I hundens liv finns ett fönster då den är som mest mottaglig för att lära sig acceptera nya människor och miljöer. Den börjar redan vid vecka 5-7 i valpens liv och beroende på individ så stängs detta fönster vid ca 16-17 veckors ålder. När det stängs så betyder det inte att den aldrig kommer att lära sig, det blir svårare och tar längre tid och har förmodligen inte samma varaktiga resultat.
För hundägaren är det en väldigt kort period och man bör se till att ta tillvara på de få veckorna. Såklart varierar detta efter hundras men alla hundar behöver få socialisera sig tidigt med nya människor för att senare i livet inte utveckla rädslor eller onödigt vaktbeteende. När man börjar socialträna sin valp är det viktigt att den träffar lugna stabila människor och andra snälla hundar. Obehagliga upplevelser kan skada valpen i sin utveckling.
När den blivit ca 12 veckor är det lämpligt att ta den till nya miljöer där det vistas människor och det händer lite saker. Se till att fortfarande skydda din valp från alltför klantiga och framfusiga hundar och människor. Framför allt barn som ibland blir hårdhänta. Se till att barnen är lugna och väntar på att valpen tar kontakt. Klappa en valp underifrån så att den hinner se att man tar kontakt. Ovanifrån kan ibland upplevas som hot och överraskande.
För att din valp ska få utveckla sitt språk bör den träffa sina artfränder. Se till att dessa inte kan skada din valp och att det är stabila språksäkra hundar. Valpen lär sig hur den ska kommunicera och den får träna sig genom att leka med andra hundar.
Vissa hundraser som senare i livet utvecklar sitt vaktbeteende kan behöva extra mycket socialisering för att den ska acceptera främmande människor. Andra raser är avlade på att vara vänligt sinnade mot främlingar och kanske inte behöver tränas i samma utsträckning. Tänk på att lägga ned mycket tid på din valp under denna socialiseringsperiod, det har du igen i ditt framtida liv med hunden. Om du vill att den ska känna sig trygg med människor och nya miljöer behöver du också vänja den vid det tidigt.
När du socialiserar din valp med andra hundar så har din valp vissa knep den kan ta till när den vill visa sig underlägsen och vänlig. Den lägger sig och blottar sin mage, det är en "vit flagg" och en signal till den andra hunden att den är valp och vänlig. Om den känner sig trängd kan den även kissa på sig. Forskare tror att det är en undanmanöver och den andra hunden vänder sitt intresse mot kisslukten och därför kan valpen komma undan. Den kan också slicka den andra hunden i mungipan vilket också är en underkastelse signal. Skydda din valp från alltför trängda situationer och hårdhänta lekar.
Uppmuntra din valp när du tycker att den gör någonting bra. Beröm den och säg att den är duktig. Beteenden som lönar sig vill hunden oftast utföra igen. Tänk dig vad mycket tid vi lägger ner på att få valpen rumsren. Om vi la ner lika mycket tid till all annan träning så förstår vi att väluppfostrade, sociala och lugna hundar inte kommer gratis.
Naturligtvis tycker jag att en hund ska kunna "nej" och därefter upphöra med det vi inte vill att den ska göra. Det jag tycker är att vi efter ett nej ska visa hunden ett alternativt beteende. Alltså vad vi vill att den ska göra istället.