Välkomna!Älskar ni också hundar? Lever ni med hund eller önskar ni göra det? Hur ni än förhåller er till hundar så finns det säkert något i min blogg som är läsvärt.


tisdag 8 juli 2014

Badväder

Älskar din hund att bada? Många har vattenapportörer som vid åsynen av vatten skriker högt för att dom vill i. Det finns dock en del att ha i åtanke om man badar mycket med sin hund. Algblomning kan förgifta hunden och kan ge dödlig utgång om man har otur, håll koll på när det blommar där ni badar. Om hunden ändå badar där det löper risk för alger så skölj hunden noggrant och om hunden blir dålig uppsök veterinär.

Men vid bad ofta kan så kallade hotspots dyka upp om huden under pälsen ofta är fuktig eller blir irriterad. Raser med tät päls råkar oftare ut för detta, exempelvis new foundland och retrievers som alltid är i vatten. Se till att hunden torkar mellan baden och gå igenom pälsen ordentligt då dessa eksem kan vara svåra att se. Hotspots eller fukteksem uppstår väldigt snabbt och man kan ibland se att pälsen kletar ihop sig där av varet som uppstår. Huden blir röd och svullen och detta gör jätteont. Om man inte behandlar hunden så kan infektionen sprida sig och bli svår att få bukt med.
Pälsen måste rakas bort vid eksemen och uttorkande medel används exempelvis jodopax. Vid svårare fall behövs antibiotika.

Ett annat problem hundar kan råka ut för är vattensvans. Detta gäller främst vattenälskande raser som badar länge och blir kalla, men andra hundar kan också drabbas. Detta gör mycket ont och orsakas troligen av att nerverna vid svansroten blir inflammerade och svansen hänger då bara rakt ned. Hunden ömmar om man tar den på baken eller svansen. Om din hund får vattensvans ska den vila och hållas torr och varm. Det går oftast över efter några dagar men om hunden har väldigt ont kan man ge smärtstillande. Uppsök veterinär om din hund lider. Tyvärr är det lättare att åkomman kommer tillbaka om hunden en gång fått den.

Självklart ska vi låta våra hundar bada, det kan däremot vara bra att känna till detta!