Välkomna!



Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


lördag 29 mars 2014

Att vara hund Del 2

I februari skrev jag första delen i hur det är att vara hund och hur missförstånd uppstår i relationen mellan hund och ägare. Nu fortsätter jag med del två och hoppas att ni som läser har glädje och nytta av mina texter om hundars etologi.

Som jag skrev i Del 1 så gör hundar om saker som lönar sig och vissa saker lär dom sig blixtsnabbt och andra tar längre tid. Det som motiverar hunden starkt lär den sig fortare än det som inte är högt prioriterat. Jag ska förklara. För en hund är det en stark drivkraft att hitta föda och det kan liknas vid att den ser dig äta vid bordet när den är liten valp, den tittar storögt på dig och du faller för smickret och sticker till den en bit av mackan. Den enda gången räcker för valpen då retningen (mackan) är en så stark drivkraft att den kommer att lära sig tigga. Om man istället tar inkallning som många hundägare har problem med. Motivationen för hunden att springa omkring och undersöka är större än att komma när du står och ropar "hit". Du måste se till att det du erbjuder hunden när den kommer till dig är mycket bättre och roligare än att springa fritt. Det är ingen enkel match när man förstår vad som motiverar hunden.
Motivationen kan variera mellan olika hundar och det är inte alltid godis som gör hundar glada. Ofta blir hundägaren arg när hunden inte kommer på inkallning och ju argare du ropar desto större är risken att hunden aldrig kommer. Den vill inte komma till en arg ägare. Hundar är fredsmäklare i de flesta fall och om den kommer smygandes med sänkt huvud och svansen mellan benen när du ryter så försöker den att lugna dig. Det är bättre att göra sig intressant och erbjuda något ovärderligt.

Vad motiveras din hund av?
Det är helt olika och ofta rasbetingat. Har man en labrador så motiverar man den hunden med mat och godis. De är väldigt matdrivna och därför är det ett självklart val men såklart är hundar individer så det finns avvikelser. En vallhund brukar motiveras av en leksak till exempel en boll eller något att jaga efter. När en övning eller ett arbetspass är över busar många vallhundsägare en stund för att hunden ska belönas och släppa på spänningar. Sen finns det hundar som är väldigt svårmotiverade och det kan kännas som att inget passar. De är oftast hundar av polar och spetsraser som varken drivs av mat eller bus. Jag har träffat hundägare som har provat allt från leverpastej till fläskfilé utan att hunden visat intresse. Det är precis som att hunden inte har något utbyte alls av att lära sig övningar. Och lite så är det i många fall men jag har också sett spetsar som gått väldigt långt i lydnad. De här raserna vill dra och arbeta fysiskt eller jaga i skogen så det borde vara vad ägaren erbjuder men man vill ändå kunna ha en vardagslydnad. Man får använda sin fantasi och prova sig fram för att hitta drivkraften för just din hund.
Det finns så många olika former av belöningar. Att mysa, gosa och klappa om sin hund är en form av belöning. Jag listar några fler för att du ska få lite idéer som du kan prova på din hund.

Godis
Är en självklar belöning som ofta har ett högt inlärningsvärde. Godis ska successivt trappas ned när hunden kan övningen/övningarna för att hålla intresset uppe så att hunden inte tröttnar. Ge ofta i inlärningsprocessen men trappa alltså ned.

Klappar
Är en form av kontakttagande och kan räcka gott när hunden genomfört en övning på träningsplanen eller hemma i vardagsrummet. Klappen stärker relationen och ger en välmående känsla i kroppen för hunden. Precis som människor så behöver hundar närhet och relationer.

Bus
Är en jättebra belöningsform efter träningspasset eller övningen. Brottas med hunden och lek, spring ett varv så den får jaga dig och eller kasta en leksak. Det är också relationsstärkande och gör bandet mellan er tajtare. Tänk på att denna typ av belöning även är aktivitetshöjande för vissa hundar så ibland är denna form bättre när passet är slut, annars kan lättstressade hundar bli svåra i fortsatta övningar.

Massage
Är belöningsform som utlöser endorfiner och lugn och ro hormon. Utmärkt när hunden haft ett hårt pass och det gör gott för leder och muskler som blir mer elastiska. Massage är något man måste vänja hunden vid långsamt då vissa hundar inte tycker om den typen av hantering.

Springa fritt
Är en jackpott för många hundar då den kan undersöka sin omgivning och har full rörelsefrihet. En superbra belöning för många hundar.

Alla dessa belöningar stärker förhållandet mellan er och all kontakttagande är nödvändigt för hundar. Från vargen kommer det sociala behovet och det kommer aldrig kunna försvinna. Vargar har ett komplext familjeliv där alla individer är olika och har en plats i flocken. De gamla tas mycket väl omhand då dessa besitter kunskap som flocken behöver om jaktmarker och överlevnad. De som studerar varg i vilt tillstånd visar att den sociala kontakten är oerhört viktig och att putsa och vårda varandra är väsentligt. De leker och brottas ofta och flera tikar hjälper till att passa valparna.

Våra tamhundar behöver samma sak i sina familjer för att känna samförstånd. När din hund naggar dig i handen, slickar dig i mungipan eller stryker sig på dig så är det vårdande beteende. Den tar hand om dig och vill ha närhet. Att alltid ignorera dessa kontaktförsök kan vara förödande för hunden, likaså om den alltid får det den kräver. Se till att ha mysstunder som stärker er.
Som viktigast är det för valpen att få vara nära tiken och sina kullsyskon. Jag såg många valpar i Spanien som togs från sin mamma innan fyra veckors ålder och det var fruktansvärt. Dessa valpar missar så mycket den behöver ha från tiken som aldrig kommer att ersättas. För att inte tala om alla viktiga ämnen i mjölken så lär tiken sina valpar hur det är att leva som hund. Hon är givmild och försiktig i sin fostran och den värme och närhet hon ger är avgörande för hur hunden blir som vuxen. Valpar som inte får tid för digivning, värme och närhet är mer benägna att utveckla rädslor, aggressivitet och de kan sakna förmågan att ta egna initiativ.

När valpen däremot är åtta veckor är den redo att möta sitt nya hem. Den nya ägaren har kort om tid att miljö och socialträna sin nya vän och efter ca sexton veckors ålder minskar valpens vilja att acceptera nya saker. Därför är åtta veckor en optimal ålder att komma ut i världen. Då har förhoppningsvis uppfödaren redan påbörjat träningen med att gå promenad, åka en biltur och låtit valparna träffa snälla och lugna nya människor.

Valpen behöver extra mycket närhet och man kan inte lämna en valp mer än ett par minuter i början. De har stor separationsångest och behöver vänja sig långsamt. Att ligga tätt intill valpen i soffan eller på golvet är en stor trygghet för den lille och ofta märker man att den somnar snabbt då.


Vårda relationen mellan er och njut av vänskapen :)


onsdag 26 mars 2014

Hund som fäller/ Pälsvård

Har ni märkt av det? Nu fäller Norton som bäst och vad han än nuddar får en liten knippe av strån. Helt otroligt vad en liten, tunnhårig hund kan släppa päls. Hur som helst så spelar det ingen roll, en hund ska skötas oavsett pälsslag. Men hur gör man då?

Vargens päls består av två lager, en underull och täckhår. Underullen isolerar mot både kyla och värme medan täckhåren som är grövre och längre stöter bort smuts och fukt. Det är en optimal klädsel som är anpssad för att klara alla väder. När vargen  fäller sin päls tar den hjälp av sin omgivning och gnor sig mot träd och rullar sig mot marken, de andra flockmedlemmarna hjälper också till att putsa bort överflödig päls.

Våra hundar har avlats på utseende under en lång tid vilket innebär att många raser skiljer sig i sitt hårlag. Vissa raser fäller ingen päls alls och stråna liknar mer ull eller silke medan andra raser verkar släppa hår året runt. Ska man rycka, trimma eller räcker det med att borsta då och då? Det är viktigt att man tar reda på hur pälsen ska skötas innan man väljer ras så att man är medveten om vad som krävs för att hunden ska ha det behagligt. Om man av någon anledning inte kan eller vill sköta pälsen själv finns det många duktiga hundfrisörer som gärna tar sig an din hund. Många frisörer ger idag tips och råd om hur du kan underhålla pälsen mellan besöken på salongen. 

