Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


söndag 5 juli 2015

Hundras jag är nyfiken på att veta mer om

Nederlandse kooikerhondje är för mig en ganska ovanlig hundras här i landet och jag kan inte påstå att jag varken träffat eller sätt särskilt många. Det finns ett exemplar i stan vad jag vet och den verkar vara en mycket trevlig hund som är följsam och stabil. Jag har sett ett tv program om rasen där den beskrivs som just följsam och lättlärd.

Detta tillsammans med sitt milda fina utseende gör att jag vill veta mer om rasens egenskaper och jag delar detta här.

Koiikerhondje härstammar från Nederländerna där den användes som gårdshund och "lockhund" vid andjakt och den tillhör spanielraserna. Tack vare att hunden ska arbeta tillsammans med sin ägare är den mycket lyhörd och intelligent. Det gör även att den som äger en sån här hund behöver låta den få mental stimulans och berikning för att få en nöjd och tillfreds individ. I utbyte mot detta har ägaren en lojal och trogen hund som kan användas till en mängd olika aktiviteter. En uppfödare av rasen säger själv att det är bara fantasin som sätter gränserna då rasen är så pass allsidig.

Svenska kennelklubben beskriver rasen som en alert och intelligent hund. De säger också att hundarna utvecklar personligheter och charm som gör den till en älskad familjemedlem. Av ägaren krävs det en konsekvent fostran för att få den följsam och harmonisk. Dessa hundar är avlade på att reagera snabbt på signaler, därför behöver ägaren ta till vara på denna egenskap och nyttja det under aktivering och träning.

Det verkar inte finnas några nämnvärda sjukdomar som följer rasen. Den unika stamboken med
individer från hela världen har gjort rasen sund och frisk.


Tack vare detta är hundarna pigga även i hög ålder och de blir ofta gamla.

Jag hoppas att jag har turen att få träffa en koiiker en dag som bekräftar att rasen är så fantastisk som den beskrivs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar