Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


tisdag 16 september 2014

Hundar i vården

Vi vet att hundar skänker enorm glädje och kan bidra till snabbare behandling och rehabilitering inom vård och omsorg. Vårdhund, eller även kallad terapihund används allt mer för att det visar på goda resultat inom många områden. Alla hundar oavsett ras kan bli en vårdhund så länge den är lämplig i temperamentet. Den bör vara lugn, trygg och ha lätt för att skapa kontakt med människor. Utbildningen till vårdhund kan se lite olika ut beroende på var man befinner sig men i grunden går den ut på samma sak, att skapa en harmonisk hund som ska stötta och glädja människor som behöver vård och omsorg.

En terapihund kan arbeta med människor som har funktionshinder, barn som har det svårt, människor som rehabiliteras efter skada, äldreomsorg och mycket mer. Deras funktion är ofta att arbeta med en deltagare vid sidan av vårdpersonalen tillsammans med sin förare. Hunden stärker deltagarens motivation, välbefinnande och hälsa.

Flera av de seriösa utbildningarna kräver viss förkunskap av ägaren och även viss vårdutbildning. I gengäld verkar det vara ett väldigt givande arbete för både deltagaren, hunden och föraren.

Gå in och kika mer på
SVENSKA TERAPIHUNDSKOLAN

VÅRDHUNDSKOLAN