Korthåriga hundar
En sån päls är såklart behaglig att sköta och smutsen rinner ofta av hunden så att den inte släpar in så mycket i hemmet. Det är enkelt att ta en handduk och dra av en smutsig eller våt hund som är korthårig. Sår eller skador är lätta att upptäcka under pälsen och tittar man så hittar man fästingar lätt i en korthårig päls. I fällperioder som oftast inträffar i samband med sommar och vinterpäls kan man ta ett sämskskinn och "borsta" pälsen. En rätt använd furminator kan också fungera för att få bort underullen som vissa av dessa raser har. När man badar hunden kommer fällningen igång på vårkanten och då är det bra att passa på att hjälpa stråna att släppa. En korthårig hund kan behöva ett täcke vid kyla och hårt väder för att inte frysa. Det finns varianter på korthåriga hundar där vissa hundar har behäng, en sådan ras är till exempel saluki som har lång  päls på öron och svans. Att sköta pälsen är enkelt och smidigt men man ska vara medveten om att de små korta hårstråna kan sätta sig fast på de flesta ställen i hemmet. Weimaraner, whippet, pointer och chihuahua är exempel på korthåriga raser.

Strävhåriga hundar
Dessa hundar har en underull och täckhår som stänger ute fukt och stöter bort smuts. De är väldigt lättskötta då de sällan behöver badas för att pälsen nästan aldrig blir smutsig. Raser inom denna pälstyp kan se lite glanslösa och raggiga ut men det är ett tecken på en bra päls, den ska kännas lite oljig för att kunna avvisa väta. En strävhårig hund behöver ryckas för att pälsen ska hållas i god kondition och det är inget man ska göra själv hemma om man inte vet vad man gör. Först ska underullen borstas så att de döda täckhåren lätt släpper. De rycks sedan bort då de inte själva ramlar av men en rätt ryckt hund ska inte känna obehag och en bra skött strävhårig hund är mycket lättskött mellan frisörbesöken. Vill man rycka sin egen hund bör man skaffa sig kompetens då det annars kan göra väldigt ont. Exempel på raser med denna pälstyp är tax, vorsthe, borderterrier, schnauzer och en mängd andra raser. Inom denna pälstyp finns det strävhåriga raser som inte bör ryckas då just denna typ av päls är för mjuk och ska därför klippas med maskin.

Långhåriga hundar
Det är en stor grupp hundraser som är långhåriga och med all säkerhet har det blivit så för att människan tycker det är vackert. Många långhåriga hundar fäller inte och de kallas för ullhåriga och där räknas bland andra pudel, lagotto och portugisisk vattenhund. De som inte fäller behöver trimmas och det sker ungefär varannan månad till två gånger om året beroende på vad man vill göra med hunden. Ska man ställa ut kan man behöva klippa och borsta pälsen en gång i månaden. En ullhårig misskött päls blir som en obehaglig filt och gör oftast väldigt ont. Dessa pälsar är täta och man kan ha svårt att se sårskador och parasiter, en genomgång ofta är därför att rekommendera. De som har medellång päls fäller ofta ganska mycket och behöver ordentlig pälsvård för att få bort all päls som ramlat av. Där hör golden och schäfer till exempel in. En hund med medellång päls som inte får hjälp att ta bort underullen kan få eksem och väldigt smärtsamma tovor. Riktigt långhåriga hundar behöver borstas regelbundet för att ha en behaglig päls och ibland kan man behöva borsta ur underullen ordentligt vid fällperoider. Det finns special designade kammar som tar underullen och skonar täckhåren. Det är ett krävande arbete och högst nödvändigt i vårtider för att ny och fräsch päls ska kunna växa ut till sommaren. Afgan, collie, bedlington terrier, powder puff, och långhårig tax är alla exempel på raser inom denna pälstyp.

Som regel ska man tänka på att hundar inte behöver badas så ofta, man tvättar då bort de naturliga oljor som finns i pälsen som finns där för att skydda. När man badar hunden finns det milda djurschampon som skonar huden och pälsen.

