Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


fredag 19 september 2014

Hundparken och andra sociala sammanhang

Sociala kontakter är viktigt för hundar. Det är ofta viktigare med lekkompisar för valpen än för den vuxna hunden då valpar utvecklas och lär sig hundspråket i tidig ålder. Valpars kontaktnät behöver därför innehålla några fler hundar än den vuxna hundens kontaktnät. Det viktiga i valpens sociala kretsar är att den får leka och utvecklas tillsammans med snälla och stabila individer. En valp som blir hårdhänt hanterad eller rent av påhoppad kan utveckla osäkerhet, rädsla och till och med aggression i vuxen ålder. Därför bör man tänka på vilka hundar man väljer som lekkompis. Yngre hundar ska heller inte få leka i all oändlighet ofta. Leken i sig är ingen fara, den är nyttig. Det är när valpen inte får vila och vara ifred tillräckligt som leken kan bli skadlig. Om du har en valp ofta i hundparker eller på dagis och den ständigt blir utsatt för aktiviteter kan den bygga på sig stress som gör att den blir känsligare som vuxen hund. Vila, sova och äta är avgörande för hur en hund blir när den når vuxen ålder. En hund  som växer upp utan någon kontakt med sin egen art kommer inte att kunna förstå hundspråket, den måste lära sig det av sina egna artfränder.

Hundar i parker som får leka tillsammans kan ha ett rikt liv med mycket glädje. Det är fantastiskt att se när hundar som kommer väl överens springer och jagar varann och brottas. Det är även mycket fascinerande att sitta och titta på hundarna och hur de ständigt pratar med varann genom sitt kroppsspråk och olika läten. De  leker olika beroende på storlek och rastillhörighet, vissa vill undvika närkontakt medan andra vill brottas och knuffas. Det finns hundar som vill jaga och det finns de som hellre vill bli jagade. Min blandras Knut ville helst bli jagad, men inte av stora hundar för då blev han rädd. Norton vill helst jaga och brottas och har inte svårt med närkontakt. Därför är det viktigt att man som hundägare känner sin hund och vet hur dess personlighet är. Det underlättar för hunden när den ska utsättas för andra hundar. Detta förekommer såklart mest i hundparker, lämnar man sin hund på dagis är det upp till personalen att vara tillräckligt kunnig inom detta.

Vet man med sig att hunden är osäker är det bättre att den får leka med färre, lite lugnare och trygga hundar. En individ som gömmer sig bakom matte eller under bänken i hundparken säger högt och tydligt att den inte trivs så bra just nu. Står den vid grinden med svansen mellan benen vill den ha hjälp ut därifrån. Det ska vara roligt för hunden att vistas där och sker det med rätt förhållanden är det mycket stimulerande. Kanske är det bättre att gå in i parken när det bara är en snäll hund därinne, eller när det bara är ni.

Har man en hund som leker våldsamt är det upp till den ägaren att se till att den hunden inte skadar någon  annan. Det finns ofta många olika storlekar på hundar i samma park och en våldsam hund kan skada en mindre. Boxrar vill ofta leka hårdhänt med mycket knuffande med hela kroppen. De leker jättebra med likasinnade och det är ofta lekar fyllda med humor som får de flesta hundägare att skratta. Vill den ha närkamper och brottas med hundar som har svårt för detta kan den skapa oro bland de andra hundarna. Stora hundar kan lätt börja jaga på mindre, det är ofta en obehaglig upplevelse för den mindre. Anpassa storlekarna så att de inte utvecklas till en allvarlig jakt, det ska vara skoj.

Hur noga man än är med sin hund kan det ändå hända att den hamnar i bråk. Hundar är till sin natur fredliga djur men om vi människor sätter ihop en grupp som inte tycker om varann kan det bli slagsmål. Se till att du anpassar leken efter din hund. Det är aldrig fel att bryta en lek om man ser att den börjar spåra ur. Men man kan tänka att hundar klarar mer än vad vi tror, de är språksäkra djur.

Det sägs att den bästa terapin för en hund är en annan hund! Jag vill säga att det stämmer, sålänge de är lämpade för varann!

Är det någon av er som har besökt den nya hundparken i Katrineholm? Jag har inte tagit mig dit ännu men tanken är jag ska dit och se hur den blev.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar