Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


torsdag 10 juli 2014

Det är mycket man inte känner till

När det kommer till pengar verkar det inte finnas gränser på vad människan är beredd att göra. Pengar styr allt, pengar styr till den grad att det blir på bekostnad av människors och djurs välmående. Racing med hundar är inte så utbrett i Sverige som det är i många andra europeiska länder. Där handlar det om stora summor pengar där hundarna är verktyg för att komma åt dessa pengar. Hundkapplöpning är så stort i vissa länder att det fungerar som en industri. Som vanligt när jag stöter på något så vill jag undersöka saken lite närmare innan jag skriver inlägg här på bloggen. Det var nämligen så att via en sida kom jag över några bilder som fick mig att må hemskt dåligt och jag vet att man inte ska dela med sig på nätet om man inte vet att det  är sant. Det kan då göra mer skada än nytta. Men i detta fall är det ingen hemlighet att vinthundar som inte längre lämpar sig för kapplöpning far illa. Det finns organisationer runt om i Europa som arbetat för vinthundens sak under många år,  jag kommer länka till sådana längre fram.

Hur som helst så tittade jag närmare på detta och hittade att det just nu pågår en kamp för att förhindra att Federation Nacional and Galgo Hunting Clubs ska få igenom sitt förslag när GEE håller sitt möte i Paris i oktober. Förslaget innehåller att jakt med galgos ska klassas som ett Världsarv på UNESCO's lista. Detta innebär att det kommer bli svårare att kontrollera djurskötseln och stadgarna kring detta, som idag är nästintill obefintliga. Nu protesterar djurrättsorganisationer högt och ideella föreningar som arbetar emot hundkapplöpning rasar. Medan Federation Nacional and Galgo Hunting Clubs samlar in en miljon påskrifter för att få igenom förslaget gör djurrättsorganisationer detsamma men för att stoppa det.

Som jag har förstått det genom läsning är hundkapplöpning en mycket smutsig industri med extrem vanvård av greyhound, galgo och andra vinthundar. Bilder cirkulerar på totalt avmagrade och avlidna hundar, brända hundar, hängda hundar. Uppfinningsrikedomen verkar inte ha ett slut vad gäller att hitta sätt  att döda hundar  på.
Galgos föds upp i nästan fabriksliknande förhållanden och om de inte duger till ändamålet dumpas de levande i brunnar, skogen och andra gömda platser. Där ligger de för att dö.

Hjälporganisationen La Bienvenida Protectora utanför Madrid räddade nyligen 16 galgovalpar på 2 dagar som dumpats. Läs mer här på engelska.


Du kan även läsa galgo news som arbetar hårt för att stoppa djurplågeriet i Spanien och Frankrike.

I Spanien är det uppskattat att 50-60  000 galgos vanvårdas och torteras varje år och det registreras 500 000 galgos varje år i Spanish federation of galgos. I Storbritannien är hundkapplöpning också stor, där mer än 10 000 greyhounds överges varje år enligt Greyhound Action. G.A är en stor icke vinstdrivande organisation som arbetar hårt för att stoppa vanvården av greyhounds.

När jag surfar omkring på dessa sidor häpnar jag av alla extremt otäcka bilder och kan för mitt liv inte förstå att detta får fortgå. Jag beundrar arbetet runt om i Europa för att stoppa hela idén med kapplöpning, det finns  andra sätt att tillfredsställa hundars behov av att springa. Och det är verkligen inte hundens behov man strävar efter att tillfredsställa i de här fallen. I Sverige vad jag vet så är detta inte alls lika utbrett och våra hårda lagar har än så länge hållit denna typ av industri stången. Mejla gärna om du har andra erfarenheter. I det här ofantligt stora ämnet kan man grotta ned sig hur djupt och länge som helst. Jag sitter inte och skriver att alla borde adoptera en vanvårdad galgo, då underhåller vi ett behov som inte borde finnas. Det går att stödja dessa organisationer härifrån och underlätta i deras arbete mot djurplågeriet. Det finns många seriösa föreningar man kan höra av sig till och fråga vad man kan göra för dom.

Läs gärna om organisationen SCOOBY  som beskriver ingående problematiken kring detta.