Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


onsdag 16 juli 2014

Oförståelse

Häromdagen hade släkten träff för att grilla. Givetvis är alla hundar bjudna, det vore konstigt utan dom. De flesta hundar i släkten accepterar varandra, har hittat sätt att umgås på och förstår varandra. Det är en förutsättning för att man ska kunna umgås tillsammans att hundarna kommer överens. De behöver inte leka ihop eller vara bästa vänner men de måste fungera att vistas tillsammans. Harry och Pascal är båda äldre herrar som har en överenskommelse att inte störa varandra för mycket. De blir glada att ses, hälsar och sedan är det bra så. Perfekt! Norton är yngre och mer krävande, han vill gärna interagera och gör lekinviter utan framgång. Efter ett tag lugnar han sig och finner sig i att leka med katten istället.

Nu har släkten fått en ny medlem, lilla Loke som jag presenterade i ett tidigare inlägg. Norton förstår inte alls vad han ska med och göra och det uppstod ett missförstånd den kvällen vi skulle grilla. Jag gjorde definitivt fel som släppte fram Norton i tumultet när Loke anlände till platsen. Jag hade inte räknat med att han skulle sätta sig upp mot en valp. Norton tryckte ner Loke i backen med ett nyp i nacken och vi fick ta bort Norton därifrån. Loke hade gjort alla lugnande signaler mot Norton men dessa snappades inte alls upp och i uppståndelsen med mycket folk kan det bli såhär. Loke klarade sig fint och skakade av sig obehaget snabbt, men det väcker en del tankar hos mig om varför Norton gjorde så.

En stressad situation kan leda till impulshandlingar. Det kan dessutom vara så att Norton vaktade det han kände till och inte tänkte acceptera någon annan i flocken. Vi brukar alltid säga att han är en snäll hund, och det är han men omständigheterna kan ha skapat en påtvingad hälsningsceremoni som inte slutade som vi hade tänkt. Nu gick det bra men jag ska agera helt annorlunda nästa gång.

Det är därför det kan vara svårt att hälsa på andra hundar i koppel när man är ute på promenad. Det är alltför ofta man hör "men min hund är snäll". Det är den säkert också men en situation där man tvingar hundar att umgås kanske slutar i elände. Bara för att hundar är sociala varelser och flockdjur måste den inte ha mängder med hundkompisar i området och lära sig acceptera alla. Utfall i koppel kan bero på att den redan som liten påtvingats alldeles för många kontakter men också alldeles för få. En balans i hundens sociala tillvaro är nödvändig för att den inte ska se andra hundar som ett hot. Valpar behöver inte hälsa på alla hundar bara för att den vill. Man kan aldrig vara säker på hur den andra hunden reagerar oavsett vad matte eller husse säger. Det fick jag själv erfara härom kvällen men då var det jag som hade den "snälla hunden".

Norton är för övrigt en tillgiven hund som har ett vänligt tillvägagångssätt. Han har en positiv inställning till livet men just nu märker jag att han är på väg in i sin andra könsmognad. Det gör alla hundar men det är inte alla som märker av det. I vilken ålder detta sker är olika mellan hundar men det sker vanligtvis mellan 24-36 månaders ålder. Det kan även visa sig att en andra "spökålder" träder in och det har hänt för Norton. Det har pågått någon månad då han är försiktigare och mer avvaktande när det dyker upp något på promenaden han inte känner till.

Ökad förståelse mellan hundägare kan leda till att vi hjälper våra hundar. När du möter en annan hund när du promenerar med din och en av hundarna gör ett plötsligt utfall ska du inte tänka "dumma hund". Dessa utfall sker av en anledning och ju förr du förstår det desto snabbare kan du hjälpa hunden. Är det hunden du möter kan du underlätta genom att ge den mer avstånd till dig och din hund. Aggression mellan hundar handlar om att skapa avstånd, inte att komma närmare varandra även om det för stunden kan se ut så.
Är det din egen hund som gör utfallet måste du försöka reda ut orsaken till detta för att sedan lägga upp en rehabiliteringsplan som passar er.