Välkomna!



Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


onsdag 18 september 2013

Hur väl känner du din hund?

Och med det menar jag inte hur väl  du känner din hunds personlighet. För det är vi väl ganska överens om att vi känner våra hundar? Jag skulle beskriva Norton som glad, utåtriktad, modig, stabil och väldigt lyhörd. Det vore nästan som att beskriva en person, men alla hundar har personligheter som skiljer dom åt och människor som har flera hundar säger ofta att de lätt kan skilja på sina hundars personligheter. Nej jag menar om du vet hur din ska se ut  i öronen? Hur ska ett friskt tandkött se ut och hur ska en flexibel muskel kännas? Om vi lär oss känna våra hundar rent fysiskt är det mycket lättare att upptäcka om något är fel. Du kan lättare se om hunden blir halt, om den har ont någonstans, om den har öronsvamp eller andra åkommor.

Det är nyttigt att ägna en stund om dagen att göra en lättare visitation.
  • Kolla så att örongången är fri från vax 
  • Titta igenom tassarna så att det inte sitter något mellan tårna
  • Titta så att tandköttet är rosa och fint och att det inte finns en massa tandsten
  • Känn igenom hundens muskler så att inte någon muskel känns varm eller svullen
Hunden är den art som har den största variationen i storlekar och från den minsta till den största har alla lika många ben i kroppen. Totalt byggs skelettet upp av ca 300 ben och är till för att fästa muskler och skydda inre organ. Hundens grundrörelser är därför också desamma för alla raser med skillnader för den anatomiska förutsättningen. En bulldogg rör sig naturligtvis inte på samma sätt som en saluki men för att kunna bedöma om en hund rör sig sunt tittar man på hur hunden förflyttar sig från en punkt till en annan på ett effektivt sätt utan stor ansträngning.
Hur rör sig din hund? Rör den sig med flexibilitet och bra rörelseomfång? Det kan du titta på när du promenerar och variera gärna takten från skritt till trav. Titta om hunden går ojämnt och inte vill lägga lika mycket tyngd på något ben. Det är naturligtvis svårt att se men studera och lär dig hur din hund rör sig.

Titta i hundens öron och se till att de är fria från vax. Om hunden har mycket brun smet i öronen kan det tyda på öronskabb eller svamp. Vissa raser som har tunga hängande öron med mycket hårväxt har lättare att få öroninfektioner. Man ska däremot inte hålla på att peta för mycket och långt in i hundens öron då man kan störa den naturliga balansen. Tvätta med ljummet vatten med en bomullstuss i öronlappen och en liten bit in för att få bort eventuellt vax.

Hundens tandkött ska vara laxrosa. Om det är rött kan det tyda på stress eller infektion och är det blekt kan det vara inre blödningar. Tryck med fingret på tandköttet och släpp sedan trycket. Om tandköttet återfår sin färg inom tre sekunder där du hade trycket så är det tecken på friskhet. Om inte kan man kontakta veterinär.

Titta igenom pälsen och se så att det inte finns små sår eller fästingar i huden. Hundar som badar mycket och har tjock päls kan på sommaren få fukteksem eller hot spots så se över dessa hundar noga under de varma månaderna. Även tovor i den långa pälsen kan ge hunden obehag och skapa smärtor när det stramar.

Känn igenom hundens muskulatur så att ingen muskel eller led känns varm eller svullen. Alla hundar kan dra på sig muskelbristningar precis som vi människor. Som sagt så är det nyttigt att lära känna sin hunds fysik och det stärker även relationen mellan hund och människa om man gör visitationen till en trevlig stund på dagen.