Jag har åtskilliga gånger stött på hundar som inte fått pälsen skött ordentligt och hittat såriga tovor, eksem och parasiter under pälsen. En daglig koll och genomgång av tänder, öron, tassar och hud gör att man snabbt upptäcker om något är fel. Det behöver inte vara tidskrävande eller jobbigt, ta det i samband med mysstunden som de flesta har. Här finner du massor av tips om borstar och kammar

Många klipper sin egen hund med maskin och det behöver inte heller vara varken svårt eller jobbigt. Däremot ska man tänka på att avsätta lång tid då hunden behöver badas i samband med klippningen. Om man ska börja klippa med maskin själv kan det vara bra att titta när en utbildad frisör klipper. Ofta behöver öronhåren rensas och pälsen mellan tassarna klippas så det är ett bestyr men kan i slutänden spara pengar och ge dig och hunden tid tillsammans, vill man kan man prova lite nya klippningar. Blir det fel är det ju bara att klippa kortare. Det finns klippmaskiner i alla prisklasser men som med allting annat så är dom lite bättre ju dyrare dom är. Ullhåriga raser kan behöva en ordentlig maskin som orkar skära igenom den täta pälsen.
Gå in på zooplus hundtrimmers

tisdag 25 mars 2014

förbjuder vissa raser

Lysekilsbostäder förbjöd vissa hundraser i oktober 2013. Anledningen till detta skulle vara oro hos övriga hyresgäster. De raser som inte längre är välkomna är pitbull, amstaff, bullterrier, rottweiler och dobermann.

Läs mer här.

måndag 24 mars 2014

Turid Rugaas

Jag bara måste köpa den här boken av Turid Rugaas. Den första boken jag läste som var skriven av henne hjälpte mig att första hundens språk så nu vill jag ha den här boken som säkert kommer hjälpa många hundägare på promenad. Den heter "Vad gör jag när hunden drar i kopplet?" och finns att köpa på Bokus. Där hittar du fler spännande böcker som Turid Rugaas har skrivit och jag rekommenderar dessa starkt.

Åh vad kul

Innan vi visste vad Norton var för sjuk så var jag inne på att utbilda honom till en vårdhund, det hade han passat som. Jag läste just en artikel om Sjöbo kommun som just har godkänt förslag om att införa vårdhund som ska fungera som stöd och pigga upp patienter.

Läs artikeln här

Lite solsken

Även om det har blåst en del i helgen så märker man att människor vaknar till och börjar vara utomhus. Hundarna är vårpigga och har spring i benen och jag känner att jag inte vill sitta på sofflocket. Välbehövliga promenader med bus i skogen och träning var vad jag och Elin sysslade med.

Det värmde i solen men när man kom in i skuggan var det ganska kallt. Därför har Norton fortfarande täcke på sig vissa blåsiga dagar, han är mycket lugnare när han inte fryser. Vi har upptäckt ett mönster i hans beteende. När Norton fryser så drar han mycket i kopplet, plockar upp saker från backen och har allmänt svårt att slappna av. Fast nu är jag på jakt efter en vårtröja till honom men jag hittar ingen som passar. Förra veckan köpte jag ett jättefint reflextäcke till Norton men det tyckte han inte alls om, han tvärvägrar och rör sig inte en meter när han får det på sig.
 Här hörde Norton något under det torra höga gräset och blev helt frenetisk. Han jagade möss så intensivt att Lennox blev nyfiken och började leta han också. Lennox är en van jakthund som följer med sin husse ut på rådjursjakt så när han upptäckte att mössen var borta för länge sen så slutade han medan Norton härjade vidare.

Balansträning på stenar och en liten Photosession :)



lördag 22 mars 2014

Härliga helg

Så är vi inne på helgen igen och det är såklart underbart. Jag och Norton är hos föräldrarna och har just varit ute i trädgården och tränat lite. Nu väntar vi på Elin och Lennox så att vi kan gå ut och gå, Harry ska också med.
Hittade en gammal bild på Norton, tänk att han snart blir två år. Vad händer med tiden!? Man kan se att han blivit äldre på alla sätt och vis, han är till och med lite grå på nosen och det är alldeles för tidigt ;) Han har fått fina muskler och breddat sig över hela kroppen men jag räknar med att han inte är klar innan han fyllt tre år.

Jag måste köpa en kamera eller en kameratelefon som jag kan ha med hela tiden för det finns alltid roliga ögonblick med hundar. Jag har ingen lust att släpa ut storkameran nu när vi ska promenera.

Nej nu ska vi förbereda oss och solen tittade just fram som på beställning, ha det!

fredag 21 mars 2014

Cirkus hundar

Snart helg och solen skiner som aldrig förr. Dessvärre blåser hatten bort så fort man går utanför dörren så det är ändå inge skönt. Norton är bara förtjust i bättre väder, alltså när det är varmt, solen skiner och det fläktar lite stillsamt. Då kan han njuta och träna utomhus men när det kom några regnstänk i morse stannade han i trappuppgången när han kände lukten av regnet. Som tur är tycker Norton att det är alltför viktigt att ta tillbaka sitt kvarter så han glömmer regnet för en stund för att skvätta på var och varannan buske. Det är som viktigast i hemtrakten att märka in så ju längre bort vi kommer desto mindre intressant blir det.
Såhär trött blir man när man tränat......

Så än så länge tränar vi cirkus inomhus och det är lika roligt det. Vi tränar på att gå slalom, göra åttan och andra moment i dansen vi utformar. För varje tillfälle blir vi säkrare men det krävs otroligt många träningstimmar innan vi visar upp oss. Jag hittade en rolig serie på you tube där man som tittare får följa en liten border collie från det att de är liten valp till vuxen ålder. Det är såklart uppdelat i klipp men dom kommer i följd. Helt otroligt inspirerande och fascinerande hur duktiga båda två är redan vid tre månaders ålder. Klicker träning och mycket positiv förstärkning gör detta ekipage till riktiga stjärnor.
När du tittat på den här videon kommer du vilja se när Cheza är fyra månader och hur mycket längre de kommit i sin träning. Jag blir nästan tårögd när jag tittar på klippen och förundras varje gång hur samspelta dom är och hur mycket den lilla valpen redan kan.

torsdag 20 mars 2014

Design för hund och häst

Jag sitter som vanligt och tittar efter fina och spännande produkter till hundar och när jag hittar nåt jag vill dela med mig av så lägger jag alltid ut det här. Nu hittade jag en sida där en kvinna handtillverkar underbara saker till hästar och hundar. Hundhalsbanden tillverkas av dupionsiden och dekoreras efter kundens önskemål med kristaller och strass. Hemsidan bjuder på massor av härliga bilder på både hästar och hundar så gå in och kolla om du hittar nåt som faller dig in i smaken.

Icequeen Crystal Design

onsdag 19 mars 2014

Klicker träning

Har du provat att träna med klicker nån gång? Det är både lätt och roligt och det bästa med allt är att man ser resultat snabbt och hundar brukar älska klickern. Djurtränare har använt klicker under en lång tid och då tänker jag främst på delfintränare. Det går till på så vis att djuret associerar ljudet från klickern med en belöning och för att få belöningen så utför djuret en handling. Jag vet flera stycken som har svårt att inte träna med klicker för att hunden lär sig ta egna initiativ.

Hur ska jag förklara det då? Om jag utgår från mina egna hundar så har jag alltid startat träningen med någon eller några handlingar som jag vet att hunden har lätt för. För att ta ett exempel så hade min hund Knut väldigt lätt för att stå på bakbenen, jag klickade därför när Knut ställde sig på bakbenen helt spontant. Efter att jag gjort så flera gånger under en tid la jag till ett kommando "upp" så att han förstod att han skulle ställa sig på bakbenen när jag gav kommandot. Därefter tog jag en handling efter en annan som han hade lätt för och själv utförde tills han märkte att det var roligt att ta egna initiativ. När klickern hade utfört sin magi började jag kräva mer och la till nya övningar som var främmande för honom exempelvis att springa mellan benen i slalom.

Klickerns fördel är den oslagbara timingen som man inte kan få med rösten. Man kan tänka sig klickern som en kamera som fotar exakt det ögonblicket man vill ha. Om man då vill lära hunden att greppa något med munnen så klickar man i den stund som hunder griper något och därefter ger man en godis. Då har man fångat det beteende man vill åt.

Men till en början måste man "klicka in" hunden och det kan man göra inomhus i hundens lugna miljö. har man en ljudkänslig hund kan man vira in klickern i en handduk eller köpa en softklicker som ger ifrån sig ett mildare ljud. Då klickar man och ger godis utan att hunden gör något, detta för att associera ljudet med godis.

Norton tycker också att klickern är ett fantastiskt redskap och han gör gärna vad som helst för en belöning. Han är påhittig och nyfiken vilket gör det roligt att prova nya saker. Nu senast har jag lärt honom pussa min fot.
Det började med att jag klickade in varje gång han nuddade min hand med nosen och när han kunde det så tog jag upp foten och väntade till han nuddade den, då klickade jag. Kommandot för att nudda handen är "hand" och snart ska jag lägga in kommando för foten. Övningen börjar sitta nu men jag vill att Norton ska genomföra handlingen utan att tveka innan jag går vidare.


 Här "dansar" Norton och det betyder att han går runt i en cirkel på bakbenen eller går framåt på bakbenen. Jag vill att han ska snurra när jag står still och gå framåt om jag går framåt, på så sätt blir han följsam i dansen. Denna övning kan ha helt olika kommando om man tänkt utveckla det ännu längre så att man kan röra sig utan att hunden gör det. Det man kan göra när man lär in dansen är att man klickar när hunden stegrar och successivt så klickar man senare så att hunden står längre tid. Klickern har jag i vänster hand så den syns inte på bilderna men den är där.

Norton kan många roliga tricks och fler ska det bli. Klickern hänger alltid på kroken och det behövs inga långa stunder för att hunden ska bli stimulerad och nöjd. Prova och se vad din hund gör för att få en belöning.

Nästa gång tänkte jag försöka filma när Norton apporterar och lägga ut här på bloggen. Det är roligare att se i verkligheten hur taggad han är på att hämta saker.
Klicka här för att komma till animail   

fredag 7 mars 2014

Våren är här

Den metrologiska våren har tydligen varit här ett tag utan min vetskap för det är visst så att när det handlar om temperaturer som överstiger nollan ett antal dygn så räknas det som vår. Tidigt tidigt! Min vår har varit regnig och grå om jag ska gå efter den rapporten men nu känns det faktiskt riktigt skönt i luften, både igår och idag. Norton känner också av den stundande våren och har lite extra spring i tassarna. Nu hoppas vi på att kommunen så snabbt som möjligt sopar bort gruset i stan som ligger och punkterar cykeldäck och stackars ömma tassar. Detta betyder nämligen att vår ömfotade Norton snart kan börja trava bredvid cykeln igen vilket han tyckte var superkul förra året. Även om vi tog det lugnt och cyklade korta stunder så är det bra för motionen och konditionen, dessutom blir det lite omväxling från promenaderna. Man får bara se till att starta igång lugnt och bygga upp kondition och muskler långsamt.

Lite nyheter inom hundvärlden

Det omtalade fallet i England har nu fått ett slut. Den 19 åriga mannen som spelat in en video när han förgrep sig på flickvännens hund har nu fått villkorlig dom. Läs mer om fallet här.

Det har blivit ett himla rabalder om tatueraren som passade på att tatuera sin hund när den var sövd hos veterinären. Detta skedde i Amerika.... behöver jag nämna det? Läs mer och se bilden här.

Nä, nu ska jag leta lite trevliga nyheter om hundar.


På återseende

onsdag 5 mars 2014

Göra eget hundgodis

Vill du lära dig göra eget hundgodis som inte behöver kosta så mycket och inte heller vara svårt att göra? Om du gör egna treats till din hund så vet du vad du ger till den och du kan kontrollera innehållet om din hund är känslig eller har allergier. Dessutom kan det vara rätt så mysigt att laga något som du kan bjuda din fyrfota vän på.

Torkad blodpudding är en favorit för en hundgom och enklare än så kan det knappast bli.

Sätt ugnen på 90 grader och tärna blodpuddingen i så stora bitar du vill ha. Lägg tärningarna på en plåt med bakplåtspapper och låt stå i ugnen i en halvtimma +/- 5 minuter beroende på ugn.

Du kan göra likadant med lever som du delar i bitar och torkar i ugnen  på 225 grader i en timma. Låt svalna några timmar innan användning och de behöver inte förvaras i kyl.

Vill du ha fler recept för eget hundgodis hittade jag en bok skriven av Charlotte Swanstein och Mia Fahrenholz. Boken ger inte bara recept utan även tips på hur man använder belöningsmat och hur du med detta kan kontrollera hundens vikt.

Läs mer och beställ  boken här 




 


tisdag 4 mars 2014

Lite om mycket

Jag sitter och kollar igenom vad som skett de senaste dagarna i hundvärlden och det är en hel del. Man ska inte tro att det är stiltje bara för att en annan tar helg. Jag både läste och såg på nyheterna om hur en privat person nu blir stämd för att felaktigt ha publicerat och delat ett hundschampo som har sagt orsakat skador på en hund. Då denna produkt har spridits över hela Sverige går nu grossisten till rätten med förtalet då det senare visat sig inte alls ha med hundschampot att göra. Mot bättre vetande så fortsätter människor att dela med sig av innehåll de får skickade till sig utan att veta om det finns ett uns av sanning bakom sig. Jag har läst många varningar om detta förut och även tänkt själv hur mycket skada det kan göra om någon valt att sprida osanning. Då har jag först och främst tänkt på alla dessa delningar på Facebook om vanvårdade eller på annat sätt skadade hundar där ägaren kanske råkar riktigt illa ut för att någon ljuger.

Läs mer om det här.

I lördags var vi i Baggetorp och handlade mer mat till Norton och den här gången tog vi faktiskt och klippte till på färskfodret. Det är mer eller mindre det jag sagt hela tiden men Norton har än så länge bara ätit vom och nu är det dags att fasa över honom på färskfodret. Normalt sätt så ger man vom så att hundens kropp och system ska ställa om sig efter att ha ätit torrfoder så lång tid. Då vår hund har väldigt känslig mage har han ätit vom i en månad och det är inte nödvändigt i normala fall. Skillnaden vi upplever är att Norton verkar inte ha lika mycket besvär med sin onda mage och han verkar nöjdare med sin tillvaro. Ett tydligt tecken på det är att han sover djupare och längre stunder vilket gör att han inte behöver stressa.

Vi ropar inte hej än men vi har förhoppningar att Norton ska bli fri från magbesvär och att han ska fungera som vilken frisk hund som helst.

Nåt som är superkul är att Janne har lärt Norton hur man hämtar något och bär tillbaka till husse. Det började med att vi upptäckte hur mycket fallenhet Norton har för att bära saker i munnen. Som jag har sagt flera gånger och jag vill inte verka tjatig men man ska ta tillvara på hundens intressen och utveckla dom till kunskaper. Sagt och gjort, under vintern har Janne tränat Norton på att bära pinnar hem till dörren. Det har blivit ett arbete för hunden att på kommando ta en pinne och inte släppa den ens för att slå en drill. Det vi gjorde i helgen var att vi tog ett köksredskap ur kökslådan och la ca en meter framför hunden och gav kommandot som Janne befäst ute på promenad. När han tagit upp redskapet med munnen kallade vi in honom och gav kommandot "Tack" som vi vill ha när han ska ge oss något och när han släppte så klickade vi med klickern och gav en godis (gamla torrfodret). Åh det var så kul att varje gång öka avståndet till föremålet han skulle hämta, han blev gladare för varje gång. Jag måste filma detta för att visa hur duktig han är och hur lycklig han är när han apporterar.

Om du upptäcker att din hund gärna tar saker i munnen, gräver efter något, alltid går med näsan i backen eller nåt annat spännande så kan man alltid utveckla intresset och utöva nån sport inom det. Man kan träna för motion och glädje och man kan träna för tävling. Det finns nåt som passar alla. Att träna med klicker är jättekul och man ser ofta snabba resultat som gör att man vill fortsätta.

För att återgå till foder så berättar TP:s Hundbutik i Baggetorp att de nu har en lokal i Katrineholm som de ska sälja foder i. De utökar sitt sortiment ytterligare och du kan läsa mer om dom här.

Det ryktas om en obehaglig tarmbakterie som härjar i Katrineholms trakterna. Den gör att hunden blir väldigt dålig i magen under några dagar och man bör ge den skonkost ett tag. Veterinären säger att de fått in ett tiotal av dessa fall än så länge.