Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


måndag 15 december 2014

Ta det försiktigt i halkan

Man stapplar fram på trottoaren som är täckt av blank is och ingen sandbil finns i sikte. Ja vad halt det varit ett par dagar så mina skor med broddar har åkt fram. Norton traskar på som vanligt och isen verkar inte bekomma honom. Det jag däremot tänkte var att man kan ta det lite försiktigt just nu då hundmusklerna är lite kalla och halkar hunden kan den sträcka sig, precis som vi.

En välförtjänt massage gör hunden gott.

Se till att muskler och leder är varma innan du masserar din hund, du bör ha promenerat minst 20 minuter. Lägg gärna fram en filt eller något mjukt som hunden kan ligga på, även om den står i början så blir den snart trött och vill lägga sig. Sätt dig bekvämt så att du kan följa med i massagerörelsen.

Såvida  hunden inte är sjuk, äter medicin eller har andra skador så mår de flesta hundar bra av massage. Det frigör lugn och ro hormoner och verkar avstressande. En äldre stel hund, arbetande hundar, stressade hundar mår speciellt bra av lite knådning.

Om hunden inte är van vid hantering så måste man gå varsamt fram och se till att den känner sig trygg och säker. Valpar behöver också tränas för detta och man masserar bara korta stunder i början.

Precis som för människor är det för hundar. Massera muskelgrupper och fästen, inte kotor och ställen där ben sticker ut, det gör ont. Det finns många bra massagekurser att gå om man vill lära sig från grunden. Jag  har gått kursen för massage och stretching för vardagsbruk och den har hjälpt mig enormt genom att jag lärt mig känna hur en hund som är frisk  ska kännas i kroppen. Jag känner om muskler är spända, om det finns knutor eller om en muskel är varm. Det är jättenyttigt att lära sig detta då man lättare upptäcker om något inte stämmer eller är som det brukar. Självklart är jag ingen utbildad massör i den bemärkelsen men ju mer man håller på desto bättre lär man sig känna.

När jag masserar Norton ser jag hur han till en början är lite spänd. Sedan vart eftersom slappnar han av alltmer, börjar gäspa och han lägger sig ner. Jag masserar inte längre än 20 minuter då jag tycker att det räcker för honom men han blir lugn och fin och vi har kombinerat både nytta med nöje, massage och mys!

Efter en massage blir hunden törstig och kissnödig. Den kan bli lugn och avslappnad och känna behovet av att få vila en stund. Känner man inte att man vill lära sig massera så är strykningar och knådning ett bra alternativ. Det är inte bara skönt för hunden, det stimulerar till viss del hundens muskler och hud.

Massage har använts i tusentals år och många som har hundar och hästar i arbete vet att hållbarheten på djuret blir betydligt längre om man vårdar det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar