Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


tisdag 15 juli 2014

Det är fruktansvärt

Jag hade själv gått under om min hund blivit sliten i stycken av en varg. Jag läste om hunden Mimmi som rastades på tomten på morgonen för att i nästa sekund hamna i armarna på en varg. På eftermiddagen hittade man resterna av hunden och spår av vargen. Det är en fruktansvärd tragedi och jag kan inte föreställa mig hur man mår efteråt. Nu höjs frågan återigen till skyarna av jaktsällskap, jaktorganisationer med flera att utplåna vargen från svenska marker.
Ja jag håller med om att det är obehagligt när vargen blir så orädd att den går in i bostadsområdet.
Ja jag håller med om att vargstammarna behöver kontrolleras av en myndighet med kunskap.
Nej jag håller inte med om att skjuta av all varg.

Största anledningen till att hundar dör under jakt eller annan lösgående vistelse i skog och mark är trafikolyckor. Andra anledningar är att hunden skadar sig och inte kan ta sig fram, drunknar eller springer bort. Vildsvin och varg representerar ungefär lika stor del av dödsorsakerna. Anledningen till att vargen väcker starka känslor vet jag inte exakt. Jag surfar runt på forum och andra intressesidor. Jägarna är den största gruppen som vill att vargen ska försvinna. Denna grupp verkar framställa vargen som ett skadedjur som dödar deras jakthundar. Men min tanke är att den främsta anledningen är att vargen dödar det dom vill döda, ju mer vilt vargen tar desto mindre blir det kvar till jägaren. När jägaren skyller på att vargen måste bort då den tar tamboskap undrar man hur mycket den bryr sig när sjukdomar bryter ut och tar med sig stora delar av tamboskapen. Jag läste på en hemsida som hävdade att inlandsbanan dödar fler renar varje år än alla Sveriges vargar tillsammans.

Anledningen till att vi har stor kunskap om hundens beteenden är tack vare modern forskning på just varg. Alla världens hundraser härstammar från varg. Vi har fortfarande mycket kvar att lära om den.

När man går ut i skogen där det finns dokumenterad varg tar man en risk. Inte för dig själv men för din hund. Vargen är rädd förr människan men ser din hund som en annan rivaliserande varg. Den kommer att angripa vid närkontakt och den kommer med största sannolikhet att vinna. Men jag kan hålla med om att när rovdjuren obrytt traskar in i samhället kanske man ska titta på hur vargarna breder ut sig i Sverige. Vad säger naturvårdsverket, länsstyrelsen och rovdjursföreningar om detta?

Läste ett inlägg på Jägareförbundets blogg där man tydligt tar ställning mot varg. Skribenten är jaktvårdskonsulent i rovdjursfrågor. Denne skriver att det är en tidsfråga tills de när gångna vargarna dödar människor och att det är absurt att människor ska stå ut med att leva med denna ständiga skräck runt hörnet. Det ligger även en ogillande underton genom hela texten mot myndigheter som vill behålla djuret och beskyller vargen för allt ont i naturen. Han beskyller vargen för rivna tamboskap, dödsfallet på djurparken, vargar som går genom stängsel m.m. Men kanske är det så att det är människans fel att vargen har tagit hundar (vi släppte in vargar och hundar i samma område), att rovdjursstängslen är undermåliga (vi byggde dom för att hålla vargen ute), att vargen går in i bostadsområden (vi kontrollerar inte att vargarna håller sig i sitt revir).

Läs texten här

Läste även en intressant dialog på Naturskyddsföreningens hemsida mellan föreningen och en jägare. Jägaren visar stort misstycke mot vargen och visar siffror på förlorad inkomst och förlorad hobby. Det finns lokala företeelser där varg stört turistnäringen, det råder det ingen tvekan om. Men Naturskyddsföreningen visar siffror på ställen där dessa ökar av samma anledning, rovdjur.
På en ilsken kommentar om hur mycket vargen dödar utan ersättning från staten svarar föreningen såhär.
"Det finns cirka 250 000 renar i Sverige. 2011 ersatte betalade Trafikverket ut ersättning för 1200 överkörda renar. Staten ersätter varje år rennäringen för de rovdjur som finns inom renskötselområdet. 2009 var ersättningen närmare 60 miljoner. Varg står för en väldigt liten del av ersättningen."

Läs texten här

Finns det bara två sidor av myntet eller kan det finnas en mellanväg? Är det precis omöjligt att mötas på vägen? Troligtvis är det så, det ligger så mycket intresse i frågan för båda parterna att de aldrig kommer att vara överens. Min fundering är att jag har svårt att tänka mig att man inte skulle kunna kontrollera utbredningen av varg. Hålla stammen frisk utan överdrift. Jag vill också kunna ha min hund i min egen trädgård. Istället för att lägga allt krut på huruvida vargen ska existera så lägg det på en framtidsplan för hur varg och övriga djur och människor i Sverige ska kunna samexistera.

Läs Svensk Jakt om varg