattar och hussar upplever att det blir olika reaktioner mellan olika hundar. Det är helt riktigt observerat. Hundar har nämligen börjat prata med varandra långt innan vi ser att dom gör det. Det kan räcka med en självsäker svansföring för att en av parterna ska reagera med skall. Är det två okända hundar som skäller mot varandra samtidigt som de gör utfall i kopplet vill de skapa avstånd mellan sig. Är det däremot två kända hundar som skäller, studsar och hoppar uppfordrande mot varandra vill de förmodligen leka med varandra. Det händer så mycket på så kort tid mellan hundar och det krävs träning för att hinna se allt dom säger. Att studera hundens språk är superfascinerande och det kan vara skillnaden på en god och en dålig relation mellan en hund och människa.

Missförstånd sker så lätt. 
"Nu skäms du va!" Säger många till sin hund när den har gjort något dumt och fått en utskällning av matte. Hunden kryper ihop och blir liten, viftar på svansen som hänger ynklig mellan benen. Nästan alla feltolkar dessa signaler och tror att hunden vet att den gjort fel och skäms. Det hundar egentligen säger till dig när de gör detta är att DU ska lugna ner dig. När man låter arg och hotfull, kanske har ruskat om hunden i nacken och pekat med hela handen så gör hunden allt i sin makt för att lugna dig. Den visar med hela sin kropp att den är snäll och att du också bör vara det. Tänk att det är inte lätt att vara hund.

Man gör om något som lönat sig
Hundar lär sig liksom människan bland annat genom positiv förstärkning. Om hunden en gång fått smaka nåt gott vid bordet när den hypnotiserat dig med sig gullighet kommer den med all sannolikhet göra om samma beteende för att se om det lönar sig igen. Så är det med allt, om den fått bollen när den skäller i ansiktet på dig så kommer den att göra det igen. Att ena gången få bollen för att nästa gång få en utskällning kommer att göra vilken hund som helst förvirrad.
Det är så mycket att tänka på när man är hundägare och ju mer intresserad man är av att lära sig förstå sin hund desto starkare relation blir det mellan hund och människa. Det är väl ändå roligast med en två vägskommunikation!? Det finns massor av spännande och lärorika böcker om hundars olika beteende. Man kan också fortsätta läsa min blogg där jag kontinuerligt försöker förklara en mängd olika hundbeteenden.

Titta på vad din hund gör och hur den gör det!


onsdag 26 februari 2014

Lite fakta

  • Svanskupering förbjöds i Sverige 1989
  • Taxen finns i nio varianter
  • En vuxen hund ska ha 42 tänder
  • Tiken går dräktig i 63 dygn
  • Hunden ser inte röda färger
  • Människan har 5 milj receptorer för lukt, hunden har 220 milj
  • Hunden hör ljud 4 gånger så långt som människan
  • I adeln användes småhundar som värmekuddar
  • Hundar är skymningsdjur
  • I USA avlivas varje år ca 15 miljoner hundar
  • I Sverige finns ca 800 000 hundar
  • Det finns 11 svenska raser
  • Hunden svettas genom att hässja (flåsa)
  • Hunden har hjälpt människan i arbete i 10 000 år

tisdag 25 februari 2014

Ingen succé för mig

Såg ni nya talkshowen igår David Hasselhoff? Vilket skämt! Måste vi amerikanisera oss så mycket men den verkliga besvikelsen i showen var att dom skulle kora "The next Lassie" som jag skrivit om förut. För er som inte vet eller hängt med så anordnade My dog i Göteborg en tävling om att hitta en hund som skulle bli en stjärna. Vinnaren skulle få vara med i en film eller tv produktion under våren 2014 och även få en liten portfolio med bilder tagna av en proffsfotograf. Juryn var en grupp av olika experter bland annat en instruktör som arbetat med hund både framför och bakom kameran och en etolog mfl. Juryn som däremot avgjorde vem som vann i slutänden är av en helt annan bakgrund, de var välkända tv profiler som fick se de tre finalekipagen i 15 sekunder för att sedan kora en vinnare. Det var Felix Herngren, Johannes Brost och Cecilia Frode som snabbt och hafsigt fick peka ut en vinnare på bara några sekunder och helt utan motivering. Hade jag och Norton varit tävlande med åtskilliga träningstimmar bakom oss så hade jag velat haft en riktig jury och mer än 15 sekunder på mig.

Hur som helst får man hoppas att de tre finalisterna är nöjda och glada och att det inte spelade någon roll vem som vann.

Diva dobermann blev tillslut den som vann efter att ha fått sina 15 sekunder på sig att utföra ett nummer. Läs mer här

söndag 23 februari 2014

Fortsätter bygga

Jag fortsätter att bygga på bloggen så att det ska bli mer djup i helheten. Just nu skriver jag allmänt om hunden och relationen mellan oss och det kan ni läsa under rubriken "Hunden vår vän" i listan till höger på startsidan. Det kommer mer så småningom.

Idag har Norton och jag promenerat till mina föräldrar för en förmiddagsfika och Norton lekte såklart med Gordon. Det är mina föräldrars katt som är den snällaste av alla katter. Han har varit med länge och hunnit stå ut med många hundar och han har aldrig varit elak mot nån av dom. Han använder aldrig klorna när han busar med hundarna och han springer gärna och busar upp dom.
Sen gick vi tillbaka hem och tog bilen till en mycket välbehövlig tvätt. Det var inte alls Nortons favoritsyssla  men han är ganska nöjd bara han får vara med. Nu ligger han bredvid sin husse och kollar på finalen i hockey. Nu har Nortons övergång till färskfoder ökat ytterligare och det är bara frukosten som består av torrfoder. Det är inte fräscht att hålla på med vom och den luktar inte alltför gott men den verkar bra. Jag har spenderat timmar på olika nätforum för att läsa om hur andra upplever omställningen från torr till färsk mat men det skrivs inte något alls om problemet Norton har. Jag får väl helt enkelt skapa en egen tråd och efterlysa hundägare med liknande upplevelser.

I reklampausen sappade vi över till Djurskyddsinspektörena, det var repris och det var ett inslag om ett gäng valpar som bodde i en inhägnad på en industriplats. Inspektörerna som arbetade med fallet fick ögonblickligen omhänderta hela kullen då de inte hade varken vatten eller mat och inhägnaden hade mängder med farligt bråte. Det fanns heller ingen människa i närheten och det fick mig att tänka på den här biten med hundars sociala behov och hur tidiga erfarenheter formar hur hunden blir som vuxen.

Till att börja med är valpens första levnadsveckor avgörande för hur den upplever sin omvärld. Det är viktigt att den får vistas med sin mamma och sina kullsyskon i en lugn och trygg miljö. Den är helt outvecklad och hjälplös de första veckorna och beroende av tiken för att överleva. Om det inte är lugn och ro i valplådan kan det få en negativ inverkan på utvecklingen. Genom att ha kontakt med människor i form av smekningar har visat sig ha en positiv effekt på hundens framtida relationer med människor och inlärningsförmågan.

När valpen är fem veckor och fram tills den är sexton veckor fortskrider den livsviktiga socialiseringen då den ska lära sig att klara av saker den förväntas kunna som vuxen. Valpen ska träffa snälla lugna människor och barn och umgås med  andra hundar. Den ska lära sig att åka bil och vistas i nya miljöer. Det är avgörande för hur nyfiken, trygg och social hunden ska bli som vuxen och hur väl den ska fungera i samhället. Dessa stackars valpar på tv kommer förmodligen möta en svår framtid som levt sina första månader i en och samma inhägnad utan mänsklig kontakt.

Det har visat sig med forskning att hundar som växer upp på ett sånt sätt visar tydliga stress symtom och avsaknad på initiativförmåga. De blir svåra att anpassa till ett vanligt liv och de utvecklar ofta rädslor för saker som andra hundar lätt klarar av. Det är hemskt att se att människor inte tar ansvar för de hundar de har och det kan skapa sort lidande för djuren.

Nu ska jag surfa omkring lite och titta på hundar som mår bra för att bli lite glad igen. Jag delar självklart med mig när jag hitta något av intresse.

lördag 22 februari 2014

Barcelonadogs Designer Dog Collars

Äntligen äntligen kom halsbandet till Norton från Barcelona Dogs. De alldeles särskilt väldesignade halsbanden som känns lyxiga utan att bli för mycket. De utstrålar kvalité och skicklighet och de designas efter kundens önskemål. Det finns även en mängd klara halsband att välja bland så du hittar säkert något för just din hund där du kan välja mellan kristaller och fina stenar. Skinnen är mjuka och sitter bra runt hundens hals utan att skava och de finns i flera olika färger.

Tack Klea  Levin för att du skickade just detta halsband till Norton, han är precis lagom lyxig.
Blir du nyfiken på vad hon mer gör för fint? Ja jag skulle tro det, gå in och kika på hennes hemsida och njut.

Barcelona Dogs Designer Collars

Det var tider det

Härliga gamla minnen skänker lycka en helt vanlig dag.
Snälla stora Pepsi var världens bästa lektant till Knut. Jannes schäfer  som då bodde med oss en tid innan hon flyttade tillbaka till matte. Hon lekte så försiktigt med honom.
Lilla fina Knut när han var liten och fortfarande hade sin svarta päls.
Vilda som gjorde skäl för sitt namn. Hon är nu fem år och hon är en holländsk herdehund. När hon var liten så var jag hundvakt ibland till den lilla pärlan.
Julen 2007 var Winter hemma hos mina föräldrar när jag bodde i fjällen. Han kom naturligtvis till mig och bodde i fjällen men först efter att ha varit hos mina föräldrar i två månader. Då hade han fullt upp med att fostra Ture, mammas nakenhund som tyvärr fick tas bort innan han blev ett år. Han hämtade sig inte efter en svår operation. Här ser man att de trivdes i varandras sällskap.




tisdag 18 februari 2014

voov

Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta - Det är en ideell förening som underlättar för en våldsutsatt person att ta sig ur förhållandet. Genom att erbjuda ett tillfälligt jourhem till ett husdjur då personen bor i skyddat boende behöver inte djuret vara hemlöst eller utsatt.

Föreningen drivs av veterinärer och veterinärstudenter och de finns lite överallt i Sverige. Kika in mer här

Vilken himla tur det är att det finns folk som kan underlätta och stödja i vårt samhälle.

fredag 14 februari 2014

Glad alla hjärtans dag önskar Norton och hans familj


 



Det firas med ben i mängder....


torsdag 6 februari 2014

Kortison och hund

Jag vet att jag snöat in på hund magen, foder, tarmar och åkommor men nu är det så att det är ett ämne som berör fler. Det är många hundägare som upplever att deras hundar har känslig mage och är dålig i magen lite för ofta. Råd och tips finns det gott om och ofta vet man inte vilket öra man ska lyssna på, man provar ett råd hit och ett tips dit. Det jag lärt mig genom erfarenhet är att veterinärer inte är så kunniga inom kost och hundfoder. De säljer det foder dom har på veterinärstationen utan att egentligen veta vad det innehåller eller hur det påverkar kroppen. Jag har varit i kontakt med en speciellt utbildad kostrådgivare för hund och läst mycket skrivet av en doktorerande hundagronom så jag följer mer och mer deras linje då jag vet att deras forskning grundas på fakta. En hund är en tam varg - den ska äta kött.

Men för att återkomma till annat om magen och matsmältning etc. Har berättat om Nortons långvariga behandling av kortison. Då jag själv åt det under en lång tid så blir jag lite förundrad att jag inte då ifrågasatte vad det gör med kroppen. Jag letar fakta först när min hund äter samma medicin.

Kortison
Det kortison jag tänker på är det vi tar i tablettform och heter Prednisolon. Detta preparat ges till både djur och människor och verkar kraftigt inflammationshämmande. Det är både en fantastisk och farlig medicin som botar många sjukdomar men i gengäld ger många bieffekter. Dessa effekter är verkligen inte trevliga, det är diarréer, magkatarr, uppsvälldhet och en mängd andra så som rastlöshet och ökad aptit. Kollar man listan blir den lång.

Biverkningar uppträder främst vid långtidsbehandling men beror också på dosstorlek och individuell känslighet.
Vanliga biverkningar är vätskeansamling, högt blodtryck, påverkan på binjurebarkens hormonutsöndring, hudförtunning, försämrad sårläkning, rubbning i saltbalansen i form av för hög natriumhalt eller för låg kaliumhalt, för hög sockerhalt i blod och urin, benskörhet och muskelförtvining. Kortisonets förmåga att hämma kroppsvävnadernas reaktioner mot inflammationer och infektioner kan medföra att infektioner blossar upp på nytt och att lokala begränsade infektioner sprids.
Mindre vanliga biverkningar är grön starr, grå starr och ökad benägenhet för blodpropp. Om man tar höga doser kan en psykisk rubbning aktiveras.
Sällsynta biverkningar är godartad tryckökning i skallen, benröta och senbristning.

Ja inte konstigt att både djur och människor kan må halvtaskigt av en långvarig behandling. Nu tänkte vi prova att ta bort kortisonet från Nortons behandling för att bara ge färskfoder. Min tanke är som sagt att bukspottkörteln inte neutraliserar magsyran som den ska och att vi dessutom matar på med kortison som vilken mage som helst skulle må dåligt av. Kanske fungerar detta, kanske inte. Vi håller tummarna.  

onsdag 5 februari 2014

Färskfoder

Jag har varit i kontakt med Hundapoteket igen angående Nortons utfodring. Vi hade ett långt samtal för cirka fem månader sen då hon rekommenderade ett färskfoder. Hundapoteket erbjuder gratis kostrådgivning för alla oss vilsna i foder djungeln. Om du känner dig osäker på vem man kan lita på och vem man inte kan lita på kan du gå in och läsa bloggen "Hela hunden" som handlar om hur vi kan åtgärda sjukdomar och andra problem med rätt foder.

När vi pratade sist kändes det inte så aktuellt med färskfoder även då det lockade. Det lockar då jag vet att hundmagar inte förändrats så mycket sedan den var varg och den ska äta inälvor och ben för att fungera som bäst. Min tvekan har egentligen legat i Nortons bukspottkörtel som verkar reagera på  allt och då har jag haft en rädsla för att gå över till något så annorlunda som rent kött.

Nu blev jag rekommenderad detta igen som en lösning på Nortons irriterade mage och tarm. Symtomen jag beskriver för Hundapoteket är inte typiska bukspottkörtel problem anser hon, de är mer irriterad tarm och matsmältning. Till detta hör så klart bukspottet som produceras för att hjälpa matsmältningen men just dessa darrningar tyder mer på tarm problem. Om nu Norton kan bli helt bra på färskfoder känner vi oss skyldiga att åtminstone prova så att vi gjort allt vi kan för honom. Nu har vi haft flera olika torrfoder som varit framtagna speciellt för hundar med pankreatit och foder med extremt lite fettinnehåll. Vi har långtids behandlat med kortison och andapsin och vi ger inget annat än torrfoder som godis etc så nu återstår vårt hopp till Vom og Hundemat.
Det är kött, inälvor och ben som fryses i förpackningar om olika storlekar. Detta ska fungera som ett heltäckande foder och det innehåller inga spannmål eller andra tillsatser. Det man kan göra är att strö över lite benmjöl för kalcium behovet.Fodret tillverkas av svenska och norska råvaror och det är framtaget i samarbete med Norska veterinärhögskolan.

Den här veckan har vi tillvänjning för Norton då vi ger honom ren vom i små smakbitar. Vom är en mage från nötdjur och är väldigt milt för hundens mage. På så sätt får magen chans till att ställa om sig utan alltför stor påfrestning, och i Nortons fall tar vi det extra varsamt. Ni må tro att han älskar det, han som aldrig får något gott ska helt plötsligt få varje dag. Bara han känner lukten gör att han blir helt tokig. Snart ska vi ersätta hela kvällsmålet och fortsätta så en vecka för att successivt gå över helt på färskfoder.

Nu hoppas vi att detta gör susen då vi annars är slut på alternativ för att få ett stopp på magvärken. Då Norton är så pigg, glad och framåt i övrigt vill vi inte ge upp så nu uppdaterar jag er hur det går med färskfodret.

Läs mer om Vom og Hundemat

Just det, för er som inte hängt med på Nortons sjukdomshistoria och allt runt omkring kan läsa det under fliken pankreatit till höger på startsidan