Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


måndag 20 oktober 2014

Slagkraft

Har ni nån gång stannat upp och reflekterat över vilken enorm slagkraft media har? Det har jag!

Det verkar lätt att styra människor genom TV rutan. Jag åker dit på en rad olika saker vad gäller produkter och tjänster och tycker det mesta är toppen. Den där bensinsnåla bilen eller den där uppfräschande cremen vill man ju bara ha.
Tänk då hur mycket makt våra kära hundcoacher har över oss hundägare. Ju mer de pratar om hundar desto okunnigare känner vi oss. Plötsligt ska man vara hundpsykolog, annars kan man lika gärna vara utan hund. Jag hör lite då och då hundägare prata om hur det var förr i tiden, då fick hunden snällt finna sig i att rätta sig efter familjen. Det var aldrig snack om hundpsykologi utan hunden var ett djur men en självklar medlem i familjen. Idag ska man kunna djurets etologi och har  man hund ska man anpassa sig efter den.

Ja kanske är hundägarskapet annorlunda idag. Det är både positivt och negativt för både oss och hundarna. Kunskapen om en hunds beteende är viktig för att man som ägare ska förstå sin hund, varför den beter sig som den gör. Det gör relationen rolig och det blir en tvåvägskommunikation. Både vi och hunden får en känsla av sammanhang och tillfredsställelse i livet vilket vi ibland önskar i våra övriga relationer. Den negativa aspekten för mig är att jag möter hundägare som förmänskligar sina hundar. Detta kallas för antropomorfism och innebär att man sätter mänskliga känslor  på ett djur. Visst kan det vara bra att vi accepterar hunden som en varelse med känslor, men den har inte känslor som vi. De kan till exempel inte sätta ett samband mellan en händelse och en konsekvens som har med känslor att göra. (Om jag snor den här leksaken för dig så blir du ledsen) De kan däremot förstå att (om jag sitter nära dig när du äter så ger du mig en bit av din macka.) Vi måste kunna skilja på mänskliga känslor och djurens känslor annars riskerar vi många missförstånd mellan oss och djuren.

Det här har blivit så vanligt att vi sitter framför TV:n och låter diverse hundcoacher lära oss hur vi ska förstå hundar. Den ena vill att vi "biter" våra hundar med handen, den andra vill att vi slänger nyckelknippan på hunden och den tredje vill att vi leker och har kul. Nånstans däremellan ska vi försöka hitta ett sätt som fungerar för oss. När Ceasar Milan började sändas på TV så gick nästan hela hundsverige runt och hyssjade sina hundar, jag vet inte hur många av dom idag som tyckte att deras problem blev avhjälpta, mina blev det inte. När jag har jobbat med hundar så är det mycket som händer runt omkring och processen varar under flera veckor. Jag kan bara tänka mig hur mycket det är som försiggår när kameran inte rullar. Det finns inga mirakel, bara hårt jobb och en stor portion engagemang.

Man får den hund man förtjänar!
Vet ni vilken hundcoach det var som sa det?
Varför skulle jag i så fall få tre sjuka hundar? Vad har jag gjort för att förtjäna sorg och lidande med mina hundar? För det är precis som med oss människor, är man sjuk, har ont och mår dåligt så kan man bli stressad och irriterad. Jag har stor förståelse för det då jag själv är sjuk och tänker inte acceptera att man förtjänar detta. Det är väl som att tro på ödet antar jag. Har man valt den aktivaste och tuffaste valpen i en schäferkull och själv är en soffpotatis så kan man ju inte säga att man förtjänat den, man har valt den! Kanske skulle man istället välja en ras och en individ som speglar vem man är. Sen kan man ha otur och få en hund som råkar ut för något traumatiskt och aldrig mer blir sig lik. Då får man jobba med det man har.

I den här djungeln anser  jag det bäst att man hittar en instruktör eller liknande som man trivs med och som tilltalar ditt hjärta. Man ska aldrig gå med på att en tränare gör något med hunden som ni tycker verkar obehagligt eller oförsvarbart. Det är viktigt att man litar på tränaren eller instruktören och gör man det kan man få ett långt och givande samarbete. Man får också förståelse för att uppfostran och problemlösningar tar lång tid och det sker inte på en kvart som det gör i Tv rutan. Man behöver heller inte göra en höna av en fjäder, hundar är hundar och kommer bete sig därefter. De kommer alltid att vakta, jaga och bära runt på dina grejer. Det är vad hundar gör och behöver inte vara ett problem om det sker med måtta.

Ta hand om dig och din hund och lyssna på vad som är rätt för dig som hundägare. Ofta kan vi mer än vad vi tror.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar