Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


onsdag 26 november 2014

Tänkvärt

Det är mycket som är tänkvärt här i världen och framför allt när det kommer till hundar, så är det i alla fall för mig. Jag tänker kring det här med hundpsykologi och etologi och hur det ständigt är i förändring. Det forskas och studeras så nya råd och rön kommer ut. Det är bra, det betyder att vi som hundmänniskor hela tiden strävar mot ett hälsosamt hundägarskap. Det som är svårt för hundägaren är att den sedan ska försöka välja vilka råd den ska följa. Alltfler hundar och människor lever i  stress och dess följdsjukdomar och det finns en tydlig utveckling att hundar behandlas mer och mer med antidepressiva medel. Jag undrar varför vi ser den här oroväckande utvecklingen.

Är det för att vi som hundägare blir mer medvetande om hur hundens liv ser ut, vad den behöver och inte behöver. Vi stressar för att den ska ha rätt uppfostran, rätt aktivitet och bra mat. Vi tittar på TV och läser i media hur vi fostrar hundar och hur den blint ska lyda och vara oss till lags. Vi följer råd från hundtränare på TV utan att ifråga sätta om de ens är etiskt försvarbara. Vi provar hjälpmedel som kan skapa oerhörda smärtor och obehag hos hundarna och hoppas på det bästa, det är ju så man gör på TV! Samtidigt som jag tycker att det är bra att vi som hundägare förstår hundens behov så anser jag att man inte ska dra allt till sin yttersta spets. Ibland kan man slappna av och bara njuta av att ha en hund i sitt liv. Slappa tillsammans i soffan, gå långa promenader där hunden får lukta och undersöka och ha roligt ihop.

Eller är det vi människor som stressar mer i våran vardag och tar hunden med oss. Vi stressar för att arbeta, vi stressar för att umgås med familjen, ha snyggt hemma och se till att barnen har det bra. Vi ställer höga krav på oss själva att vi ska hinna allt, ha egentid, träna oss själva, barn och hund. I all press och stress ser vi till att hunden ska passa in och vi ställer fruktansvärda krav på att den ska anpassa sig till vardagen.

Kan det också vara att vi avlar fel. Vart tionde hushåll har hund idag vilket ställer stora krav på uppfödare runt om i landet. De ska inte bara ta fram många djur, de ska också vara fina och friska. Många gånger avlas det på djur som egentligen aldrig borde få föra sina gener vidare. De hundar jag talar om är de som är sjuka eller inte är lämpade rent mentalt. 10% av hundarna har någon form av allergi. Jag vet uppfödare som tar kullar efter hundar med allergiska besvär vilket innebär mycket problem för både ägare och hund. Det avlas även på hundar med extrema rädslor eller aggressivitet vilket naturligtvis visar sig återkomma i avkommorna. Oavsett vilken sjukdom det handlar om så finns det vetenskaplig fakta som tydligt visar att långvarig sjukdom eller långvarig stress kan leda till beteendeförändringar. Nu beskriver jag inte alla uppfödare utan vissa, men det är just denna grupp som gör att det avlas in bekymmer i de olika leden.

Jag hoppas att det ökande antalet stressade och deprimerade hundar stannar av. Vad som krävs vet jag inte men det är ett ämne jag följer med intresse. Jag vill inte att fler hundar ska börja behandlas med antidepressiv medicin, det ligger på vårat ansvar att se till att vi vänder den här utvecklingen. Som ett första steg ska en veterinär titta på hunden för att utesluta sjukdom om en hund visar att den mår dåligt. Därefter ska den behandlas för eventuell sjukdom och sedan påbörja rehabilitering av problembeteendet tillsammans med hundpsykolog. Träning kommer man aldrig ifrån. Om hundens alternativ blir avlivning eller antidepressiv medicin då inget annat hjälper är det självklart att den ska få medicin men jag tycker inte att det ska skrivas ut som en första åtgärd. Det ska vara den sista åtgärden i ett led av terapi och rehabilitering.

En annan artikel från Expressen

Artikel om en positiv veterinär


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar