Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


onsdag 23 juli 2014

Nu händer det grejer

Vilken värme....

Hoppas att alla två och fyrfota har det bra i värmen och att ni alla svalkar er i vattnet och dricker mycket. Tänk på att era små valpar snabbt kan bli uttorkade så håll ett extra öga på dom.

Nu ska det göras eget hundgodis hemma. Eftersom inget köpgodis passar Nortons mage så får man hitta på nåt annat. Fördelen med det är att man vet precis vad som är i det. Det finns mängder med recept på hundgodis på bloggar runt om i nätet men många innehåller gluten. Det vill vi helst undvika då vi inte riktigt kommit underfund med om han är överkänslig mot. Så vad gör man!? Jo man torkar hjärta och lever....

Man köper ungnötslever och kokar den först några minuter för att den ska bli mer lätthanterlig. Sedan skär man den i så stora bitar man vill ha och lägger ut på en plåt. Torka bitarna i ugnen på 125 grader tills de blir lite hårda på utsidan och mjuka på insidan. Det tar en till två timmar beroende på bitarnas storlek. Bitarna man inte hinner använda kan man frysa in för att ta fram vid behov.

Man gör på samma sätt med hjärta men detta kommer jag ihåg från när jag var liten och min mamma kokade hjärta till sina hundar. Det luktade inte så gott. Men men, vad gör man inte.

För övrigt är Norton nu en fullfjädrad badhund, han springer ner till vattnet för att doppa sig. Sist han badade simmade han självmant några simtag. Kanske inte så graciösa tag, mest plaskande ovan ytan men ändå... Snart kommer han vara en baddare på att simma och det är väl tur det när stugan ligger så nära vattnet.

Jag läste att Folksam har för statistik över hundägarnas ålder och vilken ras de väljer att köpa utefter detta. De har bara statistik över sina egna kunder men där kunde de se att unga hundägare väljer chihuahua i både kort och långhårig variant. Mellanåldern köper jackrussel och äldre har gärna labrador. Vill du kika närmare på detta kan du gå in här på Folksam

En annan minst sagt oroväckande artikel i SvD är fästingsmittan Krim Kongo som vi kan väntas få i Sverige inom en framtid. Som om vi inte hade nog med fruktansvärda sjukdomar som smittar via fästingar. Jag kollar närmare på vad den innebär för oss och våra husdjur. Information om hur sjukdomen drabbar oss människor finns att hitta mängder av, läs mer om detta här på SvD . Men hur den drabbar våra husdjur var svårare, jag söker på engelska och finner en artikel om att smittan är "asymptomatic in infected animals", vilket skulle betyda att djur inte får några symtom. Men sjukdomen klassas som en "zoonotic viral disease" som betyder att den drabbar både människor och djur. Jag får leta vidare på det men det leder till ännu en anledning till varför vi inte ska adoptera gatuhundar från andra länder. Den här sjukdomen verkar inte vara nådig och även om den inte räknas komma till Sverige imorgon så känns det som en tidsfråga.

Du kan läsa mer om sjukdomen på engelska crimean congo hf . Där står det på sidan 3 hur gnagare och vissa växtätare fungerar som värddjur för smittan. Det har också hittats antikroppar i hästar och andra djur.

Hur som helst så är sjukdomar obehagliga oavsett vad och vem de smittar.

Ta nu hand om er i värmen