Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


onsdag 1 oktober 2014

Är hundar kött eller allätare

Jag funderar ständigt kring ämnet hund och intresserar mig för allt som hör därtill. Den senaste tiden tycker jag det pratas mycket om kosten till hundar och tipsen är många. Veterinärer säljer sina foder och djurbutikerna säljer sina. Sedan finns det människor som arbetar med kostrådgivning till hundar och de i sin tur rekommenderar sina foder. Jag vet till och med människor som säger att man ska laga maten själv till hunden. Jag hörde även en debatt huruvida hundar är kött eller allätare.

Hur gör jag?
Min kostrådgivare som jag har till Norton hävdar bestämt att hundar ska äta kött, ben och inälvor. Hon backar upp detta med att säga att hundar härstammar från vargen och har därefter mage som en varg. Hundens system är byggt för denna kost och har lättast att tillgodogöra sig näringen från kött. Men hon säger även att de äter andra saker de kommer över som till exempel växter, bär m.m. Stärkelse och spannmål i stora mängder är tabu enligt henne och gör att våra hundar utvecklar tarm och magproblem. Hennes argument är absolut hållbart för mig och jag köper detta i och med att jag ser en ökning av tarmproblem hos våra hundar. Det som kommer ner i magen påverkar till allra högsta grad hur hunden mår. Men därmed inte sagt att hundens mag och tarmsystem inte klarar av att bryta ned stärkelse och spannmål. Det gör den med all säkerhet då ny forskning visar på detta, men jag tror även att huvudingrediensen ska vara protein och inte tvärtom vilket det är i många hundfoder. Läs gärna bloggen som beskriver mer om hundmat på Helahunden

Läste en artikel i DN om en kvinnlig forskare vid namn Kerstin Lindblad Toh som tillsammans med sina medarbetare presenterar deras forskning kring DNA i varg och hund. Självklart finns det olikheter då utvecklingen från varg till hund har skett under flera tusen år men den stora skillnaden visade sig vara i genen som bryter ner matens stärkelse. När människor och allätare bryter ner stärkelse sker det i tre olika steg, det visade sig att hundar klarar alla tre stegen men inte vargen. Så att hunden kan vara allätare är absolut en möjlighet.

Tvisten fortsätter
Men bara för att hundar har utvecklat genen som bryter ner matens stärkelse kanske inte övriga kroppen kan det. Standardt hundfoder skriver på sin sida att för att klara av en kost som allätare så måste tarmen vara lång. Ju längre den är desto mer klarar den av att ta upp näring från mat med låg smältbarhet, som till exempel stärkelse. Hundar har liksom vargen en kort tarm för att snabbt ta upp näring från protein. Det jag finner intressant på deras sida och som berör mig och Norton är att hundar har en låg produktion av den enzym som produceras i bukspottkörteln och som har till uppgift att bryta ner stärkelse. Där kan jag därför se min kostrådgivares argument till en kost som består av kött, ben och inälvor eftersom våran hund har kroniska bukspottkörtelproblem. Det kanske inte löser alla andra hundars problem men det har definitivt blivit bättre för Norton.Vidare är faktiskt Standardt ett torrfoder som även innehåller stärkelse, men de har då valt ris som har en låg stärkelsenivå och därför blir insulinproduktionen låg.

Ju mer jag läser och gräver desto snurrigare blir det, som med allt annat. Precis som vi människor är hundar individer som kräver en individuell kost. Jag tror att det är oerhört viktigt vad vi stoppar i våra hundar, det kan påverka hur hunden mår. En felaktig kost kan göra en hund överaktiv, aggressiv, deppig och till och med sjuk. Den kan bli trött och få matt päls, bli över eller underviktig och ofta vara lös i magen. Det är fel av oss hundägare att lita på alla tillverkare, det uppdagades för några år sedan att en världsledande hundfodertillverkare hade bilskrot i maten. Detta kom fram av en oanmäld kontroll av matens innehåll.

Men om nu hunden mår bäst av att äta en kost som främst består av protein, varför är huvudingrediensen då nästan alltid stärkelse i form av ris, majs, kli och potatis?
Enkelt, de är lätta att få tag i, de är relativt billiga och de gör att torrfodret får en längre hållbarhet. En viss mängd av detta kan dock vara bra då det hjälper till att förhindra förstoppning och hjälper hundar med diabetes att hålla en bra nivå på blodsockret.

Tycker man att man har en hund som mår alldeles utmärkt av det fodret man ger kanske det inte finns anledning att byta. Men upplever man att hunden har något problem kan en omställning i kosten vara aktuellt.
Forskningen visar klart och tydligt att hundens mage och tarm klarar av att bryta ner stärkelse. Men kanske har evolutionen inte gått så snabbt att den ska äta detta som huvudföda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar