Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


lördag 7 februari 2015

Ett hundval

För en tid sedan fick jag ett mejl från en person som jag gärna vill dela med mig av. Självklart i samråd med personen ifråga. Det handlade om val av hundras och jag tror många blivande hundägare har glädje av att läsa denna berättelse.

"Hej igen!

Jag håller helt med dig om att det är rasen som styr oss och inte tvärtom! För att få ut maximalt resultat i relationen mellan hund och människa bör alla egenskaper och personliga drag vara inkluderade. Det är just därför jag har fastnat för släd och draghunds gruppen. Jag har nämligen planer på att studera till vildmarksguide, och sedan utifrån det vill jag specificera mig på fjällgudie. Drömmen är att leda fjällvandrare upp och ned för Kebnekaise. Jag utgick ifrån detta när jag började söka efter den rätta hundrasen och insåg att slädhundar är rätt grupp för mig och min livsstil. Sedan hittade jag de gosia Samojedisarna och det första jag fastnade för var såklart att de ser ut som fluffiga små isbjörnar, dör lite av söthet! Men sen när jag började läsa vidare om dem växte intresset ytterligare då det känns som helt rätt ras egenskapsmässigt också.

Jag har kommit fram till att de är hundar som arbetar med sin ägare och inte för oss, det känns viktigt för mig för att man ska få det starkaste bandet med sina fluffiga små vänner. Sen att de är uthålliga draghundar är såklart en egenskap som är viktig i mitt framtida yrke, då jag ser att jag ska kunna ta med hunden på turerna upp och ned för fjället. Vad jag har förstått mer är de relativt friska hundar i stort. Och slutligen är de en aktiv och lojal hund, lojalitet är en viktig egenskap som tycks finnas i denna ras. Det är främst detta som har gjort att jag har fastnat för dessa hundar, om du har några fler egenskaper eller någon annan information om dem som kan vara bra eller spännande att veta skulle det vara jätteroligt om du ville berätta! Du får gärna berätta om du tycker att det verkar som att jag har fått rätt uppfattning angående rasen också! :)"

Jag blir glad när jag får mejl som detta. Idag styrs vi så mycket av vad ögat ser och jag håller med om att det är viktigt att man gillar hunden till utseende också, men det ska inte vara den avgörande faktorn. Jag kommer med glädje följa denna person i sitt hundägarskap.

Valet av hundras är viktigt för ett roligt och givande hundägarskap. En aktiv hundras passar inte en inaktiv person likaväl som en aktiv person inte ska en hundras som inte klarar av aktiviteterna i fråga. Som blivande hundägare tycker jag att man till en början ska rannsaka sig själv. Är en lydnadschampion bara en dröm eller är det realistiskt för dig att lägga ner den tid och det engagemang som krävs? Är din dröm att träna agility så kanske du inte ska ha en ras som rent fysiskt inte klarar av den sporten. Det är mycket att ta hänsyn till för att det ska bli så bra som möjligt och det är lättare att göra jobbet innan man bestämmer sig än när man redan fått hem hunden och upptäcker att det inte blev som man tänkt sig.

Läs på om de olika rasgrupperna och sätt dig in i behov och arbetsegenskaper. Det finns en otrolig bredd bland våra raser så chansen att hitta en som passar är garanterad. Arbetsegenskaper är vakt, vallning, drag, jakt med flera. Rent generellt kan man säga att vall och boskapshundar är avlade för hårt arbete under långa dagar. Därav är de alerta och aktiva och kräver en likasinnad ägare. Sedan finns det variationer inom rasgrupperna där vissa rasers arbetsegenskaper är såpass dämpade att de knappt märks om man inte har ett tränat öga. Rått och grythundar är ett bra exempel på det. Idag väljer många att skaffa små terriers av olika slag för att de är fina familjehundar som anpassar sig lätt efter ägarens livsstil. Att de egentligen ska arbeta med att fösa ut grävlingar ur trånga gryt eller hålla råttor borta från gården märks knappt längre i flera av raserna. Däremot kan man enkelt ta fram de egenskaperna om man önskar.

Labrador är ett bra exempel på en ras som klarar att uppfylla alla delar då den från början är en utmärkt jakthund som ska hämta skjuten fågel i vatten och på land och lämna till jägaren. Idag är rasen även en otroligt fin sällskapshund där arbetsegenskapen är så dämpad genom selektiv avel att det som återstår är badlusten och den ständiga viljan att bära något i munnen men då duger en gammal sko bra. Däremot ser man mer och mer en uppdelning inom rasen där inriktningarna jakt och sällskap går ifrån varandra i avel.

Jag råder även till att träffa så många individer som möjligt i rasen för att ytterligare säkra valet. Alla hundar har sina personligheter och erfarenheter som format dom genom livet. Många uppfödare är öppna till att låta blivande hundägare träffa deras hundar.

Tack för att jag fick använda ditt mejl i bloggen!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar