Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


torsdag 18 december 2014

Shar Pei

Vad känner du till om shar pei?
Visste du att den förr användes som kamp och vakthund?
Visste du att enligt en genetisk studie som gjorts på hundraser är den här rasen förmodligen den äldsta?

Det var i upplagan från 2004 "Genetic Structure of Purebred Domestic Dog" som shar pei presenteras som den troligtvis äldsta tamhunden i världen. Bland de raser som testades runt om i världen så visades det att de äldsta raserna kom från Kina (shar pei) sedan från Afrika (basenji), därefter Japan (shiba inu och akita inu) och slutligen arktisk (alaskan malamute och siberian husky) och mellanöstern (afghan och saluki). Huruvida studien stämmer har jag inte kollat upp även om jag är en hundnörd. Men hela artikeln finns att läsa på engelska HÄR

Om denna studie nu stämmer så kan man ifrågasätta Shar-Pei klubbens rasbeskrivning om att rasen tros härstammar från chow chow och mastifftyper, då kanske det är tvärtom. Det som talar för att det stämmer är att den svenska studien som gjordes genom dna visade att urmödrarna till alla hundar i hela världen stammar från Asien. Hur det än är så kan vi räkna med att det ständigt kommer nya studier och inget verkar skrivet i sten.

Shar pei har tidigare använts till kamp och vakthund i Kina och den blev särskilt populär i kampsammanhang då rasen har mycket skinn och sällan fick svåra skador annat än i skinnet. Den kunde också vrida sig ur grepp från andra hundar och de djupt liggande ögonen låg skyddade. Problemet var att rasen var alldeles för fredlig och det förekom att man fick droga hundarna och träna dom för att bli stridsvilliga. De användes på gården för att vakta sin familj och till sällskap.

När kommunismen tog över i Kina på 1940 talet var rasen nära att försvinna då skatten på att äga husdjur blev alldeles för hög. Ett fåtal individer smugglades ut ur Kina då shar pei var den ras som Mao tze tung avskydde som mest då den påminde om kejsardömet. Rasen klarade sig tack vare individer som gjorde allt för att rädda den.

Rasen är idag mycket populär med sitt rynkiga skinn och ett ansikte och små öron som påminner om en flodhäst.  Valparna föds väldigt rynkiga men växer med tiden i sitt skinn för att bara behålla rynkor i ansikte och manke. Rynkorna i pannan sägs likna det kinesiska tecknet för långt liv. Tungan och hela munhålan är blå.

Rasen har kvar sina vaktegenskaper vilket gör att man tidigt måste socialisera sin hund för att få den öppen mot omvärlden. Vissa individer kan vara reserverade mot främlingar. Den beskrivs som en vänlig familjehund som är trogen, modig och stark. Den passar bra ihop med andra hundar och är en trevlig barnhund som trivs bäst när den får vara inkluderad i familjens dagliga liv. I uppfostran säger Shar-Pei Klubben att man måste ha en fast men kärleksfull hand och att rasen är lättlärd men i början ska all träning ske på lek.

Som många säkert redan vet så är shar pei drabbad av flera olika sjukdomar. Jag har inte haft kunskap om vilka sjukdomar och varför det är så, därför har jag tagit reda på lite mer fakta kring detta och som vanligt delar jag med mig här för den som är intresserad.
Rasen drabbas ofta av autoimmuna sjukdomar som är kroniska och svåra att behandla. Ny forskning har visat att dessa autoimmuna sjukdomar har samband med det rynkiga skinnet. Just det som gör rasen så populär och bedårande att se på. Dessa går under namnet SPAID och manifesterar sig i följande sjukdomar.

FSF "shar pei feber" 
Amyloidos, njursjukdom
Artrit
Otit
Hereditary Cutaneous Hyaluronosis, blåsor i huden

För den som vill grotta ner sig mer kan läsa Dr Jeff Vidt

Shar pei feber innebär att hunden plötsligt får feber och blir allmänt påverkad i några dagar för att sedan återgå till ett normalt tillstånd. Detta behandlas med febernedsättande. En del får även yrsel, öm nos och ledvärk och svullna haser (Swollen hock syndrome). Under perioden som detta inträffar så behöver hunden få möjlighet till vila och återhämtning. Hur länge perioden varar varierar från 1 till 3 dagar och intervallen mellan feber  attackerna kan vara allt från flera gånger i månaden till bara en enda gång under hundens livstid.

Amyloidos är en sjukdom som påverkar njurarna. Det verkar oftast vara en följd av tidigare nämnd "shar pei feber" då den del av immunförsvaret som tar hand om inflammationer och feber inte bryts ner normalt i kroppen när hunden blivit frisk igen. Det lagras amyloidos i kroppens celler som dödar de friska cellerna i organen och då främst njurar och lever. Detta leder till njursvikt och stort lidande för hunden. Då det oftast drabbar hundar som tidigare haft feberanfall finns det ändå tillsynes friska individer som drabbas av amyloidos. Det finns inget botemedel när väl njurarna har påverkats och det verkar inte som att man som hundägare kan förebygga sjukdomen nämnvärt. Undvik att utsätta hunden för onödig stress är det jag finner som förebyggande.

Rasen har förutom detta problem med ögonen då rynkorna gör att dom hamnar långt in i skinnet. Ögonlocken kan rulla sig inåt och detta gör att fransarna ligger och skaver. Detta behandlas med operation. Den kan också få så kallad cherry eye som är när tårkörteln ramlar fram i ögat och lägger sig som en röd klump. Detta behandlas även det med operation.

Jag har bara tagit upp en del av de problem som rasen dras med. Tack vare forskningen kring detta och framstegen som visat vilken genetisk region det är som sjukdomarna härstammar ifrån kan man nu börja samla blodprover från individerna. Men om nu problemen sitter i det rynkiga skinnet, kan vi avla bort rynkorna då så det försvinner? Min research säger att rynkorna har alltid funnits där men de var mycket färre.
Det här är jätteintressant, kolla här!
Ju mer man läser desto mer lär man sig, inte sant? Tydligen finns det två indelningar bland shar pei entusiasterna då delade meningar råder omkring hur en shar pei ska se ut. En grupp som avlar på "meat mouth" och en annan som avlar på "bone mouth". Översatt till svenska blir det kött mun och ben mun. Det man vill säga med detta är att den ursprungliga hunden hade inte alls så köttiga nosar, intryckta ögon eller rynkor som är så djupa att de får eksem. Utseendet har förändrats drastiskt efter medveten avel på hundar med extra mycket skinn och flodhästliknande ansikten. Idag opereras många av dessa hundar just på grund av skinnet.
meat mouth
bone mouth
Här la jag upp bilderna på den indelning som verkar råda bland de som brinner för rasen. Huruvida den som kallas bone mouth är friskare än den som kallas meat mouth hittar jag ingen statistik på. Däremot kan man ju ana att den inte lider av samma ögon och nosproblematik.

Här kan du läsa mer om denna indelning Traditional Chinese Shar Pei

Som så många andra raser så delas åsikterna i stället för att behålla rasen som den var från början. Det är alltid hunden som i slutänden blir lidande. Shar pei är bara ännu ett exempel på hur människan förändrar och styr i något som tidigare fungerat bra. Men inget är bra nog åt oss!

För övrigt vill jag säga att det verkar finnas en stark vilja bland uppfödare att få bukt med problemen som rasen har och tack vare forskningen kanske de är på god väg. Det verkar även vara en fin familjehund som kämpar på mot oddsen.

För dig som vill läsa mer om rasen kan gå in på klubbens sida HÄRInga kommentarer:

Skicka en kommentar