Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


onsdag 10 december 2014

Har du vintervalp?

Det är svinkallt ute och valpen vill hellre rasta sig inne än ute i rusket. Har du en vintervalp så kan det vara bra att tänka på några saker.

Valpar blir lätt frusna så ta gärna på en tröja eller täcke när det är kallt och var inte ute för länge. Men även vintervalpar behöver samma social och miljöträning som sommarvalpar så då får man vara lite påhittig. Ta reda på vart valpen är välkommen där den kan vara inomhus då det viktiga fönstret för socialisering inte får gå förlorat. Valpen är som mest mottaglig för nya relationer och lära sig lita på människor mellan fem och tolv veckors ålder. Finns det butiker där hunden får följa med? Kanske finns det något stall där ni kan sitta i ridhuset och spana? Har du vänner och bekanta som välkomnar er? Sitt inte bara inne och hemma i kylan utan klä valpen och se er omkring, alltid finns det någonstans där ni får vara och träna på den sociala kontakten. När valpen blivit lite äldre och fönstret för miljöträning är öppet (sju till sexton veckors ålder) och den fått sin andra vaccination kan ni ta er dit det vistas lite mer hundar. Sätt er med fördel på något hundcafé där ni träffar likasinnade som flyr undan kylan men inte vill sitta hemma. Tänk bara på att låta valpen hälsa på lugna stabila hundar så att den inte utsätts för något obehagligt som motverkar den träning ni utför.

Här i krokarna finns det inget hundcafé och jag inte för mitt liv förstå varför. Ett hundtätt samhälle med massor av socialtörstande hundägare.... Jag väntar och väntar!

Åter till vintervalpar.
Små valpar har nära till backen och snön så tänk på att den lilla magen inte får bli för kall.
Om valpen inte vill göra ifrån sig ute kan man ta lite av valpens eget bajs, lägga det på ett ställe och gå dit varje gång den ska rasta sig. Den kommer att automatiskt börja gå dit då den känner igen sig.

Man kan ha lika kul med en vintervalp som med en sommarvalp, man får bara vara lite mer påhittig då man inte kan vistas utomhus lika långa stunder. Det finns bra tassalvor man kan smörja med på de små valptassarna om de blir torra och spricker och skölj bort saltet med ljummet vatten då det både torkar ut och skadar tassar. Ha inte varmt vatten, ni vet ju själva hur det kan bränna i huden om man är kall.

Till sist den allmänna varningen om att hålla choklad, nötter, russin, julblommor, presentsnöre, julskinkan och alla julens farligheter långt borta från valpen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar