Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


fredag 5 september 2014

Pip och gnäll

Hundar kommunicerar främst med kroppsspråk men de har även en bred repertoar med ljud. De skäller, morrar, gnäller, skriker, knorrar och mycket mer. Allt detta har såklart en betydelse. En tränad person kan höra skillnad på de olika skallens tonarter då även dessa betyder något. Ett ljust skall kan tex vara en uppmaning till lek medan ett mörkt skall kan vara en varning. Det är en intressant värld som öppnar sig när man börjar lyssna. Ta små valpar som har haft en intensiv lekstund och de bäddar ned sig i valplådan. Man kan ofta höra hur de knorrar när de somnar, det är ett ljud för välmående.

Sedan finns det olika typer av pip och gnäll som alla artar sig i stress, oro, exaltation, uttråkning m.m. Det betyder att aktivitetsnivån i kroppen är hög och om du har en hund som ofta gnäller så försök att lyssna i vilka situationer detta sker.

Ofta piper hunden i situationer som stressar den och den känner att den inte har kontroll. Det kan vara en exalterad hund som åker bil och den vet att den ska ut på roliga äventyr. Den är spänd och gnäller.

Det kan vara i väntrummet hos veterinären. Den vet att det sker något obehagligt, det luktar starkt av olika dofter, det är många andra djur som trängs så den är orolig.

Innan promenaden då du har tagit fram kopplet. Din hund är förväntansfull, vill ut och röra på sig. En stressreaktion har genast startat i kroppen och den kan inte kontrollera sina känslor.

På träningsplanen eller hundklubben där det vistas många hundar och ägaren samtidigt ställer krav. Det blir en överbelastning och hunden känner press och stress.

Det finns mängder med exempel på detta och ni känner förmodligen igen er i någon. Gnället och pipet är oftast något som hunden inte själv styr över. Det är en reaktion på en oro. Om du försöker tysta din hund genom att skälla på den eller vara arg på den så kommer du säkerligen få en tvärtom effekt. Du stressar en redan pressad situation genom att visa aggression mot hunden. Hyssjar du hunden upplever du förmodligen hur hunden alltid kontrar med ett pip till. Detta är inget hunden gör i trots eller protest, den gör det för att du oroar den ännu mer. Den kan inte bara lugna sig på kommando. För att den ska kunna det så krävs det enormt mycket träning.

Min förra hund Knut som jag så många gånger har skrivit om pep i tid och otid. För att han skulle kunna lugna sig krävdes ett miljöombyte då han var så överbelastad i sin långvariga stress. Numer är hoten och oron långt borta där han bor på landet och hans tillvaro är lugn och avkopplad. Så långt behöver det inte gå, det är en sista utväg för mig.

För att börja träna bort detta pip och gnäll så är det viktigt att man förstår varför hunden gör så. Då kan man öva med en mycket större portion tålamod. Det som krävs är en lång tid av passivitetsträning. Hur länge man ska träna är alltid individuellt, även hur snabba resultat man får. Det beror också på hur mycket tid man lägger ner på sin hund.

Att passivitets träna är inte särskilt kul, man gör ju absolut ingenting. Men det är ändå en viktig del i allt som hunden gör. En hund som kan känna sig lugn och avslappnad i alla olika miljöer är  förmodligen väldigt stabil i sig själv eller tränad tidigt i passivitet. Dessa övningar går ut på att vara stilla i olika situationer och miljöer.
Börja inte träna i de miljöer som är svårast för din hund. Ta det successivt men var konsekvent. Har du väl börjat övningen kan du inte bara ge upp.

Sitt, stå eller ligg still i olika situationer. Gör det under tystnad och utan all annan aktivitet så länge som det krävs till det att hunden är tyst och lugn. Prata inte med den, klappa inte (aktivitetshöjande) eller kommendera den till en position. Den ska inte ha några andra krav än att bara lugna sig.

Jag vet att Norton behöver mycket mer träning i några situationer. Det är bättre nu men inte helt bra. Det är när man träffar någon på promenad och står stilla länge för att prata med den bekanta. Han kan pipa ganska länge men han ger sig och tiden han gnäller minskar för varje gång. Det viktiga är att han känner sig lugn innan vi promenerar vidare. 

Som jag nämnde så varierar resultat och tid mellan alla individer. Metoden skiljer sig inte i passivitetsträning men hur du agerar mot hunden är avgörande. Träna inte om du själv är stressad eller inte har ordentligt med tid.

Passivitetsträna gärna redan när hunden är ung.